Body Building - Fórum

Posilňovanie, Kulturistika, Fitness, Bojové športy, Silový trojboj - vaše diskusné fórum

Reklama

Užívateľov profilový obrázok
Od admin
#27942
Proteíny (bielkoviny) sa radia spoločne s tukmi a sacharidmi medzi základné živiny. Zatiaľ čo sacharidy a tuky dodávajú telu energiu, bielkoviny majú pre organizmus funkciu stavebnú.

Poskytujú základný stavebný materiál pre rast a vývoj živej hmoty, zúčastňujú sa tvorby hormónov, alebo plnia transportné funkcie pri prenose niektorých látok. Hlavný dôvod pre suplementáciu proteinmi je, že podporujú nárast kvalitnej svalovej hmoty a dodávajú živiny svalom pre ich kvalitnejšiu regeneráciu.

Obrázok

Jedným z dôvodov, prečo sú proteíny v procese chudnutia nepostrádateľnou živinou je, že sa stávajú kľúčovými z hľadiska udržania aktívnej svalovej hmoty. Táto svalová hmota zaistí rýchlejší metabolizmus a efektívnejšie spaľovanie tukovej hmoty. Svalová hmota totiž spaľuje energiu aj v dobe, kedy žiadnu fyzickú aktivitu nevykonávate. Takže čím viac svalovej hmoty máte, tým viac energie počas dňa spálite. Preto je vhodné navýšiť príjem kvalitných bielkovín. Ich najvhodnejším zdrojom sú proteinové prípravky s vysokým obsahom bielkovín z najkvalitnejších zdrojov.

Druhým dôvodom, prečo je vhodné pri redukcii hmotnosti zaradiť do jedálnička proteíny je, že ich hlavným poslaním je na rozdiel od tukov a sacharidov dodávať stavebné látky a nie zdroje energie. Preto je vhodné užívať neskoro popoludní a večer prevažne bielkoviny. V prípade sacharidových jedál prijmete energiu, ktorá je buď čerpaná na fyzickú aktivitu, alebo je uložená do tukových zásob. A keďže neskoro popoludní a večer už fyzickú aktivitu väčšinou nekontrolujeme, uloží sa takmer všetka energia zo sacharidových jedál prijatých neskoro popoludní alebo večer do tukových rezerv. Preto sa v prípade redukcie hmotnosti odporúča nahradiť sacharidy v popoludňajších a večerných jedlách zeleninou a proteínmi - kuracím alebo morčacím mäsom, syrom cottage, rybou, či koktejlom z kvalitného proteínu. Medzi tie najvhodnejšie patria tie s vysokým obsahom proteínu.

Aké máme pre Vás odporúčania?

Za seba hovorím, že najviac vám pomôže čítanie etikiet na obaloch výrobkov. Toto tvrdenie sa na prvý pohľad zdá byť úplne logické, ale ruku na srdce, robíte to vždy? Alebo skôr dáte na rady priateľov a uspokojíte sa s odporúčaním, že im to pomohlo.
Je osobná vec každého, čo robí a ako. Chcem poukázať na problém súčasnosti, ktorý sa týka všetkých. Všeobecnej populácie i športovcov, pričom v tejto záležitosti je jedno, či sa športom živí, alebo jednoducho trénujú len tak pre svoje zdravie a dobrý pocit.

Predmetom problémov a mnohých omylov sú proteíny (bielkoviny), ktoré jedia všetci. Nech v bežnej strave, alebo prostredníctvom doplnkov. Bielkoviny sú základným stavebným prvkom živých organizmov, bez ktorých nemôžeme existovať. V organizme sa štiepi na aminokyseliny a v krvi je udržiavaná ich určitá stála hladina. Majú niekoľko dôležitých funkcií ako napr. stavebné, transportné, skladovacie, zaisťujú pohyb, ochranu i obranu, majú schopnosť riadiacu, katalytickú aj regulačnú. To všetko bielkoviny dokážu. Bohužiaľ náš organizmus ich neukladá do zásob ako cukry a tuky.

Ja sa tu chcem zmieniť o látke, ktorá bielkoviny zastupuje a stala sa hitom niekoľkých posledných rokov a dnes je vďaka svojim účinkom hojne využívaná vo výžive celej populácie, vrátane detí. Používa sa tiež ako doplnok stravy športovcov alebo napr. v kozmetickom priemysle, najmä v dermatológii.

