Body Building - Fórum

Posilňovanie, Kulturistika, Fitness, Bojové športy, Silový trojboj - vaše diskusné fórum

Reklama

Užívateľov profilový obrázok
Od silvo
#11339
Bielkoviny
Koľko bielkovín pre rast vašich svalov?
Obrázok
Bielkoviny alebo tiež často nazývané proteíny, sú dôležitými stavebnými látkami v ľudskom tele. Nás tu predovšetkým zaujíma ako ich najlepšie využiť pre rozvoj svalového potenciálu.


Bielkoviny sú stavebné látky predovšetkým pre svalové vlákna az hľadiska funkčných systémov sú základom enzýmov, hormónov, imunitného systému a sú tiež základom pre rast jednotlivých orgánov a tkanív.

Športovcom býva často doporučované prijímať veľké množstvo bielkovín a to 2 - 3g na 1kg telesnej hmotnosti na deň. Pre tak veľké množstvo bielkovín nie je žiadny seriózny vedecký podklad, ktorý by toto vysoké množstvo doporučoval!

Naopak mnohé výsledky dokazujú, že dávkovanie nad 1,7 g je veľmi nebezpečné (organizmus má svoje limity plynulé vstrebateľnosti, alkohol tiež nemôžete popíjať vo veľkých dávkach, bez toho aby ste na sebe pocítili jeho negatívny vplyv).

Pri takto vysokých dávok dochádza k preťažovaniu pečene a obličiek. Či nie je najväčší problém, aj keď je samozrejme závažný. Väčším rizikom je vznik rakoviny. A to rakoviny hrubého čreva a celého zažívacieho traktu.

Každý má v sebe od narodenia rakovinotvorné látky a na každom z nás záleží, či rakovinu naštartuje alebo ju nechá spať. Verte alebo nie, ale vysoký a dlhodobý prísun bielkovín je viac na škodu než na úžitok. V hrubom čreve sa nazhromaždí zvyšky bielkovín, ktoré organizmus nestíha spracovávať. Tie tu potom zahnívajú - tieto produkty sú jedovaté a spôsobujú rýchlejšie starnutie organizmu a zvyšujú riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.

Nadbytok bielkovín v organizme tiež vedie k strate vápnika , a tým vzniká osteoporóza (odvápnenie kostí).

Kým je človek mladý a relatívne zdraví, plný síl, nepripúšťa si žiadne možné zdravotné problémy v budúcnosti spôsobené možno arogantným prístupom k informáciám z minulosti.

Asi každý kto sa usiluje o nárast svalovej hmoty po prečítaní vyššie napísaných riadkov nevie ako teda budovať svaly bez bielkovín. Máte pravdu, bez bielkovín to jednoducho nejde. Nemusíte sa však báť, že by sa (rekreačné a kondičné) kulturistika nedala prevádzkovať bez dopadu na vaše zdravie.

Ba naopak. Kulturistika je športom, ktorý rozvíja svalstvo celého tela, kondíciu, zdravie, sebavedomie a iste aj duševnú oblasť športovcov. Dosiahnuť týchto predpokladov je možné len s kvalitnými informáciami as ich správnym využitím!

:a45 Aká je teda maximálna možná dávka bielkovín nepoškodzujúce zdravie?

Jedna z najdôležitejších odpovedí na otázku koľko bielkovín, je vo väčšine internetových i magazínových informačných zdrojoch zle zodpovedaná a nepochopiteľne je táto odpoveď neustále propagovaná. Táto odpoveď znie 2g bielkovín na 1kg telesnej hmotnosti. Túto hlúposť neustále propagujú rovnakí ľudia počas mnohých rokov. Redaktori magazínu sa nemení a často píšu rovnaké hlúposti ako pred dvadsiatimi rokmi.

Nehovoríme tu o profesionálnych kulturistov , ktorí mnohokrát používajú oveľa vyššie dávky bielkovín (500g a viac!) než je hranica 1,7 g. Keď začnete používať určité chemické látky (anabolické steroidy), budete tiež schopní prijať a predovšetkým dostatočne spracovať a využiť vyššie dávky bielkovín.

Bez týchto podporných látok vysoké množstvo bielkovín nespracujeme. V žiadnom prípade neodporúčam používanie steroidných látok. Steroidy a vysoké dávky bielkovín po čase vezmú zdravie športovcov do vlastných rúk!

Množstvo 2g a viac bielkovín na 1kg telesnej hmotnosti je toľko rokov chybne propagované, že by som si dovolil napísať, že je to jeden z najväčších omylov vo výžive športovcov!

