Body Building - Fórum

Posilňovanie, Kulturistika, Fitness, Bojové športy, Silový trojboj - vaše diskusné fórum

Reklama

Rozhovory s českými a slovenskými kulturistami.
Pravidlá fóra: Tu uverejnené rozhovory je povolené kopírovať na iné webstránky výhradne s uvedením zdroja BODYBUILDING-FORUM.SK . Môžete samozrejme komentovať ale poprosím slušnou formou. V tejto kategórii je povolené témy zakladať iba adminovi, nakoľko sú to exluzívne a nikde nepublikované rozhovory. Je zakázané sem vkladať akékoľvek iné rozhovory skopírované z iných webstránok!!! Ďakujeme za pochopenie.
Užívateľov profilový obrázok
Od papagiorgo
#7502
Dnešný rozhovor venujem Robovi Habrunovi , užívatelovi nasho webu s snickom 07bobo07

Na úvod ťa poprosím o stručné predstavenie sa našim čitateľom, ktorí ťa nepoznajú ...

Volám sa Róbert Habrun, mám 19 rokov, aby ste mali nejakú predstavu o mne tak výšku mám 173cm a váha sa v objemovke pohybuje od 87-88kg, keď som v príprave na súťaž tak je váha väčšinou od 75-72kg, pochádzam z malej dedinky menom Hronsek ktorá je neďaleko Banskej Bystrice.

Obrázok.......Obrázok.......Obrázok
Robil si pred posilovaním nejaké iné športy?

Pred posilňovaním som ako býva na dedine zvykom hrával futbal. Začal som už ako žiak, mal som približne 11 rokov. Futbal som hrával približne 5 rokov. Ale časom som zistil že kolektívny šport nie je pre mňa, pretože ma veľmi hnevalo keď som dával napríklad na zápase zo seba všetko a veľmi som sa snažil vybojovať nejakú akciu a nejaký spoluhráč to pokašľal. Vtedy som si uvedomil, že potrebujem nájsť taký šport v ktorom bude všetko na mne a kde sa budem prezentovať individuálne a všetkým budem môcť dokázať, že čo vo mne je.
Obrázok.......Obrázok.......Obrázok

Aké boli tvoje úplné začiatky v posilovaní ? Kedy , ako , kde,s kým ...


Moje začiatky? Tak na tie si veľmi dobre pamätám. Mal som vtedy 15 rokov a jedného dňa prišiel za mnou jeden kamarát a pýtal sa ma, že či by som s ním nešiel do posilňovne, že by som to mal v rámci tréningu na futbal. Zo začiatku som váhal pretože ma to veľmi nelákalo ale na koniec som s ním predsa len šiel. Bola to taká malá posilka vo vedľajšej dedine kde bolo len pár jednoručiek a nejaké staré stroje. Celá posilka bola polepená plagátmi kulturistov. Ako prvé, keď som vstúpil do posilky som si pozorne poprezeral každý jeden plagát a v tej chvíli to vo mne vyvolalo niečo neopísateľné. Do tej doby ma nikdy nenapadlo, že človek môže mať také veľké svaly a že môže tak dobre vyzerať. Po mojom pozornom preštudovaní všetkých plagátov sme začali s kamarátom cvičiť. On chodieval už pred tým cvičiť so svojim ocom tak sme mali aj tréningový plán a ukázal mi ako mám správne cvičiť.


Čo bolo u teba impulzom , aby si začal posilovať ?


Impulzom pre mňa bola jednoznačne návšteva posilňovne. Hneď po prvom tréningu som sa cítil veľmi dobre a tešil som sa na ďalší tréning. Vyvolalo to vo mne niečo neopísateľné proste bol to skvelý pocit.
Obrázok.Obrázok.Obrázok.Obrázok.Obrázok.Obrázok
Po akej dobe cvičenia si sa rozhodol skúsiť prvú súťaž ? Kto ťa priviedol na myšlienku súťažiť ?

