Body Building - Fórum

Posilňovanie, Kulturistika, Fitness, Bojové športy, Silový trojboj - vaše diskusné fórum

Reklama

Máte radi arašidové maslo ?

Zbožňujem ho
3
20%
Občas si na ňom pochutnám
6
40%
V živote som ho nejedol a neviem ako chutí
3
20%
Už som to ochutnal , ale nechutilo mi
3
20%
#17754
Obrázok
Dámy a páni, kulturistky a sypači, hladovnice a nenažranci. Potravina ktorá by spoločne s hamburgermi mohla byť prelepená cez vlajku Spojených štátov a určite by ju spoznalo viac ľudí ako tú doterajšiu.

Prečo som teda hovoril o Amerike? Nie je to náhoda, že práve tam to patrí medzi najobľúbenejšie potraviny vôbec. Práve podnebie za veľkou mlákou bolo najvhodnejšie pre rast rastliny zvanej Arachis hypogaea, ktorá sa postupne preplazila cez svoju prvú štáciu – Peru, takmer do väčšiny okolitého územia. Bolo to už pred takmer 8000 rokmi. Vykultivované a domestikované boli arašidy prvý krát v Paraguaji.



100 gramov arašidového masla obsahuje približne 2500 kJ, 20 g sacharidov, z toho 8 g cukru a 7 g vlákniny, 50 g tuku, z toho asi 8 g nasýtených, 24 g mononenasýtených a 16 g polynenasýtených tukov. Arašidové maslo patrí medzi jedlá s vysokým obsahom proteínov, na 100 g až 25 g (viac ako kuracie prsia), z toho 3,5 g BCAA.
Obrázok
Jedna z otázok ktorá padala na účet arašiďáku bola - veď obsahuje nasýtené (saturované) tuky a dosť sodíku,tak ako je možné, že ho veľa odborníkov na výživu považuje za súčasť zdravej stravy? V prvom rade ide o to, že hoci nasýtený tuk obsahuje, obsahuje zároveň aj zdravé formy tuku. Dokonca v počte prevažujúcom tuky nasýtené. Na 2 polievkové lyžice obsahuje 3,5 g nasýtených a až 12,5 g nenasýtených. Netreba zabúdať na fakt, ktorý som spomínal v minulom článku o tukoch, že nasýtené tuky nie sú nejaký kyanid, ktorý bol v móde papať dôstojníkmi pri páde fašistického Nemecka, skrátka nie je to niečo absolútne škodlivé a človek by sa im mal teraz vyhýbať úplne. To sa ani pri vyváženej strave nedá. A napokon, saturované tuky majú tiež svoju funkciu. Samozrejme strava s veľkým množstvom nasýtených tukov je zlá.

Čo sa týka sodíku, v čistom, nesolenom arašidovom masle sa nachádza veľmi málo sodíku a naopak veľa draslíku, ktorý je jeho prirodzený čiastočný antagonista a ako keby neutralizuje účinok sodíku (zaujíma nás najmä zvýšenie tlaku – už dokázaná súvislosť vysokej spotreby kuchynskej soli a hypertenzie). A nie neboj, nemusíš šprintovať do chladničky, aby si to tvoje osolené mohol vyhodiť oknom jak odistený granát – ani v tom to nie je také hrozné a pomer draslík : sodík je 2:1.


Poďme ku benefitu na zdravie ako také. Zdravé tuky už spomenuté máme. V roku 2002 bola vykonaná štúdia, ktorá potvrdila medzi skupinou žien očakávaný ochranný účinok arašidového masla pred vznikom Diabetu II. Typu (známy ako starecký, alebo cukrovka tučných). Je nad slnko jasné, že na vzniku sa podieľa veľa faktorov a je to iba jedna časť puzzle, ale výsledok tejto štúdie nás len utvrdzuje v dobrých účinkoch tejto mlsky na naše telíčka. Dupľom, že sa nejednalo len o takú nejakú krátkodobú štúdiu medzi desiatkami ľudí. Bola to štúdia ktorá trvala 16 rokov a zúčastnilo sa jej takmer 80 tisíc ľudí. Ženy v skupine, ktorá jedla pravidelne orechy a arašidové maslo mali o 30 percent nižšie riziko vzniku cukrovky. To samozrejme podporuje tézu, že arašidové maslo a orechy obsahujú tuky zdravé – najmä tie mono a polynenasýtené a tie majú dobrý efekt na inzulínovú senzitivitu a hladinu cholesterolu – ktorý je tak isto spolupáchateľom zločinu zvaného cukrovka.