Je to Srvátka - sérum, ktoré vzniká po odstránení kazeínu z mlieka. Bielkoviny srvátky môžu mať za určitých okolností blahodarné účinky na ľudský organizmus. Sú ľahko stráviteľné a obsah esenciálnych (nevyhnutných) aminokyselín v nich spĺňa požiadavky na pokrytie ich dennej potreby pre človeka.

Čo Srvátka vie?

Srvátka pomáha napr. odvádzať toxické látky z tela, podporuje peristaltiku (pozvoľný rytmický pohyb) čriev, tvorbu črevnej mikroflóry, hydratáciu pokožky, je vhodná pri zníženej imunite organizmu, proti zápalom žalúdka a čriev. Proteíny srvátky sú vhodné aj pre diétne režimy atď.

A ako funguje Srvátka v športovej výžive?

Samozrejme, že predchádzajúci text platí aj pre športovcov. Ale práve oni využívajú rôzne formy srvátkových koncentrátov pre svoju činnosť za účelom dosiahnutia vyšších cieľov. Bohužiaľ často sa ich snaženie míňa účinkom, pretože používajú výrobky, ktoré zďaleka nemôžu naplniť ich očakávania. A sme u toho čítania etikiet ...

Problém je v koncentrácii základných látok v danom produkte. Pri získavaní srvátky sa totiž postupuje tak, že mlieko zrazíte, čím získate tuhú hmotu (kazeín) a tekutú časť (mliečne sérum), čo je v podstate srvátka. Bohužiaľ taký extrakt obsahuje len 12% bielkovín a viac než 60% laktózy (mliečneho cukru, na ktorý, obzvlášť ak ho prijmete vo väčšom množstve, môže reagovať vaše telo zažívacími ťažkosťami). A sme u jadra veci. Ak si kúpite totiž výrobok, ktorý neobsahuje aspoň 65% bielkovín, nebude mať vaše snaženie očakávanú odozvu. Ak sa nestretnete s už spomínanými problémami svojho zažívacieho traktu. Veľakrát tiež obsahujú podobné produkty veľké množstvo laktózy a výrobcovia ich propagujú ako kompromis medzi tzv. "sachariďákom" a proteínom. V takom prípade by som bol obzvlášť opatrný, pretože laktóza určite nie je vhodným zdrojom sacharidov pre doplnenie energie. V tzv. Gaineroch sú hlavnými zdrojmi sacharidov na doplňovanie energie glukóza a maltodextrín. Preto, ak chcete mať kvalitný proteínový prípravok, mali by ste sa na jeho etikete dočítať, že srvátka bola získaná tzv. formou CFM (cross - flow microfiltration) - CFM Whey Protein Isolate, alebo, že je to srvátkový izolát - teda hydrolyzovaná srvátka, získaná iónovou výmenou. Takéto produkty sú zárukou úspechu. Potom už bude záležať len na kvalite vášho jedálnička a ako dokážete užívané suplementy zapracovať do svojej stravy a tréningového úsilia.

Reklama

Reklama

#30022
Ahojte, moja sestra mala s týmto problém. Rozhodla sa zo dňa na deň veľmi schudnúť a teda dosť venovala najmä workoutu. Zo začiatku to ani moc nepreháňala a nerozumeli sme, prečo je so sebou nespokojná, keď nebola absolútne tučná. Ale tak, ako správna rodina sme ju v tom podporovali. Lenže ona postupne úplne začala obmedzovať rôzne jedlá, aj ked to bola len zelenina a začala cvičiť veľmi trvdo a to s tým, že bola schopná spraviť 300 drepov behom veľmi krátkej chvíľky. To sa nám už naozaj prestávalo páčiť a moja mama to prevzala do svojich rúk, pretože moja sestra vyzerala už ako úplná anorektičky a stále nebola so sebou spokojná. Najskôr ju vzala k psychiatrovi atd, aj sa zistil nejaký psychický problém sa mi marí. No a potom ju moja mama sledovala ako, je a či vôbec je a tak. V rámi tohto ju aj sledovala, koľko cvičí. Časom konečne začala priberať trocha ale tak stále chudla ale išla na to už inou formou a to teda tou zdravšou. Strava je v tomto procese podľa mňa veľmi dôležitým faktorom:)
PORADTE S KUROU

sem vkladajte vase kury a otazky okolo nich...

Konec steroidy.eu?

Nevíte někdo co se děje se stránkou […]

kde objednať

Zdravím, minulý rok som objedn&aacut[…]

Steroidy EU

Mozno som to tu uz spominal ale neviem s touto str[…]