Do strednej fyzickej záťaži stačí človeku normálne množstvo bielkovín , a to približne 1g na 1kg. Pri intenzívnom tréningu stačí zvýšiť príjem bielkovín o 25%, tj približne na 1,3 g. Je zistené, že i pri veľkej fyzickej záťaži je dostatočné zvýšiť príjem bielkovín o 30-50% viac ako je normálne spotreba, teda stačí prijať 1,5 g na 1kg na deň.

U kulturistov vážiaceho 80kg postačí pre rast aktívnej telesnej svalovej hmoty o 0,05 kg denne ďalšie navýšenie príjmu bielkovín o 0,2 g na 1kg deň, tu teda stačí 1,7 g na 1kg telesnej hmotnosti na deň.

Väčšinou však býva doporučované množstvo takmer dvakrát vyššia než je toto optimálne množstvo. Už vieme, že organizmus nevyužije väčšie množstvo bielkovín, ako je fyziologická potreba a preto ich musí po vstrebaní zase bez využitia vylúčiť, čo ho zbytočne zaťažuje

Veľké množstvo bielkovín (príjem nad 2g na 1kg na deň) nie je potrebné a vhodné ani pri silových športoch, ako vzpieranie, zápas a kulturistika.

"Spotreba bielkovín pri veľkej fyzickej záťaži stúpa pomalšie
ako spotreba ostatných živín. "


Pri vyšších príjmoch je nutné dodávať súčasne aj dostatok tekutín , aby bola zaistená správna funkcia obličiek, ktoré odplavujú močovinu vznikajúce pri odbúravaní bielkovín.

Pre udržanie telesnej i duševnej zdatnosti nie je tak dôležité množstvo dodávaných bielkovín, ale ich optimálne skladba - aminokyselinové skóre (AAS).

Nie je správne hovoriť len o zvýšenej potrebe bielkovín u športovcov , ale je potrebné venovať tiež zvýšenú pozornosť ostatným dôležitým živinám. Napríklad potreba sacharidov rastie 3 - 4x rýchlejšie než spotreba bielkovín.

Nadmerný príjem bielkovín v kombinácii s veľkou telesnou záťažou vedie spolu s nedostatočným prísunom vody (zníženie vylučovania moču) k nahromadeniu toxického odpadu z bielkovín v krvi.

Začne sa zvyšovať koncentrácie močoviny v krvi, čo má za následok ešte väčšie odvodňovanie buniek a dochádza tak k nahromadeniu ďalších škodlivých látok, ktoré telo musí pracne odstraňovať.

Ako spoznáte, že vaše telo plnohodnotne spracovalo prijatú bielkovinu v tráviacom systéme? Ak bola bielkovina strávená či nestrávená spoznáte cca 4 - 6 hodín po prijmem bielkoviny stravou, kedy pri nestrávené dochádza k zvýšenej plynatosti.

To je jasný signál, že niečo nie je v poriadku. Tu je nutné položiť si otázku, čo robím zle. Väčšina ľudí problém neriešia a prijíma vysoké dávky bielkovín pokojne ďalej. To je však veľmi neekomické a predovšetkým nebezpečné pre vaše zdravie.

Ak je váš organizmus preťažený príjmom bielkovín a do toho ešte tvrdo trénujete, predĺžite proces regenerácie, zníži sa vaše duševnú činnosť a máte pocit stálej únavy.

Pre urýchlenie spracovania - strávenie bielkovín je potrebné vedieť, s akými potravinami sa dajú bielkoviny vhodne kombinovať. Teda napríklad, keď si pripravíte hovädzie mäso, musíte vedieť s čím ho zjete. Či ho budete jesť samotné alebo s prílohou a konkrétne s akou.

Pre najlepšíu vztrebatelnost a rýchle trávenie sa javí ako najlepšia príloha zelenina. Ďalšou možnou menej vhodnou kombináciou sú škroby (cestoviny, zemiaky). Tu však Kiz trávenie trvá o niečo dlhšie. Veľmi nevhodná kombinácia bielkovín je s tukmi. Napríklad keď si dáte české vepřo-knedlo (bielkoviny + tuk) ak tomu ešte knedlík, zistíte, že sa celý deň nemôžete pohnúť, pretože proces trávenia trvá do druhého dňa.

Príjímateľa vysoké dávky bielkovín, neznamená to, že je telo spracuje a že prejdú stenou čreva do krvi a podporí tak rast svalov. Vysokým príjmom bielkovín zvyšujete riziko ochorenia, ktoré sa prejavia až časom. Vo vašom čreve sa začnú vytvárať nebezpečné baktérie produkujúce jedovaté látky.