Bolo to asi tak po roku návštevy posilňovne. Najskôr som nad tým ani neuvažoval, že by som si skúsil aj súťažiť. Na túto myšlienku ma priviedol časopis Muscle a Fitness. Boli letné prázdniny a s rodinou sme boli na dovolenke v Štúrove. Zastavili sme sa v jednom stánku pretože rodičia si chceli kúpiť nejaké časopisy na čítanie, tak som sa šiel s nimi pozrieť, že čo tam majú a vtedy som uvidel, že majú aj časopis Muscle a Fitness, tak som si ho kúpil. Bolo to špeciálne vydanie. Bol v ňom celý životopis Arnolda Schwarzeneggra na počesť jeho narodeninového jubilea, mal 60 rokov. Po pozornom preštudovaní celého Arnoldovho životopisu som si uvedomil, že presne toto je to čo chcem. Povedal som si, že tiež chcem takto vyzerať a vyskúšať si na vlastnej koži aký je to pocit stáť pred všetkými tými ľuďmi na pódiu.


Teraz ťa poprosím o prezentáciu tvojich doterajších súťaží vrátane umiestnení ...


2009 Victoria natural cup 1. ročník Veľký Grob........................3. miesto kategória Junior
2010 Victoria natural cup 2. ročník Veľký Grob........................3. miesto kategória Junior
2010 Medzinárodné Majstrovstvá SR Senica ........................3. miesto kategória Junior
2010 UIBBN Majstrovstvá Európy Francúzsko ........................4. miesto kategória Junior
Nesúťažíš až tak dlho , aby si nemal v živej pamati pocity , keď si po prvý raz vystupoval na pódium ... Môžeš nám ich popísať ?

Tak na toto si veľmi dobre pamätám. Tesne pred súťažou som mal veľmi zmiešané pocity pretože som nevedel čo ma vlastne čaká a bol som veľmi nervózny. Keď sme sa všetci pretekári začali natierať súťažnou farbou tak som sa cítil dosť slabý a nevýrazný. Každý čo okolo mňa prešiel sa mi zdal perfektne vyrysovaný a objemný a pripadal som si pri nich ako špageta. Keď ma ale donatierali farbou a pozrel som sa do zrkadla tak som si povedal, že to nie je až také zlé. Keď sme sa už nastúpili všetci na pódium a postavili sme sa pred plnú sálu ľudí všetky obavy zo mňa opadli a nemyslel som v tej chvíli na nič iba na to aký som rád, že som to dokázal a dotiahol som to až sem. Už vtedy som sa cítil ako víťaz a súperov som si ani nevšímal. Veľmi som si to užíval.

A po vyhlásení výsledkov ?

Po vyhlásení výsledkov to bol pre mňa veľmi príjemný šok. Nečakal som, že sa tak dobre umiestnim hneď na prvej súťaži. Veľmi ma to potešilo a nabilo pozitívnou energiou.

K by si mal vybrať jednu súťaží , ktorej umiestnenie si vážiš najviac , ktoré by to bola a prečo ?

Sú to jednoznačne Majstrovstvá Európy na ktorých som skončil na 4. mieste. Taktiež som takéto umiestnenie absolútne nečakal. Pred súťažou som si stále opakoval, že by bolo super ak by som sa dostal aspoň do prvej šestky. Toto umiestnenie ma veľmi potešilo aj z toho dôvodu, že príprava na túto súťaž bola veľmi náročná, dá sa povedať, že som prežíval najťažšie obdobie svojho života pretože počas tvrdého dietovania a tvrdých tréningov som sa zároveň pripravoval aj na maturitnú skúšku.
Obrázok.Obrázok.Obrázok.Obrázok.Obrázok
Ako sa ti darí financovať tento finančne náročný šport ? Máš niekoho kto ťa finančne podporuje alebo sa ti darí byť sebestačný ?

Samozrejme je to veľmi finančne náročný šport. Financuje ma moja rodina. Snažím sa im pomáhať tým, že sem tam chodím na nejaké brigády, keď sa vyskytne taká príležitosť ale väčšinou ide celá príprava z ich vrecka. Bez nich by som sa nikdy nedokázal pripraviť na súťaž.

