Body Building - Fórum

Posilňovanie, Kulturistika, Fitness, Bojové športy, Silový trojboj - vaše diskusné fórum

Reklama

Rozhovory s českými a slovenskými kulturistami.
Pravidlá fóra: Tu uverejnené rozhovory je povolené kopírovať na iné webstránky výhradne s uvedením zdroja BODYBUILDING-FORUM.SK . Môžete samozrejme komentovať ale poprosím slušnou formou. V tejto kategórii je povolené témy zakladať iba adminovi, nakoľko sú to exluzívne a nikde nepublikované rozhovory. Je zakázané sem vkladať akékoľvek iné rozhovory skopírované z iných webstránok!!! Ďakujeme za pochopenie.
Užívateľov profilový obrázok
Od papagiorgo
#11092
Na úvod ťa poprosím o stručné všeobecné predstavenie sa našim čitateľom, ktorí ťa nepoznajú .

Čaute, moje meno je Erik Halaška mam 17 rokov, bývam v Nitrianskom Rudne , študujem na strednej odbornej škole polytechnickej v Prievidzi . Svoju prvú súťaž som absolvoval ako 16 ročný , momentálne pretekám za klub VTJ Technika Liptovský Mikuláš vo federácii SAKFST .

Skúšal si pred posilňovaním aj nejaké iné športy?


Áno, hrával som futbal za obec a taktiež som často bicykloval, ale nevenoval som sa týmto športom tak aktívne ako kulturistike

Aké boli tvoje úplné začiatky v posilňovaní ? Kedy , ako , kde ...Odkiaľ si čerpal informácie čo a ako ?

Cvičiť som začal ako 13 ročný doma, keďže sme mali nejaké jednoručky,tak som robil všetko, čo sa dalo doma precvičiť . Samozrejme po čase mi to nestačilo a brat ma začal brávať do miestnej posilňovne, kde som sa oboznámil zo základnými cvikmi. Ako každý, na začiatku som robil veľa chýb, či už v strave alebo v tréningu. Brat cvičil už nejaký čas, vedel mi ponúknuť základ, ktorý mi vtedy stačil, no časom, keď som začal pravidelne cvičiť aj v posilke v meste, tak sa moje skúsenosti rozširovali . O posilňovanie som sa zaujímal stále viac a viac, veľa informácii som našiel na internete, nejaké veci som odpozeral priamo v posilňovni , snažil som sa využiť všetko, čo sa mi tej dobe naskytlo ...

Čo bolo u teba impulzom , aby si začal posilňovať ?
Posilňovanie sa mi páčilo od prvej chvíle keď som videl brata ako cvičí. Pohltilo to aj mňa. Keď som videl, ako sa mení bratova postava, povedal som si, že chcem mať také veľké svaly ako on a zároveň aj vytlačiť toľko na bench press . A z časti to bola aj nuda, ktorá ma priviedla k venovaniu sa nejakému športu, ktorý ma dokáže napĺňať. Žiaden iný šport mi tak nevyhovoval, aby som sa mu venoval viac ako cvičeniu, či dokonca prestal cvičiť.

Kto ťa priviedol na myšlienku skúsiť súťaženie ?

Ako som už spomínal, bol to práve brat, s ktorým som začínal. Spoločne sme sledovali fotografie zo súťaží dorastencov a keďže som mal dobrý základ a bol som mladý, povedali sme si, že by bolo fajn skúsiť nejakú súťaž. Vedeli sme, že o nič neprídem a jednoducho, keď ma to nebude baviť, na žiadnu ďalšiu súťaž sa pripravovať nemusím.

Kedže si mladý začínajúci kulturista , nemáš za sebou veľa súťaží , ale predsa nejaké áno … Povedz nám ich aj s umiestneniami

Prvá súťaž bola v naturálnej kulturistike, kde som skončil na 5. mieste , neskôr už pod vedením Ľubomíra Hečka som si šiel vyskúšať kondičnú súťaž, kde som skončil na 3. mieste medzi mužmi a teraz 28.Maja na M-SR v kulturistike dorastencov som skončil na 1. mieste v kategórii do 70kg a týždeň na tom som šiel aj na M-SR juniorov, kde som znova obsadil 1. miesto v kategórii do 70kg

Tvoja prvá súťaž určite nedopadla tak jako si očakával . Čo bolo hlavným dôvodom ?

