Body Building - Fórum

Posilňovanie, Kulturistika, Fitness, Bojové športy, Silový trojboj - vaše diskusné fórum

Reklama

Rozhovory s českými a slovenskými kulturistami.
Pravidlá fóra: Tu uverejnené rozhovory je povolené kopírovať na iné webstránky výhradne s uvedením zdroja BODYBUILDING-FORUM.SK . Môžete samozrejme komentovať ale poprosím slušnou formou. V tejto kategórii je povolené témy zakladať iba adminovi, nakoľko sú to exluzívne a nikde nepublikované rozhovory. Je zakázané sem vkladať akékoľvek iné rozhovory skopírované z iných webstránok!!! Ďakujeme za pochopenie.
Užívateľov profilový obrázok
Od papagiorgo
#10288
V dnešnom rozhovore si predstavíme dvojnásobného účastníka majstrovstiev slovenska Tomáša Marcinka

Ahoj Tomáš . Uvodom ťa poprosím o stručné predstavenie sa našim čitateľom

Volám sa Tomáš Marcinko. Narodil som sa 28.8.1985 v Dolnom Kubíne, mám 25 rokov a celý svoj život bývam vo Zvolene. V súčasnosti pracujem v Ozbrojených silách, slúžim na Dopravnom prápore v Hlohovci v hodnosti poručík.

Aké boli tvoje začiatky v posilovni ? V akých podmienkach si začínal ? Kolko si mal rokov ?

Moje začiatky v posilovni boli pomerne skoro. Ako hokejisti sme každú letnú prípravu trávili aj v posilovni, takže moje skúsenosti s činkami boli relatívne skoro, ale to bolo viac mmenej cvičenie zamerané na výbušnosť a zrýchlenie, nie na budovanie svalstva. S poriadny cvičením som začal až keď som skončil s hokejom vo veku 19 rokov. Našiel som si vo Zvolene jedno fitko, ktoré som začal navštevovať. V tej dobe tam pracoval chalan Boris Zajvald, mladší brat kulturistu Mareka Zajvalda (s ktorým som pretekal aj na MSR 2011). Veľmi som sa s Borisom skamarátil a začali sme trénovať spolu. On ma naučil základy tréningu a pod jeho dohľadom som si kúpil svoj prvý proteín v živote (vo veku 19 rokov) Trénovali sme spolu asi rok, naberal som relatívne rýchlo. Moja váha po skončení hokeja mohla byť okolo 88 kg. A zhruba po roku cvičenia to bolo 97 kg. S touto váhou vo veku 20 rokov som odišiel do Liptovského Mikuláša na Vojenskú akadémiu.

Čo bolo u teba impulzom aby si začal cvičiť a kto ťa k tomu priviedol ?

Impulzom pre mňa bolo práve to, že som skončil s hokejom, ale rozhodne som nechcel skončiť so športom, miloval som pohyb a pocit, keď so svojho tela môžem vyžmíkať maximum. Činky mi toto umožnili, tvrdo trénovať a každý deň sa mať na čo tešiť – na poriadny tréning vo fitku. V začiatkoch som trénoval s Borisom Zajvaldom a on mi ukázal že bodybuilding je skutočne krásny. Silovo som naňho nemal ani zďaleka, ale bola to pre mňa obrovská motivácia s ním trénovať a neustále sa na neho doťahovať. K posilovaniu som sa priviedol sám, nebola tam žiadna osoba, kôli ktorej by som to robil, nič, chcel som to sám, pretože sa mi to páčilo, páčili sa mi veľký masívny chlapi, s vydretými svalmi tvrdými ako oceľ. Chcel som byť ako oni. Začal som si aj kupovať časopisy o kulturistike a pomaly som to začal študovať.

Viem , že si sa pred začiatkami v posilovni venoval dlhé roky hokeju . Prečo si pri ňom nevydržal a vymenil ho za kulturistiku ?