Kde momentálne trénuješ ? Pomáha ti niekto ako sparing , príp.tréner?

Momentálne trénujem v posilňovni MEGAGYM ktorá sa nachádza v Banskej Bystrici a trénujem spoločne s chalanmi, ktorý sa tiež pripravujú na súťaže a všetci sme v klube ŠKK B+B MEGAGYM pod ktorým aj vystupujeme na súťaži. Samozrejme máme prideleného trénera ktorý na nás všetkých dohliada.

Ako je to u teba so suplementáciou? Aké doplnky užívaš najradšej ? Máš nejaké oblúbené značky alebo konkrétne produkty?

Najradšej užívam proteín, ktorý zároveň patrí u mňa na prvom mieste v suplementácií, určite by nemal chýbať. Ďalej je veľmi dôležité užívanie aminokyselín hlavne počas prípravy na súťaž. Ďalej sú to hlavne vitamíny ako napríklad Vitamín C, B6, B-complex, Multivitamín, Multiminerál. V objemovej príprave zaraďujem tiež Kreatín.
Obrázok.Obrázok.Obrázok.Obrázok.Obrázok
Určite aj ty ako každý kulturista máš určité partie dominujúce a niektoré naopak problémové .. Ktorú ty u seba považuješ za najlepšiu a naopak najslabšiu ?

U mňa dominujú jednoznačne ruky. Mám veľmi dobre geneticky obdarené tricepsy a taktiež lýtka a chrbát. Mojou najväčšou slabinou je hrudník.

Naši čitatelia by určite uvítali , keby si nám prezradil svoj konkretny objemový a taktiež rysovací trening ... Čím sa u teba líšia?

Nemám žiadne špeciálne tréningové metódy. V objemovej príprave je to klasický objemový tréning a cviky mením podľa pocitu. Takto sa v podstate aj riadim, že cvičím podľa pocitu a nie podľa nejakého konkrétneho plánu. Keď cítim, že mi nejaký cvik už nezaberá tak dobre a neprecítim pri ňom dostatočne dobre danú svalovú partiu tak ho jednoducho nahradím za iný. Keď som v rysovacom období tak sa tréningy od seba veľmi nelíšia, len pár týždňov pred súťažou začnem zaraďovať viacej izolovaných cvikov a zvyšujem počet opakovaní .

Teraz prejdem k tvojmu stravovaniu . Máš nejaké obľúbené jedlá špeciálne do objemu a tiež do diéty ? Prezrad nám nejaký príklad tvojho denneho jedálničku v objeme

Môj jedálny lístok sa skladá vždy zo 6-7 jedál a snažím sa to mať vyvážené v nasledovnom pomere:

45% - Sacharidy
35% - Bielkoviny
15% - Tuky

Vždy si dávam niečo iné, neriadim sa len jedným štýlom. Strava v mojom prípade je veľmi pestrá.

1. jedlo: Ovsené vločky s mliekom, med a hrozienka
2. jedlo: Proteínový nápoj
3. jedlo: Tuniak vo vlastnej šťave, celozrnné pečivo, ovocie
4. jedlo: Kuracie/morčacie/ mäso, ryža, zemiaky,alebo cestoviny, zelenina
5. jedlo: Cottage cheese, ryžové chlebíky
6. jedlo: Kuracie/morčacie mäso, alebo ryba, ryža, zemiaky, alebo cestoviny, zelenina
7. jedlo: Nízkotučný tvaroh s odmerkou proteínu
Obrázok...........Obrázok...........Obrázok
Nasledujúcu otázku kulturisti nemajú radi , ale čitatelia na ňu čakajú , preto ťa poprosím o tvoje miery partíí a samozrejme silové maxká .