Hlavným dôvodom bolo, že o diéte som nič nevedel a rovnako som si ani tréning , nevedel prispôsobiť pre seba. Jedálniček som čerpal z internetu,no každému zaberá niečo iné. To, čo platí na niekoho iného nemusí platiť na mňa. V diéte som stratil veľmi veľa svalstva a pritom som mal na sebe ešte veľa tuku, robil som veľmi veľa kardia a nemal som patričné doplnky na udržanie svalovej hmoty . No príprava na prvú súťaž zvyčajne nikomu nevyjde podľa jeho predstáv a rovnako nie je ani spokojný z umiestnenia
Spomenieš si na svoje pocity a očakávania , keď si po prvý raz vystupoval na pódium ? ... Môžeš nám ich popísať ?

Ja som prvú súťaž nevnímal príliš pozitívne, bol som veľmi nervózny,mal som veľkú trému. Sklamaný som bol hneď po tom, ako ma nevybrali do prvej porovnávačky, hneď som vedel, že to nebude žiadne medailové umiestnenie i keď ambície som mal veľké. No aj táto súťaž, aj napriek tomu, že som neuspel podľa mojich očakávaní bola dobrá skúsenosť, zobral som si z nej veľa .

Dala ti táto prvá súťaž aj niečo pozitívne do dvojho daľšieho športového života ?

Áno, keď som začínal prípravu na tohtoročné majstrovstvá Slovenska, vedel som , že keď do prípravy nedám maximum,neuspejem a pocit z prehry , ktorý som zažil na prvej súťaži som si už v žiadnom prípade nechcel zopakovať. Nechcel som byť medzi porazenými a vedieť, že to odopieranie všetkého dobrého, čo mám rád bolo zbytočné......
Prečo si sa rozhodol začať v naturálnej kulturistike ?

O inej federácii som nemal ani potrebne informácie a fakt , že v tejto federácii môže pretekať jednotlivec bez toho, aby sa nachádzal v nejakom klube bol rozhodujúci .

Ty si sa zúčastnil okrem kulturistických súťaží aj jednej silovej … možeš nám povedať o akú súťaž išlo ? Akú si mal vtedy hmotnosť a aké výsledky si dosiahol v jednotlivých disciplínach ?

Bol to silový 5-boj stredných škôl, kde sme pretekali ako družstvo na M-SR. Naša škola skončila na 2 mieste. Súťažilo sa na maximálny počet opakovaní , kde bolo v každej disciplíne rozpočítané, akú váhu bude mať pretekár, podľa jeho telesnej hmotnosti, napr. na drepy mal súťažiaci 80% svojej váhy... Na súťaži som mal cca 80kg, ale na svoje výkony si už nepamätám.



Na tejto súťaži si ťa všimol jeden známy kulturista . Kto to bol a čím si ho zaujal ?

Áno, je to momentálna slovenská jednotka v klasickej kulturistike Ľuboš Maliňák , ktorý bol aj organizátorom súťaže, ktorá sa konala v Liptovskom Mikuláši . Ťažko povedať, čím som ho zaujal, možno si všímal moje výkony. Keď som videl, ako konzumuje ryžové chlebíčky a zároveň podľa jeho postavy som usúdil, že je to kulturista. Opýtal som sa, kde súťaži a nadviazali sme rozhovor. Ukázal som mu nejaké svoje fotky zo súťaže a zrejme podľa nich usúdil, že by som pod vedením skúseného trénera mohol dosiahnuť v budúcnosti dobré výsledky.

Vdaka ľubošovi si nadviazal trénerskjú spoluprácu s veľmi známym trénerom .Povedz nám kto to je , ako dlho ťa má pod „krídlami“ a ako si spokojný ?

Na odporučenie pána Maliňáka som sa skontaktoval s pánom Ľubomírom Hečkom, s ktorým som sa aj stretol. Dohodli sme sa, že ma bude trénovať a tak pod jeho krídlami som už približne rok . Som veľmi spokojný, aj keď musím dochádzať do LM , čo nie je najbližšie. Som si istý , že sa to prejaví mojich výsledkoch, pretože sa jedná o veľmi dobrého trénera, ktorý na Slovensku patrí k tým najlepším.