Od svojich ôsmich rokov som hrával hokej. Hrával som ho za HKM Zvolen. Začal som žiackymi ligami, potom dorast, juniorka, a k záveru kariéry som sa potuloval po seniorských ligách, ale nikdy som sa nedostal do Zvolenského prvého mužstva tzv. Áčka. Keď som mal 16 rokov išiel som skúsiť šťastie do zámoria, kde ma draftovalo mužstvo Shawinigan Cataractes, mužstvo Kanadskej juniorskej ligy. Ale dlho som sa tam neohrial, po letnom kempe a pár úvodných zápasoch sezóny som sa vrátil späť na Slovensko, pretože som na túto ligu herne nemal. Ako vravím po návrate z Kanady som to ešte skúšal aj vo Zvolenskej juniorke aj u seniorov v Banskej Bystrici, ale hokej sa mi čoraz menej daril, a prestával ma baviť. Navyše som bol dosť kontaktný hráč, a veľa času som trávil na trestnej lavici, čo sa nepáčilo trénerom, a tí ma prestávali nasadzovať do zápasov. Vo veku 19 rokov som s hokejom úplne skončil. Hokej bol kolektívna hra, a to mi práve veľmi nesedelo, ja mám rád individuálne športy, silové športy, odjakživa som bol silový typ človeka. Aj pri hokeji som veľa využíval silu, čo sa síce nepáčilo mojim súperom, ktorým si to zopár krát odniesli ich kosti po kontakte so mnou. Proste hokej ma prestal baviť a tak som skončil. Ale keďže som silno športovo založený, okamžite po ukončení kariéry som hľadal náhradnú variantu. A niečo tu bolo – posilovňa, miesto kde som sa cítil dobre, miesto kde som bol lepší ako ostatní (čo sa o hokeji povedať nedalo) Aj keď som ešte hrával hokej, vždy som sa veľmi tešil na letné prípravy, pretože tie pozostávali aj so silovej prípravy v posilovni. Toto som miloval. A tak som po skončení hokeja začal cvičiť.
Po nejakých tých rokoch cvičenia si začal spolupracovať s jedným veľmi znamym trénerom ... Kto to bol a ako si sa dostal k spolupráci s nim ? Ako dlho si cvičil pod jeho „trenerskou rukou „ ?

Áno, presne tak. Vo veku 20 rokov som odišiel do Liptovského Mikuláša, pretože ma prijali na vojenskú akadémiu. A začal som tam študovať. O pánovi Hečkovi som vtedy vôbec nič nevedel, nevedel som ani len že existuje. Do môjho ročníka sa ale dostal aj jeho syn František Hečko. S ktorým som sa hneď skamarátil, a sme veľmi dobrý priatelia dodnes. A práve jeho otec bol známy kulturistický tréner. Ale v tej dobe som ešte vôbec nechcel riešiť kulturistiku nejak vážnejšie, áno cvičil som, ale len pre seba. Takto som na vojenskej akadémii strával dva roky. Cvičil som len pre seba, ale pekne pomaličky som naberal na svaloch a postupne som mohutnel. Čoraz viac ma to chytalo a viac bavilo. A tak som sa po dvoch rokoch odhodlal navštíviť posilovňu pána Hečka a ukázať sa mu. Dali sme spolu – ako on hovorí zopár nesúvislých viet, a takto začala naša spolupráca. Prišiel som k nemu 14.decembra 2007, ten dátum si presne pamätám. Dohodli sme sa, že to pripravíme na jarné majstrovstvá SR, ktoré sa mali konať v Banskej Bystrici. A takto sa začala naša spolupráca. S pánom Hečkom som si začal čoraz viac rozumieť, ukázal mi ako trénovať, zistil som, že som vlastne doteraz cvičil úplne zle technicky. Naučil ma ako sa mám stravovať. A ukázal mi to hlavné – svet kulturistiky, tú nádhernú atmosféru na súťažiach, predsúťažný adrenalín, to kamarátstvo a priateľstvo medzi pretekármi. Pod pánom Hečkom som sa viac menej naučil s kulturistiky všetko. A to čo viem od neho, to využívam dodnes. Naša spolupráca trvá v podstate dodnes. I keď od januára 2011 oficiálne pretekám za AZ Fitness Piešťany, stále si rád vypočujem jeho názor. Jeho názor má veľkú vážnosť.