O krvnom tlaku sme sa bavili vyššie, pripomeniem teda aj tento efekt. Je to najmä kvôli spomínanému draslíku, ale aj prvkom ako je magnézium – na 100 g 50 percent dennej dávky.
Ďalším stopovým prvkom ktorý obsahuje v hojnom množstve je zinok. 100 gramov obsahuje 30 percent dennej odporúčanej dávky. Je dobrým zdrojom vitamínu B1, B2 a B3. Zaujímavosťou je, že neobsahuje ani miligram vitamínu C.
Obrázok
No a teraz k niečomu, čo sa nás dotkne priamo! Kto by nechcel trochu pohladiť naše svalové bunky. Kto by nechcel pribrať nejaké to kilečko. Kto z nás už niekedy nestagnoval a pritom cítíl, že by každým ďalším gramom jedla explodoval a prebudil spiacu sopku v žalúdku s vypustením pestrofarebného gejzíru? Tento tip by mohol byť práve tým rozdielovým pre tvoje ďalšie napredovanie, rast a šťastné dni plné fantastickej hypertrofie! V jednej polievkovej lyžici je totiž asi 500 kJ, čo týždenne urobí navyše 3500 kJ a mesačne až 14000 kJ!

Samozrejme podobne ako tmavá čokoláda, aj arašidové maslo obsahuje antioxidanty – vo forme vitamínu E a tak isto hojne minerálov. To je dôležité pre predchádzanie vzniku mnohých ochorení, zdravé a kvalitné zuby, nechty a iné časti tela.

Aké je teda naozaj kvalitné arašidové maslo? V obchode sa stretneme s kopou značiek, typov arašidových masiel a človek by z toho mohol mať nie maslo, ale guláš. Treba hľadať také, kde vôbec nie je, respektíve je minimum prídavného cukru. Za kvalitné arašidové maslo sa pokladá také, ktoré obsahuje aspoň 90 percent arašidov. Ideálne je nesolené, alebo solené čo najmenej. Ja kupujem 95 percentne, mierne solene, bez pridaného cukru.
Na trhu sa vyskytujú najčastejšie 2 typy spracovania – smooth a crunchy. Prvé je hladké pomleté, to druhé je s kúskami arašidov. Smooth sa hodí skôr do drinkov, proteínových šejkov na mix, druhé chrumkavé najmä na chlieb, alebo do koláčov, musli tyčiniek, do večerného tvarohu.

Tak koľko by som mal denne zjesť toho arašiďáku? Vo väčšine štúdií sa hovorí o 1 zarovnanej polievkovej lyžici.

Môj tip je večerný drink (ako posledné jedlo 2-3 hoďky pred spánkom) – 2-3 deci mlieka, polka odmerky čokoládového proteínu a polievková lyžica arašidového masla, dosypať malou lyžičkou psylia (rozpustná vláknina), pomixovať a dávaj pozor, aby si pri tom zážitku nechcel rozkúsať aj ten šejker v ktorom budú zvyšky tohto excelentného nápoja. Tak isto môže byť súčasťou výborných raňajok - celozrnný toast natretý arašidovým maslom, s pokrájanými plátkami banánov a trochou medu. Veľkí chlapi to môžu spláchnuť mliekom s proteínom.
Obrázok
zdroj : fitmagazín.sk autor článku : BorisB