Chemické zloženie svalovej bunky:

Obrázok

:a45 Ako najlepšie využiť zdroje bielkovín?

1. Výber správnej potraviny obsahujúce bielkoviny
2. Správna tepelná úprava pripravovaného pokrmu
3. Množstvo a hodina príjmu bielkoviny (vhodná kombinácia s inou potravinou)

Do krvi sa dostáva veľké množstvo amoniaku , kreatinínu, močovina a kyselina močová. S tým si musí telo nejakým spôsobom poradiť. Odstrániť tieto nežiadúce látky z krvi, ktoré sú nebezpečné pre organizmus a následne ich vylúčiť. To je práve dôvod, prečo sa spomaľuje regenerácia. Brzdí sa rast, alebo sa úplne zastaví, podľa doby ako dlho ste av akej miere bielkovinami predávkovaní.

Telo dáva prednosť odstránenia uvedených pre telo nežiaducich jedovatých látok pred regeneráciou a rastom svalov! Čo je logické. Nemajte strach, že pri nižšom príjme bielkovín okolo hranice 1,7 g na 1kg svalovej hmoty nebudete rast.

Naopak, vaše telo nebude musieť odstraňovať tieto toxické látky z krvi a vy máte tak vyššiu šancu pre maximálny nárast svalovej hmoty a vaše zdravie oveľa dlhšie vydrží ako pri neustálom predávkováváním sa bielkovinami!

Kvalitné bielkoviny možné prijímať nielen z pevnej stravy, ale aj popíjaním proteínového prípravku vo vhodnom čase.