Pod jeho vedením si sa pripravoval na svoju prvu súťaž ... spomenieš si ešte ako vyzerala tvoja príprava a tvoje očakávania , s akými si nastupoval do „súťažného kolotoča ?

Pripravovali sme sa vtedy na dve súťaže, Veľká cena Starej Ľubovne a o týždeň nato mali byť MSR v Banskej Bystrici. Bol som na to všetko strašne nažhavený a plný očakávaní. Tešil som sa na svoju prvú diétu (však ono ma to prešlo po pár týždňoch) a na to, že budem vyrysovaný. Nahodili sme vtedy s pánom Hečkom klasickú nízkosacharidovú diétu, ktorú v podstate využívam dodnes. Je to stará dobrá klasika a zaručene funguje. Prvá diéta mi išla relatívne dobre, rýchlo som chudol, a tuky sa zo mňa doslova vyplavovali. Už koncom marca som mal výbornú formu. No ale, ja som bol naučený jesť absolútne všetko, kým som nezačal diétovať a preto som túto diétu neskôr znášal dosť ťažko. Celý deň vlastne jete len kuracie prsia na vode a ryža k tomu veľa zeleniny. Ono nieje to zlé keď som to osolil a okorenil, chutí to fajne, ale jednoducho, držať túto stravu niekoľko mesiacov, a odopierať si všetky tie dobroty na ktoré ste boli dovtedy zvyknutý, no bolo to pre mňa ťažké, ale každopádne som to vydržal a formu som urobil. V deň súťaže som bol.. tie pocity ani neviem opísať, bolo to vzrušenie, strach, adrenalín, ale veľmi som sa na to tešil. Svoje telo som vtedy zrysoval na 89 kg. Pri mojich 184 cm, som ale vyzeral veľmi veľmi chudučko.

Čo bolo dôvodom , že si nikdy nechcel súťažiť medzi klasikmi ?

Mne sa páči kulturistika. Pod pojmom kulturista si predstavím poriadneho chlapa, ktorý keď ide po ulici tak sa za ním každý otáča. Klasika je viac o štíhlosti a ja preferujem tzv. hardcore kulturistiku. I keď v 2008 som chcel súťažiť v kategórii klasikov, pretože som sa aj váhovo krásne vopchal do kategórie a taktiež som ani zďaleka nemal tak masívne svaly, moja postava bola viac na klasiku. Ale pán Hečko vtedy zavelil, že ideme do kulturistiky, a tak sme šli. Nenamietal som, a koniec koncov som bol rád, že som si zasúťažil v kulturistike s veľkými chlapmi, pretože to bola pre mňa obrovská motivácia.

Teraz prejdem k tvojej celkovej doterajšej kariére ... Odprezentuj nám všetky tvoje súťaže aj s kategóriami a umiestneniami

1. Veľká cena Starej Ľubovne 2008 – 4. miesto (nad 87,5 kg)
2. Majstrovstvá SR Banská Bystrica 2008 – 5. miesto (do 95 kg)
3. Veľká cena Starej Ľubovne 2010 – 6. miesto (nad 87,5 kg)
4. Majstrovstvá SR Bratislava 2010 – 4. miesto (nad 100 kg)
5. Mozolany Classic Žilina 2010 – 6. miesto (nad 90 kg)
6. Majstrovstvá SR Bratislava 2011 – 2. miesto (nad 100 kg)
7. Veľká cena Starej Ľubovne 2011 – 2. miesto (nad 90 kg)

Vedel by si vybrať jednu súťaž , ktorú považuješ za svoju najvydarenejšiu či už z hľadiska výsledku alebo náročnosti prípravy ?