Predpokladám že spolupráca s ním bola práve príčinou toho , že sa ti podarilo vyhrať obidve súťaže , z ktorých si sa vrátil iba pred pár dňami … Je to tak , že to bola hlavne jeho zásluha ?

Som si istý že bez jeho cenných rád, by som nedosiahol výsledok, aký som dosiahol a určíte práve naša spolupráca ma posunula dopredu .

Keďže si sa z nich iba nedávno vrátil , nebude ti robiť problém popísať nám podrobne celú tvoju prípravu … / tréning , diéta, stravovanie , suplementácia … /
Dietovať som začal od polky januára do 4 júna, číže som mal dosť dlhú rysovačku,preto som mohol ísť na všetko postupne, aby som stratil čo najmenej svalovej hmoty. Prvé dva mesiace môj jedálniček vyzeral takto:

Ráno ... placka z ovsených vločiek a vajec , nízkotučný jogurt
Desiata ... nízkotučný tvaroh, alebo cottage cheease
Obed ... ryža, kuracie, alebo hovädzie mäso, zelenina, eidam
Pred tréningom ... tuniak, ryžové chlebíčky, fitness tyčinka
Po tréningu ... proteín, aminokyseliny
Večera ... ryža s kuracím mäsom, zelenina
Pred spaním ... nočný proteín

Začiatkom marca som z jedálnička vyhodil nízkotučný tvaroh, eidam, fitness tyčinku

V apríli som začal robievať sacharidové vlny a v nich som pokračoval už stále.

Môj tréning sa neustále menil, takmer vždy mi ho tréner pri návšteve trochu zmenil. Cvičil som systémom 4+1 a neskôr som prešiel na systém 3+1, v apríli som už začal robiť aj kardio, čo predstavovalo 45 min. rotopeda ráno na lačno.

Tréning prvý mesiac aj pol som mal rozdelený takto

Pondelok ... voľno
Utorok ... hrudník, biceps
Streda ... voľno
Štvrtok ... chrbát , triceps
Piatok ... voľno
Sobota ... ramená, trapézy, brucho
Nedeľa ... nohy

Neskôr sa tréning menil podľa toho akú som mal formu

Suplementácia bola taktiež neustále iná, ale kvalitný denný a nočný proteín som mal stále, ako aj BCAA a aminokyseliny ,mineráli , vitamín C a taktiež som používal aj spaľovač tukov


Kde momentálne trénuješ a jako si spokojný s podmienkami ?

Momentálne trénujem v Prievidzi vo fitku EUROGYM. Posilňovni nemám čo vytknúť, od personálu až po vybavenosť som veľmi spokojný, trénujem tu už dlho a dúfam, že aj dlho budem .
Ak dovolíš , teraz by som prešiel trocha k tvojmu súkromiu … Povedz nám niečo o tvojej rodine aj môžeš … ako vnímajú oni to čo robíš ?

Rodina je s tým zmierená, že chcem robiť tento šport a fandia mi, aj keď je to veľmi nákladné. Mnohokrát je to so mnou na nevydržanie, keďže keď niekto začne dietovať, pociťuje to každý v jeho okolí a som veľmi rád, že ma podporujú a pomáhajú mi , či už finančne alebo inak .

Ako si na tom s frajerkou ?

Tak tú nemám :a24

Viem , že tvojim sparingom je tvoj brat … Venuje sa aj on kulturistike na súťažnej úrovni ?

Nie, môj brat sa nevenuje súťaženiu, je skôr len kondičný cvičenec, ale keby začal skôr a bol mladší , možno by nebol celkom na zahodenie. Jeho silnou stránkou sú nohy, určíte by mu vynikali :a22
Kedže si este študent , povedz nám niečo o tvojej škole . Ako ťa vnímajú tvoji spolužiaci ? Si pre nich inšpiráciou aby aj oni cvičili alebo skôr naopak ?