Zdroj: vseokulturistice.cz
Upravil: Vlastimil Lunter

Reklama

Reklama

Od milankos512
#11343
dosť zaujímavý článok ....najprv som len nechápal no bolo to celkom dobre vysvetlené aj keď je vidno že je preklad robený z češtiny a niektoré pasáže si treba viac krát prečítať aby sa správne pochopili ... ale fakt zaujímavý článok ..ale kde je pravda ??? možno niekde uprostred ....ktovie ...
Užívateľov profilový obrázok
Od silvo
#11345
milankos512 napísal:dosť zaujímavý článok ....najprv som len nechápal no bolo to celkom dobre vysvetlené aj keď je vidno že je preklad robený z češtiny a niektoré pasáže si treba viac krát prečítať aby sa správne pochopili ... ale fakt zaujímavý článok ..ale kde je pravda ??? možno niekde uprostred ....ktovie ...
Pravda je tam doslovne je to uplne jednoduche telo neni schopne spracovat tolko bielkovin ako si jedinec sam rozkaze alebo spotrebuje.Proteosyntezu zvysis jedine anabolickymi steroidmi aby si docielil rast svalu za hranicu beznej populacie.Ked dajme tomu zjes denne 300g bielkovin a telo je schopne pouzit s toho len 100g tak si to este aj zrataj do eur kolko ich nevyuzite pustis do WC.To je realita.To som vysvetlil tak v kratkosti a jasne.
Od milankos512
#11347
vlastomenn napísal:
milankos512 napísal:dosť zaujímavý článok ....najprv som len nechápal no bolo to celkom dobre vysvetlené aj keď je vidno že je preklad robený z češtiny a niektoré pasáže si treba viac krát prečítať aby sa správne pochopili ... ale fakt zaujímavý článok ..ale kde je pravda ??? možno niekde uprostred ....ktovie ...
Pravda je tam doslovne je to uplne jednoduche telo neni schopne spracovat tolko bielkovin ako si jedinec sam rozkaze alebo spotrebuje.Proteosyntezu zvysis jedine anabolickymi steroidmi aby si docielil rast svalu za hranicu beznej populacie.Ked dajme tomu zjes denne 300g bielkovin a telo je schopne pouzit s toho len 100g tak si to este aj zrataj do eur kolko ich nevyuzite pustis do WC.To je realita.To som vysvetlil tak v kratkosti a jasne.
hej hej veď jasné to máš v tomto úplnú pravdu ...to je jasné že telo spotrebuje len toľko koľko je schopné a nikdy nespracuje viac len ako si už spomínal keď použiješ AS ...tiež by ma celkom zaujímalo že ako to je s max. množstvom bielkovín v jednom jedle aby ho telo spracovalo ...väčšinou sa udáva hodnota 30g ...ale keď si zoberieš že jeden tvaroh ( nízkotučný mäkký) má v 100g... 18,75g bielkovín a v tégliku máš väčšinou 250g tak to máš už "cez" niečo nad 20g a ešte niektorý si do tvarohu na noc dávajú proteín ..takže ďalšie bielkoviny naviac ..tak že ako teda to je s týmto jednorázovým príjmom bielkovín
Užívateľov profilový obrázok
Od silvo
#11349
milankos512 napísal:
vlastomenn napísal:
milankos512 napísal:dosť zaujímavý článok ....najprv som len nechápal no bolo to celkom dobre vysvetlené aj keď je vidno že je preklad robený z češtiny a niektoré pasáže si treba viac krát prečítať aby sa správne pochopili ... ale fakt zaujímavý článok ..ale kde je pravda ??? možno niekde uprostred ....ktovie ...
Pravda je tam doslovne je to uplne jednoduche telo neni schopne spracovat tolko bielkovin ako si jedinec sam rozkaze alebo spotrebuje.Proteosyntezu zvysis jedine anabolickymi steroidmi aby si docielil rast svalu za hranicu beznej populacie.Ked dajme tomu zjes denne 300g bielkovin a telo je schopne pouzit s toho len 100g tak si to este aj zrataj do eur kolko ich nevyuzite pustis do WC.To je realita.To som vysvetlil tak v kratkosti a jasne.
hej hej veď jasné to máš v tomto úplnú pravdu ...to je jasné že telo spotrebuje len toľko koľko je schopné a nikdy nespracuje viac len ako si už spomínal keď použiješ AS ...tiež by ma celkom zaujímalo že ako to je s max. množstvom bielkovín v jednom jedle aby ho telo spracovalo ...väčšinou sa udáva hodnota 30g ...ale keď si zoberieš že jeden tvaroh ( nízkotučný mäkký) má v 100g... 18,75g bielkovín a v tégliku máš väčšinou 250g tak to máš už "cez" niečo nad 20g a ešte niektorý si do tvarohu na noc dávajú proteín ..takže ďalšie bielkoviny naviac ..tak že ako teda to je s týmto jednorázovým príjmom bielkovín
Pri chemii neni problem tresnut v jednej porcii 60-70g bielkovin.A bez chemii myslim ze viac ako 30g je zbytocne.
Od milankos512
#11350
vlastomenn napísal:
milankos512 napísal:
vlastomenn napísal:
milankos512 napísal:dosť zaujímavý článok ....najprv som len nechápal no bolo to celkom dobre vysvetlené aj keď je vidno že je preklad robený z češtiny a niektoré pasáže si treba viac krát prečítať aby sa správne pochopili ... ale fakt zaujímavý článok ..ale kde je pravda ??? možno niekde uprostred ....ktovie ...
Pravda je tam doslovne je to uplne jednoduche telo neni schopne spracovat tolko bielkovin ako si jedinec sam rozkaze alebo spotrebuje.Proteosyntezu zvysis jedine anabolickymi steroidmi aby si docielil rast svalu za hranicu beznej populacie.Ked dajme tomu zjes denne 300g bielkovin a telo je schopne pouzit s toho len 100g tak si to este aj zrataj do eur kolko ich nevyuzite pustis do WC.To je realita.To som vysvetlil tak v kratkosti a jasne.