Pre mňa najvydarenejšia súťaž boli určite tohto ročné majstrovstvá SR v Bratislave, tu som sa v zlúčenej kategórii nad 90 kg dostal do superfinále, kde som obsadil 6. miesto, a vo svojej kategórii nad 100 kg som získal striebro. Čo sa týka náročnosti prípravy, najťažšia príprava bola pre mňa príprava v roku 2010, pretože som musel normálne chodiť do práce, ráno som vstával veľmi skoro (okolo 4.40 hod) aby som stihol urobiť rannú činnosť, a potom som musel byť celý deň v práci a rovno z práce zas do posilky. Večer som prišiel na izbu tak vyšťavený, že som ani nevedela ako sa volám. Z tohto dôvodu to bola pre mňa najťažšia príprava. Takisto v tejto príprave som držal veľmi nízke sacharidy, čo mne vôbec nevyhovuje, pri mojej váhe musím telu dať aj určité množstvo sacharidov, ktoré som mu nedal, tým pádom si telo robilo blok a veľmi držalo tuky, poriadne som sa natrápil, kým som telo vyrysoval. V 2011 som dával podstatne vyššie sacharidy a tiež som sa každý zhruby 7 deň poriadne najedol jedným jedlom v dni. Toto všetko mi pomohlo ako psychicky tak aj telo lepšie spaľovalo.

Predpokladám že najprestížnejšou súťažou u teba boli msr 2010 a msr 2011 , alebo sa mýlim ?

Áno, máš pravdu, toto boli pre mňa vrcholy. A na MSR 2011 sa mi podarilo dokonca získať striebro, z čoho sa veľmi teším.

Vedel si niečo o tvojich konkurentoch v kategórii už vopred ?

No o svojej konkurencii som veľmi prehľad nemal, pripravoval som sa tak, že ja som chcel mať v prvom rade špičkovú formu, a už kto sa ku mne postaví to ma trápilo menej. Ale vedel som, že aj ostatný chalani cvičia a určite na súťaž neprídu nepripravený, takže som šlapal na 100%.
Keďže si mal možnosť absolvovať dva ročníky za sebou v rovnakej kategórii , môže porovnať ˇúroveň a organizáciu , ako aj úroveň pripravenosti tvojej ako aj tvojej konkurencie ?

Čo sa mňa týka moja forma bola s porovnaním s minulým rokom podstatne lepšie, nabral som na svaloch, a tie som dokázal kvalitne spracovať. Čo sa týka pripravenosti ostatných chalanov, pripravený boli výborne ako minulý rok tak aj tento rok. Akurát tento rok v mojej kategórii chýbal špičkový kulturista, podľa mňa elita na slovensku Rastislav Solár. Úroveň aj organizácia pretekov bola po obidva roky na vysokej úrovni a som s úrovňou spokojný. Takisto vynikajúce spestrenie exibičné vystúpenia profi bodybuilderov boli nádherné, pred rokom Ronnie Coleman, teraz Phil Heath. Obidvaja boli senzačný, a určite obrovská motivácia.

Ak dovolíš , teraz sa vrátim k tohtorocným majstrovstvam slovenska , kde si obsadil veľmi pekné miesto na „ bedni „ . Rád by som vedel podrobnosti ohľadne tvojej prípravy z hľadiska financíí , tréningu a diéty , stravovania, suplementácie

