Body Building - Fórum

Posilňovanie, Kulturistika, Fitness, Bojové športy, Silový trojboj - vaše diskusné fórum

Reklama

Všeobecné témy o doplnkoch výživy.
Proteiny, gainery, aminokyselniy, kreatín, NO produkty, spaľovače tuku, stimulanty, kĺbová výživa, vitamíny a podobne.
Užívateľov profilový obrázok
Od silvo
#11185
Iontové nápoje
Obrázok
Športové nápoje sú označované často aj ako iontové. Na trhu je už veľké množstvo nápojov, ktoré nesú toto označenie. Niektoré si tento názov zaslúžia, iné nie. Tieto nápoje obsahujú minerály, tzv. ionty ako sodík, alebo draslík. Pokiaľ sú ionty rozpustené vo vode, majú elektrický náboj. Napríklad minerál sodík pomáha udržiavať tekutiny v tele. Spolu s draslíkom napomáha v udržovaní tekutinovej rovnováhy, správnej činnosti svalov a nervovej sústavy. Okrem chuti sa nápoje líšia svojim zložením a funkciou. Niektoré sú určené špeciálne pre použitie pred aktivitou, iné počas nej, alebo po skončení zaťaženia. Označiť jeden konkrétny výrobok za najlepší, by asi nebolo rozumné. Rozmanitosť produktov a ich zloženia umožňuje, vybrať si pre každý typ športovej aktivity účelovo iný produkt.

Prečo piť športové nápoje a nie vodu? Veľa ľudí dnes považuje a uprednostňuje za najlepší nápoj pre športovca vodu. Ak nevykonávate náročnú športovú aktivitu, bude to platiť aj pre vás.

Ak je športová aktivita krátka, vysoko intenzívna a vykonávaná v teplom prostredí, je vhodné siahnuť po produkte s vysokým podielom minerálov. Pri dlhotrvajúcom zaťažení v normálnych teplotných podmienkach športovci skôr siahajú po nápojoch s nižším podielom minerálov a vyšším podielom energie. Niektoré produkty obsahujú aj kofeín, ktorý podporuje využívanie tukov ako zdroju energie. Čistá voda má pre športovca nevýhodu v tom, že jej vstrebanie je dlhšie ako u 3% sladkého roztoku glukózy. Energetickú zložku športových nápojov tvoria cukry. Podľa percentuálneho zastúpenia cukrov sa dá zistiť aj určenie nápoju. Pred výkonom sa pijú nápoje, ktoré obsahujú 3 až 4% sacharidov. Ak by bolo percento vyššie, došlo by k vyplavovaniu inzulínu s následným útlmom. Organizmus, ktorý by sme potom zaťažili, by sa veľmi rýchlo vyčerpal. Počas výkonu sa pijú nápoje so 4 až 11% zastúpením cukrov. Po záťaži sa na doplnenie zásob svalového a pečeňového glykogénu využívajú sladké nápoje. Vhodné sú napríklad džúsy.

Pri krátkom zaťažení (do 30 minút) sú straty minerálnych látok zanedbateľné. Pre doplnenie tekutín postačí voda. Pri výkonoch od 30 minút do 2 hodín sa podávajú mierne sladké nápoje (3 – 4%). Čím je teplota prostredia vyššia, o to bude zastúpenie minerálov v nápoji väčšie.

Nesprávne používanie iontových nápojov však môže aj uškodiť. Prebytočné množstvo minerálov sa telo snaží vylúčiť. Ak však telu chýbajú tekutiny, môže dôjsť k poškodeniu ľadvín. Prebytočné minerálne látky, ktoré sa telu nepodarí vylúčiť sa v ľadvinách hromadia. Môže sa stať, že si časom nesprávnym používaním iontových nápojov vypestujete ľadvinové kamene.

Čo povedať na záver? Hore popísané športové nápoje sú určené hlavne pre športovcov, ktorí tvrdo trénujú a potrebujú telu dodávať stratené minerály a energiu. Ak sa rozhodnete, že športové nápoje skúsite, nič vám v tom nebráni. Vyberajte pozorne, porovnajte si zloženia rôznych nápojov a skúste si vybrať najvhodnejší pre vašu športovú aktivitu. Pokiaľ športujete pre radosť a zdravie, neprikladajte športovým nápojom prehnaný význam a berte ich ako doplnok.

Zdroj: sportujeme.sk

Reklama

Reklama

Buy Isotretinoin Onlinea potent medication for s[…]

It's generally recommended to avoid drinking alcoh[…]

Hydroxychloroquine is a medication that is commonl[…]

For optimal absorption and effectiveness, it's gen[…]