Najzaujímavejšie asi je, keď si donesiem do školy plnú tašku jedla a keď začnem jesť. Všetci sa prídu pozerať , pýtajú sa, čo mám v jednotlivých dózach a čudujú sa . Úsmevné je , že sa pýtajú každý deň, čo som si doniesol tentokrát jesť , no a ja mam každý deň to isté :a11 Myslím, že pre niektorých som možno aj inšpiráciou, ale keď vidia ako striktne musím dodržiavať stravu a všetko čo k tomu patrí, odrádza ich to, ale myslím si, že to je normálne . Nie každý ma potrebu vyzerať ako kulturista , nie každého baví posilňovanie a už vonkoncom nie stravovanie s tým spojené :a15

Všetci dobre vieme , že kulturistika je veľmi náročný šport či už z hladiska cvičenia a diétovania ako aj z hľadiska financíí … Ako viem , sponzora nemáš , ale máš zopár ľudí, ktorí ťa finančne podporujú … Kto to je ?

Áno, žiaľ sponzora nemám, jediní ľudia, ktorí mi pomáhajú, je moja najbližšia rodina. Bez nich by sa to nedalo zvládnuť a veľmi im chcem za to poďakovať , hlavne bratovi a sestre, ktorí ma neustále finančné podporujú. Zabezpečujú mi doplnky a všetko nutné, čo potrebujem . Taktiež brat so mnou chodí na tréningy do Liptovského Mikuláša, čo je dosť náročné, keďže po prací má ešte 4,5 h šoférovať. A v neposlednom rade chcem poďakovať aj svojim rodičom , ktorí mi zabezpečujú stravu, ktorá je odlišná od zvyšku rodiny . Mamina mi zároveň počas diety pomáha toto jedlo aj pripravovať

Určite máš v sebe veľký potenciál a ani sponzori nedajú na seba dlho čakať . Keby si ich mohol osloviť , čo by to bolo ? Prečo by mali investovať práve do teba ? V čom vidíš svoje hlavné prednosti ?

Sponzora by podľa mňa mal osloviť hlavne výsledok, ktorý pretekár dosiahol a s akou formou sa predstavil, ako dokázal formu predať, čí má pretekár dobre vystupovanie, čí už na pódiu alebo na verejnosti. Zároveň by mal byť pretekár známy a vedieť aj niečo ponúknuť na oplátku za sponzorstvo... Prečo by mali investovať práve do mňa? Najmä preto, lebo môžete odo mňa očakávať dobre výsledky. Som húževnatý, vytrvalý a cieľavedomý, keď si niečo zaumienim, tak urobím preto maximum. To je to, čo považujem za moju najväčšiu prednosť, keď niečo robím , tak to robím na maximum a potom sa dostaví aj adekvátny výsledok...čoho sú dôkazom moje nedávne umiestnenia.

Máš aj nejaké slabiny o ktorých by si mohol niečo povedať ? Povedz nám aj svoje miery , váhu a výšku .

Snažím sa svoju postavu budovať symetricky, tak si nemyslím, že by mi niečo výraznejšie zaostávalo. V objemovke by som chcel nabrať svalstvo na všetky partie rovnomerne.

Miery viem len z diéty a to sú:

Hrudník ... 114 cm
Paže ... 43,8 cm
Stehná ... 61 cm
Lýtka ... 41,5 cm


Si známy aj svojimi výbornými silovými výkonmi … Povedz nám tvoje maximálky pre jedno opakovanie …
Výkony sú ešte z novembra , dúfam, že túto objemovku sa znova o niečo zlepšia.

Benchpress ... 4 opakovania so 115 kg
Drep ... 6 opakovaní so 160 kg
Francúzsky tlak jednoručky v sede ... 12 opakovaní s 50 kg jednoručkou
Bicepsový zdvih ... 6 opakovaní so 60 kg


Máš nejaké svoje obľúbené jedlá do diéty a do objemu ?


V diete rad konzumujem praženicu, kuracie fašírky a zero colu, v objeme skoro vštko, hlavne pizzu , čokoládu, cestoviny , kebab a veľa iných jedál....