Miery partií ti asi nepoviem pretože sa nemeriam. Jediné čím sa riadim je zrkadlo. Jedinú partiu čo som si meral je biceps 43cm.
Na nejaké „maximálky“ si veľmi nepotrpím, pretože sa riadim pravidlom ,,záleží na kvalite, nie na kvantite,, ale moje maximálne silové výkony sú: benchpress 105kg, mŕtvy ťah 170kg, drep 180kg, bicepsový zdvih s veľkou činkou 60kg.
Obrázok...........Obrázok...........Obrázok
Ako vyzerá tvoj posledný týždeň pred súťažou ? Zaujímal by ma tvoj celkový denný režim,tréning,strava...

Posledný týždeň pred súťažou býva najtvrdší. Prvé tri dni (Pondelok,Utorok,Streda) som na 0g sach. A moja strava sa skladá len z kuracieho mäsa a zeleniny a ráno sú to len vaječné bielka. Tréningy sú v tomto období veľmi náročné pretože keď nemáte v sebe žiadne sacharidy, žiadnu energiu a ledva sa dotackáte do posilňovne a máte ešte aj trénovať. Ale, keď sa už do posilňovne ako tak dostanem a poobzerám sa okolo seba a poviem si, že na toto každý nemá ale ja áno, a práve tréningy v tomto období sú u mňa tými najlepšími tréningami. Práve vtedy sa ukáže či na to skutočne máte. V tieto prvé tri dni sa taktiež mení aj to, že absolútne prestanem soliť a pijem už len destilovanú vodu Lucku. Pijem jej okolo 6-7 litrov. Nasledujúce tri dni (Streda,Štvrtok,Piatok) sú už omnoho lepšie a cítite sa vtedy o 200% lepšie. Od stredy už netrénujete a až do súťaže odpočívate. V stravovaní nastane úplná zmena a to taká, že teraz sú to bielkoviny ktoré sú na 0g na kg a celý deň jem len ryžu s nakrájanými kockami ananásu, okolo 500g ryže si rozdelím do 5tich jedál ktoré jem každé 2,5hod. Na ďalší deň je to v podstate to isté len ku každej porcií pridávam aj nejaké sušené ovocie. No a v sobotu, keď je už aj súťaž je to v podstate jedno vtedy ide len o to aby ste to veľmi neprehnali a nemali plné brucho ;) . V sobotu si dávam už do ryže aj džem alebo ryžové chlebíky potreté džemom a veľa sušeného ovocia. Čo sa týka pitia vody cez tieto tri dni: v stredu vypijem už len jednu fľašu Lucky 1,5l. V štvrtok je to už len 0,5l no a v sobotu nepijem nič len tesne pred vystúpením si dám pár dúškou vody aby som na pódiu neodpadol.

Čo zvykneš urobiť ako prvé bezprostredne po súťaži ? nejaký zaužívaný rituál ...?

Nenazval by som to ako zaužívaný rituál, skôr potrebou tela. Po súťaži je u mňa jednoznačne na prvom mieste návšteva nejakého fast foodu alebo benzínky a jem všetko čo vidím.
Obrázok..Obrázok..Obrázok..Obrázok
Čo znamená pre teba kulturistika ako pojem ? Dala ti niečo pozitívne do života ?
Máš nejaké svoje motto , ktorým sa v kulturistike riadiš alebo zásady , ktoré dodržiavaš ?


Kulturistika mi dala veľmi veľa. Naučila ma vážiť si veci také, ktoré mnohý berú ako samozrejmosť (voda,jedlo). Naučila ma byť trpezlivým a otvorila mi oči v tom, že keď niečo naozaj veľmi chceš tak to aj dokážeš, myseľ je najmocnejšia zbraň a je len a len na nás ako s ňou budeme zaobchádzať, jediná prekážka ktorá je, je v našej mysli. Myseľ je všetko!

Určite sa ti občas stane , že sa ti absolútne nechce trénovať ? ČO Ťa dokáže namotivovať a nakopnúť ?

Áno, sú aj také dni kedy sa mi absolútne nechce trénovať ale keď sa už dotackám do posilňovne tak tam to väčšinou zo mňa opadne.
Obrázok...Obrázok...Obrázok...Obrázok
Aké sú tvoje kritéria na zostavenie súťažnej zostavy ? Č i už ohľadne choreografie alebo výberu hudby ...