Svoju prípravu som začal 2. januára 2011. Takže hneď po silvestri som sa pustil do práce. Nabehol som sa na kulturistickú stravu, začal som jesť 6 – 8 x denne. So stravy som postupne vylučoval tuky, cukry. Sacharidy som začal znižovať a prijmal som ich len vo forme ovsených vločiek a ryže. Bielkoviny som čerpal s kuracích pŕs, tuniakov vo vlastnej šťave, vajíčok, a zhruba do marca som ešte jedol aj hovädzie mäso. Taktiež takmer až do súťaže som pred spaním dával 250 g nízkotučného tvarohu so škoricou. Ten som vylúčil asi 2 týždne pred MSR a nahradil som ho kaseínovým proteínom. Čo sa týka financií je to veľmi náročné a práve tu chcem vyzdvihnúť chlapcov z AZ Fitness Piešťany, ktorý ma v príprave finančne aj materiálne podporovali. Svoj tréning som mal rozdelený na systém 3+1, čiže klasicky trojdňový split, za tieto tri dni som odtrénoval celé telo. Cvičil som prvý deň hrudník + plecia + biceps, druhý deň komplet nohy, a tretí deň chrbát + triceps + brucho. Čo sa týka suplementácie a stravy, držal som sa nízkosacharidovej diéty – moje sacharidy som držal približne na 300 – 400 g denne. Sacharidové vlny som nerobil. Akurát ako som už spomenul každý 7 deň som prijal jedno nezdravé jedlo v podobe pice alebo mcdonald alebo halušky brindzové, aby som telu dal aj tuky. Potom som opäť 7 dní prísne držal stravu a po 7 dňoch opäť jedno nezdravé jedlo. Takto som išiel v podstate celú prípravu. Suplementácia – príjmal som proteíny vo forme proteínov, BCAA, ďalej som suplementoval minerály, vitamíny, na posledný mesiac prípravy som nasadil aj spalovače tukov (Max Lean a L karnitín) + som mal ešte aj arginín a zo začiatku prípravy som dával aj kreatín.
Dozvedel som sa že nedávno pred týmto podujatí si nadviazal spoluprácu s ďaľším skúseným trénerom ... V ktorom fitku a s kým si sa to vlastne pripravoval ?

Začal som spoluprácu s Richardom Riedlom. Dali sme sa dokopy v Piešťanskom fitnescentre AZ Fitness Piešťany, ktorý ma neskôr začali aj finančne podporovať. Richard sa ma ujal a začal mi radiť v príprave 2011, a myslím, že jeho rady a skúsenosti mi veľmi pomohli, pretože sa to odzrkadlilo ako na výsledkoch tak aj na mojej forme. Od prípravy 2010 som nabral 6 kg čistej svalovej hmoty, čo znamená, že sme sa vybrali zrejme správnym smerom .

Po tejto súťaži nasledovala ešte stará Lubovna ... Povedz nám niečo aj o účasti na tejto súťaži

Týždeň po MSR bola súťaž Veľká cena Starej Ľubovne. Je to podľa mňa veľmi dobrá súťaž s dobrou atmosférou a vždy si tam idem rád zasúťažiť. Tak to bolo aj tento rok. V kategórii nad 90 kg som skončil na druhom mieste. Porazil ma Jano Kráľ, ktorý ma porazil aj na msr v kat nad. 100 kg.

Čitateľov vždy zaujímajú aj nejake pikošky alebo klebety zo súkromia, rodina, škola,zamestnanie,záľuby

Takže momentálne pracujem v ozbrojených silách, pôsobím na dopravnom prápore v Hlohovci v hodnosti poručík, zároveň ešte externe dokončujem štúdium na vojenskej akadémii, kde študujem druhý stupeň (Ing.) vysokoškolského vzdelania. Moje záľuby sú šport, najmä teda individuálne športy ako samozrejme cvičenie, potom cyklistika, turistika (i ked v objemovke pri mojej váhe cca 120 kg je to už trošku problém) plávanie, ďalej som veľmi fanatik do áut, bavia ma silné autá, obľúbená značka BMW – sám som majiteľom BMW.