hej hej veď jasné to máš v tomto úplnú pravdu ...to je jasné že telo spotrebuje len toľko koľko je schopné a nikdy nespracuje viac len ako si už spomínal keď použiješ AS ...tiež by ma celkom zaujímalo že ako to je s max. množstvom bielkovín v jednom jedle aby ho telo spracovalo ...väčšinou sa udáva hodnota 30g ...ale keď si zoberieš že jeden tvaroh ( nízkotučný mäkký) má v 100g... 18,75g bielkovín a v tégliku máš väčšinou 250g tak to máš už "cez" niečo nad 20g a ešte niektorý si do tvarohu na noc dávajú proteín ..takže ďalšie bielkoviny naviac ..tak že ako teda to je s týmto jednorázovým príjmom bielkovín
Pri chemii neni problem tresnut v jednej porcii 60-70g bielkovin.A bez chemii myslim ze viac ako 30g je zbytocne.
no veď práve to ..že človek si dá len ten tvaroh a už je cez tú hranicu :a11
Užívateľov profilový obrázok
Od silvo
#11351
Ono telo vyuzije prebytocne bielkoviny ako zdroj energie pripadne sa ulozi vo forme tuku a posledna moznost odpadova latka.
Od milankos512
#11352
vlastomenn napísal:Ono telo vyuzije prebytocne bielkoviny ako zdroj energie pripadne sa ulozi vo forme tuku a posledna moznost odpadova latka.
takže vlastne keď si tak spätne pozriem ten článok o Bielkovinách tak to riziko tej odpadovej látky nieje až také veľmi vysoké pri väčšom dávkovaní bielkovín ...ano viem je to zbytočné ale nepremenia sa hneď na odpadové látky ...ale najprv sú tie dve ďalšie možnosti ...teda ak som správne pochopil
Užívateľov profilový obrázok
Od silvo
#11356
milankos512 napísal:
vlastomenn napísal:Ono telo vyuzije prebytocne bielkoviny ako zdroj energie pripadne sa ulozi vo forme tuku a posledna moznost odpadova latka.
takže vlastne keď si tak spätne pozriem ten článok o Bielkovinách tak to riziko tej odpadovej látky nieje až také veľmi vysoké pri väčšom dávkovaní bielkovín ...ano viem je to zbytočné ale nepremenia sa hneď na odpadové látky ...ale najprv sú tie dve ďalšie možnosti ...teda ak som správne pochopil
Zalezi od toho ako mas celkovo postavenu stravu ak mas napr.nedostatok v strave sacharidov samozrejme ze bielkovina ide ako zdroj energie ked telu pochybi.Ono je to individualne u kazdeho a preto treba skusat a jedinec sam zisti casom co sa deje s telom.
Od milankos512
#11357
vlastomenn napísal:
milankos512 napísal:
vlastomenn napísal:Ono telo vyuzije prebytocne bielkoviny ako zdroj energie pripadne sa ulozi vo forme tuku a posledna moznost odpadova latka.
takže vlastne keď si tak spätne pozriem ten článok o Bielkovinách tak to riziko tej odpadovej látky nieje až také veľmi vysoké pri väčšom dávkovaní bielkovín ...ano viem je to zbytočné ale nepremenia sa hneď na odpadové látky ...ale najprv sú tie dve ďalšie možnosti ...teda ak som správne pochopil
Zalezi od toho ako mas celkovo postavenu stravu ak mas napr.nedostatok v strave sacharidov samozrejme ze bielkovina ide ako zdroj energie ked telu pochybi.Ono je to individualne u kazdeho a preto treba skusat a jedinec sam zisti casom co sa deje s telom.
no to áno to je to že sme každý iný a každé telo funguje inak ...možno by bolo fajn keby sú nejaké štúdia o tom že pre každý tip postavy (ektomorf, endomorf, mezomorf) by boli rozpísané jednotlivé hodnoty pre objem a rysovačku ..už tým by sa to podstatne uľahčilo a zúžil by sa tem okruh ľudí čo by používali jednu z tých 3 metód ...aj keď možno rozdiely by tam asi veľké neboli ..
Užívateľov profilový obrázok
Od silvo
#11364
Vsak podla postavy treba prisposobit stravu napr.taky Endomorf nemoze brat 7g/kg sacharidov a davku bielkovin strednu.A treba ist uz spat lebo dalsim zakladom je spanok.
Od milankos512
#11365
vlastomenn napísal:Vsak podla postavy treba prisposobit stravu napr.taky Endomorf nemoze brat 7g/kg sacharidov a davku bielkovin strednu.A treba ist uz spat lebo dalsim zakladom je spanok.
už som na dochode :a11 len som čítal veci tu na fóre heh ..lebo inokedy ako v noci nemám čas ...dobrú noc :a14
Užívateľov profilový obrázok
Od majklnight
#14225
vyborny clanok velmi doležite je pozorovat svoje telo ako je uz vysie spominane ake ma odozvi a ci uz na prijem bielkovin ,sacharidov atd alebo samotny trening
Užívateľov profilový obrázok
Od DIDI
#26252
Bielkoviny sú veľmi dôležitou súčasťou jedálnička a života ako takého. Ešte jedlo šťastie, že sa objavujú na tak veľkom množstve potravín, lebo ja sama neviem čo by som vlastne bez nich robila. Milujem ich, tak ako celú zdravú stravu a každý zdravý recept aký existuje http://www.najtelo.com/category/recepty/ nikdy som sa v mojom živote neobula tak veľmi ako do stravy. Zdravo sa vyživujem už niekoľko rokov a popravte, vôbec neviem prestať. A baví ma to takto. Veľmi, neskutočne veľmi. Neprestanem, ani za nič. Takže bielkoviny sypte sa sem!
Tst a iné látky

Caute často omielana téma objednával[…]

If you're in search of effective medication for er[…]

What Age Is Acne the Worst?

Acne can occur at any age, but it is most common d[…]

Buy Isotretinoin Onlinea potent medication for s[…]