Mala by to byť jednoznačne taká hudba ktorá ma zaujme a taktiež ktorá zaujme divákov. Mám rád skôr také piesne v ktorých je nejaké vyvrcholenie a väčšinou sa to skladá zostrihaním viacerých piesni.

Kulturistika ako každý iný šport , prináša okrem radosti aj rôzne negatívne faktory / zranenia,nedostatok financíí ... / bolo u teba niečo podobné , že by si si povedal , že skončíš so „ železnou hrou „ ?

Nastali aj také situácie, že som si povedal, že končím, že ďalej už nevládzem, ale vtedy si treba spomenúť na to, prečo to všetko robím a čo všetko mi to dáva do života. Ten pocit, ktorý prežívam keď stojím na pódium a pózujem pred plnou sálou ľudí a ľudia mi tlieskajú a fandia, je to skvelý a neopísateľný pocit, taktiež sa cítim ako v siedmom nebi keď trénujem, respektíve po tréningu, keď je celé vaše telo napumpované a máte pocit, že vám každú chvíľu praskne koža a cítite sa slabý, to je impulz, že ste tvrdo trénovali a vtedy sa cítim naozaj veľmi dobre. Tak nech sa deje čokoľvek, vždy sa to snažím prekonať a vždy si spomeniem na moju obľúbenú frázu ,,Kde je vôľa, tam je aj cesta,, .
Obrázok.Obrázok.Obrázok
Kto je tvojím kulturistickým idolom ? Aký typ postavy u kulturistu je tvoj vysnívaný ideál ?

Ako som už spomenul, na myšlienku súťaženia som prišiel vďaka životopisu Arnolda Schwarzeneggra. Už od mojich úplných začiatkov je Arnold mojim veľkým vzorom, nie len pre to ako vyzerá, ale hlavne pre to čo všetko dokázal. Jeho plagáty mi zdobia izbu už dlhé roky. Veľmi sa mi ale páči aj kulturista z dnešnej profesionálnej kulturistiky Branch Warren, jeho tréningy ma vedia tak namotivovať ako nič iné. Branch je preslávený svojimi hardcore tréningmy, a taktiež sa mi strašne páčia jeho masívne nohy a chrbát.

Určite by čitatelov zaujímali nejaké klebety z tvojho súkromného života ... Čo tak napríklad priatelka, skola , rodina,práca ,koníčky a záluby vo volnom čase...

Školu som tento rok na jar doštudoval a premýšľal som aj nad vysokou školou ale neskoro som sa rozhýbal, tak momentálne som na tom tak, že som nezamestnaný a hľadám si nejaké zamestnanie. Na rok si ale určite chcem robiť aj vysokú školu. Medzi moje záľuby vo voľnom čase patrí určite plávanie, vždy si idem veľmi rád zaplávať, či už do plavárne alebo cez leto na kúpalisko. Čo sa týka môjho súkromného života, mám priateľku ktorej vďačím za veľa, veľmi ma podporuje v tom čo robím a je na mňa hrdá. Často, keď už ďalej nevládzem si spomeniem práve na ňu, a vtedy si poviem, že vydržím pretože ju nechcem sklamať. Každý môj voľný čas čo mám sa zo všetkých síl snažím tráviť práve s ňou.
Obrázok...Obrázok...Obrázok...Obrázok
Vníma tvoje najbližie okolie to čo robíš skor pozitívne alebo skor negatívne ? Podporujú ťa ?

Zo začiatku ma všetci podceňovali a tvrdili že po mesiaci to nechám tak, že na to nemám. Vtedy som si povedal, že všetkým ukážem čo vo mne je. A teraz to už všetci berú celkom dobre a podporujú ma v tom, hlavne moja rodina bola zo začiatku proti tomu ale po mojej prvej súťaži som doniesol domov pohár a boli na mňa veľmi pyšný a momentálne je to práve moja rodina ktorá mi najviac pomáha a podporuje ma v tom.