Ako každý dobre vie , príprava na súťaž je náročná nielen z hľadiska fyzického a psychickeho , ale hlavne finančného ... Financuješ si všetko iba z vlastných zdrojov ale ťa aj niekto finančne podporuje ?

Väčšiu časť prípravy si financujem z vlastného vrecka, ale v súčasnosti ma finančne začali podporovať AZ Fitness Piešťany, čo ma aspoň troška odbremenilo, pretože tie výdavky na suplementáciu a stravu sú skutočne obrovské.
Tento rozhovor môžu čítať aj potencionálni sponzori , preto ťa porosím aby si nám prezentoval svoje slabšie ako aj dominujúce faktory , prečo by mali investovať práve do teba ?

Ak toto bude čítať nejaký sponzor, chcem mu oznámiť, že do mňa sa určite oplatí investovať, pretože som ešte mladý a začínajúci kulturista, ktorého keď sa ujmú správny ľudia, tak to môžeme dotiahnuť veľmi ďaleko. S kulturistikou rozhodne nemienim končiť a som rozhodnutú bojovať aj o reprezentačné tričko. Mojim veľkým cieľom je dostať sa do reprezentácie a reprezentovať slovensko na medzinárodných podujatiach. Kulturistike sa venujem ešte len tretí rok, a moje telo ešte vôbec nieje unavené a ani zďaleka nedosiahlo svoj vrchol. Preto ak toto budú čítať nejaký sponzory, nebojte sa investovať práve do mňa!

Nesmiem si odpustiť otázku ohľadne tvojich maximálok a mier svalových partíí , čitatelia vždy na to čakajú ... Ktoré partie považuješ u seba za dominujúce a tiež za slabiny ?

Moje dominantné parite sú určite hrudník a ramená a začínajú byť aj predné stehná, partie do ktorých musím dupnúť je určite chrbát, veľmi mi chýba šírka chrbta a takisto sa musím opriet do hamstringov (zadných stehien) Moje maximálky, tak v objemovke som samozrejme skúšal tak pre jedno opakovanie som na bench press vytlačil 200 kg, drepol v zadnom drepe 250 kg v čelnom drepe 210 kg a mŕtvom ťahu som potiahol 260 kg. Obvod bicepsu sa v objemovke pohybuje okolo 50 cm a v priprave to bolo 47 - 48 cm. Iné partie ako biceps si nemeriam, takže nemám prehľad. Čo sa týka mojej maximálnej objemovej hmotnosti tak na konci roka 2010 som vážil 121 kg. (pri výške 184 cm)

Ako je to u teba so suplementáciou ? Máš nejaké oblubené značky , priípadne konkrétne produkty ?

Áno mám, proteíny kupujem zásadne len značku Scitec nutrition, pretože sú kvalitné a chuťovo sú vynikajúce. Ale proteíny dávam len v diete, ináč počas roka suplementujem len gainery alebo sachariďáky. Taká obľúbená značka gainera je Mutant Mass (teraz neviem od akej firmy to je.) Ale na tomto gaineri v podstate frčím celý rok, občas ho zamením za niečo iné, ale aj tak sa potom neskôr zas k nemu vrátim. Čo sa týka ostatných doplnkov som veľmi spokojný s doplnkom od Scitec produkt sa vola Big Bang... je to predtréningová pumpa a cítil som to veľmi dobre. Ostatné doplnky si značku nejako nevšímam.

Môžeš nám niečo povedať o tvojich kritériach pri zostavovaní voľnej zostavy ? choreografia,hudba

Čo sa týka zostavy, vkladám do nej len jednoduché prvky, niesom nejak extra pohybovo nadaný, takže by som nejaké náročnejšie prvky asi ani nezvládol. Sú pozy v ktorých vyzerám dobre a práve na týchto pózach zakladám svoju voľnú zostavu. Vždy začínam v spodnej póze z ktorej sa potom zodvihnem do bočnej pózy a pokračujem už len v stoji. Hudba musí byť zaujmavá a nesmie byť nejak obohraná, viac sa mi páčia soundtracky z veľkofilmov alebo také melódie , čo ťa doslova postavia zo stoličky..
Keby si mal definovať pojem kulturistika čo pre teba znamená ? Máš nejaké svoje motto alebo zásady , ktorými sa riadiš ?

