Body Building - Fórum

Posilňovanie, Kulturistika, Fitness, Bojové športy, Silový trojboj - vaše diskusné fórum

Reklama

Užívateľov profilový obrázok
Od silvo
#16362
Kardio-tréning
Obrázok
Pomocou kulturistického tréningu môžeme dosiahnuť zväčšenie objemu, väčšiu hustotu svalstva alebo dokonalejšiu vyrysovanosť. Tieto všetky znaky sa dajú pozorovať pomocou pohľadu a sú aj hlavným kritériom pri posudzovaní účinnosti tréningového zaťaženia. Na druhej strane silový tréning podporuje vyššiu hustotu kostí, zvyšuje vôľové vlastnosti, podporuje psychickú odolnosť, teda také deje a zmeny, ktoré nie sú vidieť pohľadom. Ani jedny z účinkov na organizmus nemožno podceniť a treba ich rozvíjať v súčasne.

Osobitný vplyv má tréning na srdce, ktoré tvorí najdôležitejší sval v ľudskom tele. Kardiovaskulárny systém je tvorený srdcom, cievami a krvou. Jeho hlavnou úlohou je transport kyslíka do pracujúcich orgánov a následne odstraňovanie odpadov metabolizmu.

Dokonalý srdcovo-cievny systém je zárukou bezproblémového fungovania organizmu a je predpokladom optimálnej odozvy organizmu na silový tréning, čo znamená, že tréning je limitovaný úrovňou a potenciálom srdcovo - cievneho systému.

Ešte donedávna platné pravidlá silového tréningu, ktoré vychádzali z predpokladu, že kardio-tréning je nevhodný a škodlivý sú už našťastie vyvrátené súčasnými vedeckými názormi založenými na experimentoch a praxi. Súčasný silový tréning sa bez kadio-tréningu prakticky nedá nahradiť a tí, ktorí sa o to snažia škodia nielen svojmu srdcu ale súčasne aj ostatným systémov v organizme.

Obyčajné posilňovanie má na rozvoj kardiovaskulárneho systému len malý až takmer žiadny vplyv. Aby sme zvýšili vplyv na tento systém je potrebné trochu upraviť tréningový systém. Je potrebné znížiť hmotnosť a zvýšiť počet opakovaní a je potrebné skrátiť prestávky medzi sériami a cvičeniami čo najviac. Ako najvhodnejšia metóda takéhoto cvičenia sa javí kruhový tréning, ktorý má najväčšiu účinnosť na srdce a celý srdcovo-cievny systém zo všetkých tréningových metód. Nevýhodou takéhoto tréningu je, že nedosiahneme extrémne veľké svaly, ale zato prospejeme nášmu zdraviu a pozmeníme stereotypnosť silového tréningu. Vhodné je do tréningu zaraďovať aj súvislú aeróbnu činnosť či už je to jogging, plávanie alebo beh, alebo môžeme využiť trenažéry priamo v posilňovni.

Medzi hlavné výhody kardio-tréningu patria:
- väčší objem prečerpávania krvi
- fyziologicky zväčšené srdce
- zníženie krvného tlaku
- zníženie pokojovej pulzovej hodnoty
- zväčšenie objemu hemoglobínu
- účinnejšie zásobovanie svalov kyslíkom
- rýchlejšie odstraňovanie splodín z organizmu
- zníženie cholesterolu
- zníženie objemu podkožného tuku
- zväčšenie objemu krvnej plazmy


Väčšina kulturistov sa bojí zaraďovať kardio-tréning do prípravy z obavy o stratu svalovej hmoty. Tieto obavy sú však len z časti pravdou a to v prípade, že sa kardio-tréning aplikujeme v nadmernom množstve bez dostatočnej kontroly. Optimálnym dávkovaní v žiadnom prípade nehrozí strata svalovej hmoty a naopak vplyvom takéhoto tréningu dochádza čiastočne k posilneniu niektorých svalov.

Reklama

Reklama

Konec steroidy.eu?

Nevíte někdo co se děje se stránkou […]

kde objednať

Zdravím, minulý rok som objedn&aacut[…]

Steroidy EU

Mozno som to tu uz spominal ale neviem s touto str[…]

Gynekomastia/operácia

Čaute asi nebudem sám s týmto proble[…]