Na akej súťaži ťa uvidíme najbližšie ? Aké sú tvoje plány do blízkej športovej budúcnosti ?

Najbližšia súťaž na ktorej ma môžete vidieť je Banskobystrická Grand Prix ktorá sa koná 23.10. 2010. Je to pohárová súťaž ale zároveň aj nominačná súťaž na MS ktoré sa budú konať 12-13. 11. 2010 v Španielsku. Urobím a aj robím všetko pre to aby som mal na súťaži životnú formu a aby ma nominovali.
Obrázok...Obrázok...Obrázok
Čím sa plánuješ živiť v budúcnosti ? Bude to trénerstvo , výživove poradenstvo ? Aké sú tvoje ciele a plány v súkromnom a kariernom živote ?Do kedy plánuješ vystupovať na súťažných pódiách ?

Mojím veľkým snom je byť osobný tréner a vlastniť nejaké fit-centrum, týmto by som sa chcel živiť v budúcnosti a budem robiť všetko pre to, aby som to dosiahol.

Máš nejaké rady pre mladých chalanov , ktorí sa chystajú na svoju prvú súťaž ?

Poradil by som im asi len toľko, musíte dať do toho všetko! Kulturistika je veľmi krásny šport a to čo do toho dáš, môžeš od toho aj očakávať, preto sa snažím byť maximalista a ísť na 100% . Dôležité je mať pred očami nejaký cieľ, stanovenie si cieľov je veľmi dôležité. A nikdy majstrovsky neovládnete svoje telo, dokým neovládnete svoju myseľ, práve myseľ je to čo zlyháva ako prvé, nie telo, ale myseľ. Vydržte ťažké chvíle, pretože ten pocit aký budete po tom všetkom mať je na nezaplatenie.
Obrázok
Na záver máš priestor , čokolvek o sebe doplnit , čo by masli o tebe užívatelia vedieť , a takisto máš priestor komukolvek cokolvek odkazat alebo poďakovať ...

Momentálne nemám žiadneho sponzora a týmto by som chcel niekoho osloviť. Keď by sa našiel niekto, kto by mi pomohol s prípravou, tak by mi to nesmierne pomohlo. Na podmienkach sponzoringu by sme sa dohodli cez mail robo.habrun@centrum.sk. Každopádne sa budem zo všetkých síl snažiť urobiť všetko, čo bude v mojich silách.

Veľmi rád by som sa chcel poďakovať bodybuilding-forum.sk za tento skvelý rozhovor, taktiež všetkým čo mi fandia a podporujú ma, mojím kamarátom ktorý mi veria a posúvajú ma vpred, mojej rodine, bez ktorej by som to nikdy nedokázal, veľmi ďakujem môjmu bráchovi, ktorý ma podporuje a veľmi mi pomáha či už na tréningu alebo aj počas chvíľ, keď už neviem ako ďalej, veľké ďakujem taktiež patrí hlavne mojej priateľke, ktorá to má so mnou často ťažké, pretože sa jej nemôžem naplno venovať kvôli prípravám na súťaž a aj napriek tomu stojí pri mne, verí mi a podporuje ma v tom čo robím, veľmi mi pomáha v ťažkých chvíľach. Ďakujem vám všetkým, čo mi veríte, a podporujete ma, hlavne vďaka vám sa to oplatí robiť.

na záver pridávam zopár fotiek z posledného obdobia :a33
[/b]
Obrázok..Obrázok

Obrázok..Obrázok

Obrázok..Obrázok

Obrázok..Obrázok

Obrázok

Ďakujem ti za vyčerpávajúci rozhovor a prajem ti nech sa ti splnia všetky športové aj súkromné plány a možno aj niečo naviac ...

Reklama

Reklama

Tst a iné látky

Caute často omielana téma objednával[…]

What Age Is Acne the Worst?

Acne can occur at any age, but it is most common d[…]

Buy Isotretinoin Onlinea potent medication for s[…]

It's generally recommended to avoid drinking alcoh[…]