Kulturistika pre mňa znamená strašne veľa, dala mi veľmi veľa do života, naučila ma sebadisciplíne, sebazaprenie, odhodlania, bojovnosti. Vdaka kulturistike som dokonale spoznal svoje telo, naučil som sa s ním pracovať. Je to nádherný šport, ktorý už patrí do môjho života. A kulturistika nieje ako iné športy, že odtrénuješ a tým to pre teba končí, kulturistika je viac, to nieje len o tréningu, ak chceš rásť musíš dodržiavať viac faktorov, stravu, regeneráciu, ísť trénovať aj ked na to zrovna nemáš náladu. Kulturistika nieje šport, to je životný štýl. A to vyvrcholenie na pódiu, to je neopísateľná krása, ten pocit ked tam stojíš a zasvietia na teba reflektory, ľudia burácajú a ty si tam aby si sa odprezentoval, aby si ukázal svoje , svoje niekoľko ročné úsilie. Je to nádhera. Milujem ten šport. I ked je to niekedy ťažké, a aj v diete mám sto chutí sa na to vykašlať a poriadne sa najesť, ale potom si poviem, že toto si môže povedať hocikto. Ale nie každý to dotiahne do konca. Nie každý to vydrží, viem aké je to ťažké, a preto si vážim každého jedného kulturistu, či už je to klasik alebo športový kulturista, vážim, lebo každý si to v tom fitku musí oddreť a poriadne oddietovať.

Máš nejaké negatívne skúsenosti , ktoré by ti zhatili tvoje športové plány ? zranenia alebo niečo podobné ?

Zatial som nikdy nemal žiadne zranenie, našťastie moje telo drži. Musím chytro poklepkať na drevo :a11 :a11 :a11

Ak môžeš , prezraď nám niečo o tvojich súkromných a športových plánov do budúcnosti ...

No mojim cieľom je určite zabojovať o reprezentačné tričko. Viem že to nebude hneď ale verím, že už tento rok som sa ukázal v dobrom svetle, a že som na seba upozornil, že je tu nejaký Tomáš Marcinko, mladý chalanisko, ktorý sa len tak nevzdá.
Máš nejaké rady hlavne pre mladých " puberťákov ,ktorí v steroidoch vidia iba veľké svaly , ale asi si neuvedomujú , že steroidy sú síce dobrým nabíjačom svalových objemov , ale môžu mať aj životunebezpečné následky . Ako sa ty osobne pozeráš na problematiku zneužívania steroidov v kulturistike ?

Steroidy sú veľmi háklivá vec. Ak už sa niekto rozhodne užívať ich, musí o nich vedieť úplne všetko, musí nad naštudované vedlajšie účinky, detekčné doby, aplikáciu, no proste všetko. A nie pustiť sa do nich len tak bezhlavo, a len podľa toho ako mi to nadiktuje môj kamarát. Takto sa mladí chlapci len zničia. Ale teraz chcem povedať svoj názor, a ak tento článok čítajú mladí chalani. Tak neblbnite, neriešte vôbec steroidy, nechcite veci príliš rýchlo, budovanie tela trvá roky. Začnite od základov, ako je strava a poctivý tréning, A čo sa týka tréningu dokonale technicky zvládnuté všetky cviky. Verte tomu, že keď sa budete kvalitne stravovať, dáte telu dostatok bielkovín a sacharidov k tomu pribudne poctivý, tvrdý a pravidelný tréning, k tomu ešte pridáte kvalitnú regeneráciu (žiadne ponocovanie, ožieračky sa na diskách a pod.) verte mi, že vaše telo bude rásť. Opakujem nechcite veci príliš rýchlo!! To je najväčšia chyba všetkých mladých. Možno to tak nevyzerá ale aj kulturistika je o rozmýšlaní, rozmýšlajte aj vy, premyslite si všetko, a pozerajte sa aj do budúcnosti, pretože steroidy môžu mať životunebezpečné následky.

