Body Building - Fórum

Posilňovanie, Kulturistika, Fitness, Bojové športy, Silový trojboj - vaše diskusné fórum

Reklama

Užívateľov profilový obrázok
Od risofk
#19836
ARGINÍN

Arginín čiže kyselina 2-amino-5-guanidinovalérová aminokyselina. Izomér L-arginín je jednou zo základných proteinogénnych aminokyselín. Je najbázickejšou proteínogénnou aminokyselinou. Vo vysokých množstvách je prítomný hlavne v protamínoch a v histónoch.Arginín je neesenciálna aminokyselina, s radom dôležitých úloh v organizme. Pre lepšie pochopenie je potrebné uviesť aspoň základné smery účinkov arginínu. Jedným z dvoch zásadných vplyvov organizmu je funkcia arginínu ako prekurzoru tvorby oxidu dusnatého (NO), ktorý v periferných častiach organizmu pôsobí vazodilatačne (znižuje tonus) na hladké svalstvo – v konečnom dôsledku to znamená, že sa rozšíria cievy, zvýši sa prekrvenie, čo umožní zásobenie periférií živinami a kyslíkom.
Vplyv
Je dôležitá zložka bielkovín, nevyhnutná pre ľudský organizmus hlavne v detskom veku. Je potrebný pre normálnu činnosť hypofýzy. Spolu s L-ornitínom stimuluje uvoľňovanie rastového hormónu. Arginín má vplyv na detoxikáciu v pečeni, vylučovanie amoniaku, tvorbu spermií, obličky, hojenie rán. Je tak isto potrebný pri syntéze bielkovín. Arginín ďalej prispieva k tvorbe kolagénu ktorý je dôležitou súčasťou u väzivových tkanív. Veľký význam má pri vytváraní neuroprenášača oxidu dusného (NO). Arginín a prekurzory pyruvátu majú ochranný účinok. Stimulovaním vylučovania glukagónu znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení a rakoviny.
Voľný arginín slúži v mnohých rastlinách ako zásobná a transportná forma dusíka.



Existujú dva možné pohľady –
1. z hľadiska športovej výkonnosti a regenerácie
Vplyv arginínu na športovú výkonnosť a regeneráciu – vďaka zvýšenému množstvu oxidu dusnatého NO (arginín je prekurzorom) dilatuje cievy zásobujúce svalové tkanivo a vďaka väčšiemu prietoku krvi sa do tkaniva dostane viac kyslíka a glukózy v priebehu záťaže. Pokiaľ sa na daný princíp podívame ešte bližšie, tak glukóza spoločne s množstvom kyslíka sú limitom predovšetkým dlhodobej intenzívnej záťaže, takže tu môže arginín pomôcť zvýšiť výkonnosť. Z hľadiska krátkodobého maximálneho výkonu (do 30 sekúnd) je potrebné vnímať, že organizmus čerpá energiu predovšetkým zo zdrojov operatívne dostupných vo svalových bunkách a arginín môže vďaka rozšíreniu ciev pomôcť následnej regenerácii – urýchli doplnenie spotrebovaných sacharidov, rýchlejšie odplavenie metabolitov. Užitie arginínu v potréningovej fáze vďaka zvýšenému prekrveniu urýchli regeneráciu, vyplavenie metabolitov a doplnenie zásob glykogénu vo svalových vláknach.

2. z hľadiska zvýšenia prekrvenie pohlavných orgánov
Fungovanie pohlavných orgánov je založené na schopnosti dodať dostatok krvi k prekrveniu. Konkrétne u mužov je na tomto založená schopnosť udržať erekciu. Arginín vďaka schopnosti rozšiřovať cievy podporuje funkciu a obecne je považovaný za prostriedok zlepšujúci kvalitu sexuálneho života. Ďalším dôležitým faktom z hľadiska reprodukčných funkcií je to, že mužské sperma je tvorené prevažne arginínom (95%), teda dostatočné množstvo arginínu, alebo prípadná suplementácia zlepšuje schopnosť tvorby spermií (spermatogenéziu).

Zdroje
slnečnicové a sezamové semená
pšeničný chlieb
hnedá ryža
ovsená kaša
orechy
čokoláda

Svojím účinkom je arginín vhodný pre:
• nárast svalovej hmoty - zvyšuje produkciu somatotropínu (rastového hormónu - STH)
• zvýšenie prekrvenia - pomocou oxidu dusnatého (NO)
• podporu imunitného systému
• urýchlenie procesu hojenia
• zvýšenie sily a podporu rastu a zachovania svalovej hmoty
• zníženie hladiny cholesterolu
• zvýšenie tvorby spermatu
• spokojný sexuálny život

Reklama

Reklama

Tst a iné látky

Caute často omielana téma objednával[…]

What Age Is Acne the Worst?

Acne can occur at any age, but it is most common d[…]

Buy Isotretinoin Onlinea potent medication for s[…]

It's generally recommended to avoid drinking alcoh[…]