Reklama

Reklama

Užívateľov profilový obrázok
Od silvo
#17760
xLeitonx napísal:ja sa uz dlhsie chystam ho kupit ale akosi nato stale zabudam ... este som ho nejedol takze som zevdavy ako chuti :)
par ludi co poznam skusalo ale nechutilo. Dalsia vec je to ze je to vyrobok USA takze tam to jedia od narodenia. Ty keby si im dal napr. halusky z bryndzov tak asi tiez by im to moc nesmakovalo. Celkovo tie ich debilne jedla hamburger z hranolkami a cipsami je padnute na hlavu. vsak to uz ide aj sem tato obezita. Ked vidim tie prezrate lenive,drze decka je mi s nich na grcanie.
#17762
uplne staci sa pozrie na statistiky kde na svete je najviac obeznych ludi a jednoznacne vyhrava AMERIKA ... :D ale co sa da ine cakat od ludi ako ty pises ktory su odchovani na hamburgeroch hranolcekoch a podobnych pikovinach :a5
#17763
vlastomenn napísal:
xLeitonx napísal:ja sa uz dlhsie chystam ho kupit ale akosi nato stale zabudam ... este som ho nejedol takze som zevdavy ako chuti :)
par ludi co poznam skusalo ale nechutilo. Dalsia vec je to ze je to vyrobok USA takze tam to jedia od narodenia. Ty keby si im dal napr. halusky z bryndzov tak asi tiez by im to moc nesmakovalo. Celkovo tie ich debilne jedla hamburger z hranolkami a cipsami je padnute na hlavu. vsak to uz ide aj sem tato obezita. Ked vidim tie prezrate lenive,drze decka je mi s nich na grcanie.
presne tak , zivotny styl americanov je postavený na hlavu , a kedze tam deti vyrastaju na takýchto chujovinach , su vsetci vypasení ako prasce :a11

rozhodne aj toto arasidove maslo ma u americanov velký podiel na týchto vypasených detoch :a11
#17766
vlastomenn napísal:Si ma normalne podrazdil ho vyskusat. Ked budem v tesku zoberem a vyskusam. Potom napisem.
ani ja som to este nemal :a11 arasidov zozerem na kila ( solene samozrejme ) :a11 . asi by to malo chutit ako arasidy , ale na sladko predpokladam to asi take chutne nebude :a11
Užívateľov profilový obrázok
Od silvo
#17768
Toto maslo som neraz cital aj pocul na videach profi kulturistov ze ho radi pakuju v objemovke alebo kedysi ked boli este na amaterskej urovni. Treba skusit. Ale viem ze ho nejedli len tak na chleba alebo sprostosti ale riadny oblozeny sendvic ci burger so zeleninou a masom a tak nejak co spominam. Mozno by som nieco zistil keby som kutral nejaky org. profi sendic z arasidovym maslom.
#17770
sestra tento "americký zázrak" raz doniesla z Anglicka kde to vraj je tiež obľúbené celkom ..tak som sito pár krát dal ale zase že by som sa išiel zblázniť za tým to nie ...a pokiaľ si dobre spomínam tak sme to asi po pol roku vyhodili lebo to nikto nežrau :a11 ale ako taká šmakovina do šejku je to fajnová vec to sa musí nechať ..a pokiaľ viem tak je toho aj viacej druhov ...sú aj také kde sú kúsky a sú aj také čiste ako maslo to je proste jemné
#17779
Pred necelým rokom som to kúpil v Tescu. Neviem či to bola nejaká slabšia kvalita, ale keď nie, tak sa Američanom čudujem. Schuti by som si to určite nedal :) Inak, v ankete chýba možnosť pre tých, ktorí to jedli a nechutilo im to.
#17954
velmi, velmi davno zo zvedavosti, vacsi grc som nejedol, chutilo to ako mastne piliny, mozno som jedol nejaky druh toho masla, ktory nebol urceny na priamu konzumaciu, no odvtedy som to radsej neriskoval
#22286
Robite alebo skusali ste niekto robit domace arasidove "maslo" ? :) Podla mna je to skvele a to nie len co sa tyka chuti...
PORADTE S KUROU

sem vkladajte vase kury a otazky okolo nich...

Konec steroidy.eu?

Nevíte někdo co se děje se stránkou […]

kde objednať

Zdravím, minulý rok som objedn&aacut[…]

Steroidy EU

Mozno som to tu uz spominal ale neviem s touto str[…]