Máš nejaké rady pre mladých chalanov, ktorí sa chystajú na svoju prvú súťaž ?

Pre vás chalani, čo chcete ísť na prvú súťaž, smelo do toho, verte, že keď do toho vhupnete, zamilujete sa do tohto športu, tak ako som sa zamiloval aj ja. Poriadne makajte vo fitku, dajte zo seba všetko, a potom ten pocit na podiu vám všetko vynahradí. Je to krásne. A veľa šťastia v prvej diete :a6
Na záver máš priestor , čokoľvek o sebe doplniť , čo by mali o tebe užívatelia vedieť , a takisto máš priestor komukoľvek čokoľvek odkázať alebo poďakovať

V tejto poslednej časti chcem len poďakovať a moje poďakovanie patrí v prvom rade človeku, ktorý mi ako prvý ukázal cestu do sveta kulturistiky. Tento človek je Ing. Ľuboš Hečko, ktorému strašne ďakujem za všetko čo pre mňa urobil a čo všetko ma naučil. Ďalej chcem poďakovať môjmu novému oddielu AZ Fitness Piešťany, že ma podporovali počas prípravy na MSR 2011 za čo som im veľmi vďačný a ďakujem aj Richardovi Riedlovi, ktorého rady mi veľmi pomohli pri vybudovaní formy na MSR 2011 a zisku striebornej medajle. Ďalej sa chcem poďakovať svojim rodičom, a tiež jednému skvelému dievčaťu Andrei Pavlišinovej , ktorá mi pomáhala najmä po psychickej stránke a keď bolo zle vždy ma vedela pekne ukľudniť. Ďakujem Vám všetkým ešte raz.









na záver pridávam zopár fotiek ...

majstrovstvá slovenska 2011



Prajem ti veľa uspechov v ďaľšej kariere ...

Reklama

Reklama

Užívateľov profilový obrázok
Od JOKER
#10289
admin , tie tvoje rozhovory su coraz kvalitnejsie :a34 aj ta grafika sa mi paci :a22 ako to robis , ze ti tie obrazky su medzi textom ? ved to sa na fore neda urobit :a15

a samozrejme forma tohto pretekara je tiez velmi dobra ... mal som ho moznost vidiet aj nazivo v ba :a28 je mladý a uspechy urcite pridu
Užívateľov profilový obrázok
Od papagiorgo
#10292
JOKER napísal:admin , tie tvoje rozhovory su coraz kvalitnejsie :a34 aj ta grafika sa mi paci :a22 ako to robis , ze ti tie obrazky su medzi textom ? ved to sa na fore neda urobit :a15
ako vidis da sa , na tomto fore ako jedinom :a25 pouzi bbcod float . ak chces vidiet ako sa to robi , ocituj si rozhovor :a25

a teraz sa venujme teme poprosím :a25
JOKER napísal:admin , tie tvoje rozhovory su coraz kvalitnejsie :a34
dakujem snazim sa , otazky sa snazim formulovať co najpremyslenejsie aby neboli iba take "suche "

a co sa týka odpovedi / odhliadnuc od grafiky a fotiek /, povazujem ich fakt za jedny najkvalitnejsšie zo vsetkých rozhovoroch , tento si fakt dal na tom zalezat :a34
Tst a iné látky

Caute často omielana téma objednával[…]

If you're in search of effective medication for er[…]

What Age Is Acne the Worst?

Acne can occur at any age, but it is most common d[…]

Buy Isotretinoin Onlinea potent medication for s[…]