Určite aj ty máš nejaké svoje obľúbené značky alebo konkrétne doplnky, ktoré používaš … Ktoré to sú ?
Jedna sa predovšetkým o firmy BSN, BEST NUTRION, Aminostar, ATP NUTRION, MuscleTech
Od BEST NUTRION používam predovšetkým hovädzie aminokyseliny a gainer od BSN No-xplode a od MuscleTech môžem odporučiť Anator p70


Čo znamená pre teba kulturistika ako pojem ? Dala ti niečo pozitívne do života ?Máš nejaké svoje motto , ktorým sa v kulturistike riadiš alebo zásady, ktoré dodržiavaš ?

Spoznal som vďaka kulturistike veľa ľudí, mnohému som sa priučil a myslím, že ma ako osobu posunula dopredu. Nikdy by som si nemyslel, že dokážem 5 mesiacov dodržiavať jedálniček a do toho aj cvičiť . Teraz viem, že toho dokážem viac, ako som si o sebe myslel .

Jako každý mladý chalan v tvojom veku má aj kopec iných koníčkov . Uniekoho je to kino, diskotéky , baby … Ako je to u teba ?

V diete toho veľa nie je , keďže nemám na nič čas, ale teraz, keď som už v mimosúťažnom období , tak sú to predovšetkým spoločné akcie s kamošmi, či už chaty alebo diskotéky, alebo len tak si ísť niekam posedieť. Jednoducho užívam si toto všetko pokiaľ môžem, pretože keď sa dostanem znova do diety, na všetko budem môcť znova zabudnúť
Na záver by ma zaujímali aké sú tvoje súkromné plány do blízkej budúcnosti… Predpokladám že najprv dokončiť školu … a čo potom ? Čím by si sa chcel živiť ?

Keďže ma môj odbor príliš nebaví, určite by som sa chcel venovať nejakým spôsobom kulturistike. Viem si predstaviť prácu osobného trénera, len nie som si istý, či v mojom okolí je dostatok možností na to, aby som sa touto prácou aj živil. No som si istý, že veľmi rád by som sa niečomu takému venoval, čas ukáže...

A čo by si mohol prezradiť o svojich športových plánoch ? Kam máš v pláne to dotiahnuť ?

Za juniorov by som chcel skúsiť Európu ,ale závisí veľa od školy, pretože to vychádza práve na maturitné obdobie , tak ak by to nevyšlo, skúsil by som to po škole, keď budem pracovať a teda budem mat lepšie podmienky pre súťaženie.

Máš nejaké rady pre mladých chalanov, ktorí sa chystajú na svoju prvú súťaž ?

Určíte by mali svoju prípravu z niekým konzultovať najlepšie by bolo keby si našli dobrého trénera niekoho kto sa tomu už dlho venuje aby nerobili zbytočne chyby isť na súťaž len zo svojho presvedčenia a myslieť na to že strava a suplementacia je finančne náročná dať si nejaký ciel a snažiť sa ho na 100% naplniť
Na záver máš priestor , čokoľvek o sebe doplniť , čo by mali o tebe užívatelia vedieť , a takisto máš priestor komukoľvek čokoľvek odkázať alebo poďakovať ...

Ako som už vyššie spomínal, ďakujem predovšetkým svojej rodine za ich podporu a trpezlivosť počas celej mojej prípravy ktorú by som bez nich určite nezvládol za to že mi tak fandia a chodia ma podporovať aj na súťaže. Rovnako chcem poďakovať trénerovi Ľubomírovi Hečkovi a jeho synovi za jeho fundované rady a skvelý prístup, pánovi Maliňákovi za to, že bol tým, ktorý ma objavil a posunul ďalej a všetkým, tým ktorí ma podporujú a veria v moje úspechy.... Ešte raz :a90 :a87 :a97 :a107 :a96 :a91 :a99 :a21

Reklama

Reklama

Od milankos512
#11182
no pekne teda chalan býva pár km odomňa aj v eurogyme som už bol pozrieť som spolužiakom ..ale veru tohto borca som tam nevidel hhe snáď niekedy nabudúce ...som ani nevedel že niekto z okolia v ojom veku súťaží :a11 ...super som rád že to niekoho baví aj na súťažnej úrovni a Erikovi držím palce :a22 :a21
Tst a iné látky

Caute často omielana téma objednával[…]

What Age Is Acne the Worst?

Acne can occur at any age, but it is most common d[…]

Buy Isotretinoin Onlinea potent medication for s[…]

It's generally recommended to avoid drinking alcoh[…]