Body Building - Fórum

Posilňovanie, Kulturistika, Fitness, Bojové športy, Silový trojboj - vaše diskusné fórum

Reklama

Rozhovory s českými a slovenskými kulturistami.
Pravidlá fóra: Tu uverejnené rozhovory je povolené kopírovať na iné webstránky výhradne s uvedením zdroja BODYBUILDING-FORUM.SK . Môžete samozrejme komentovať ale poprosím slušnou formou. V tejto kategórii je povolené témy zakladať iba adminovi, nakoľko sú to exluzívne a nikde nepublikované rozhovory. Je zakázané sem vkladať akékoľvek iné rozhovory skopírované z iných webstránok!!! Ďakujeme za pochopenie.
Užívateľov profilový obrázok
Od papagiorgo
#10739
Dnešný rozhovor je venovaný užívateľovi nášho fóra s nickom pepo88

Na začiatok ťa poprosím predstavenie sa našim čitatelom …

Tak ahoj, volám sa Peter Muráň, mám 22 rokov a narodil som sa v Považskej Bystrici kde aj bývam a trénujem.

Skús nám popísať aké boli tvoje začiatky železnej hry . s kým , ako , kedy , kde , aké chyby si robil , odkial si čerpal informácie a hlavne prečo si sa rozhodol pre kulturistiku ?

Ku železu som sa dostal skrz mojho bratranca, ktory mal na povale pár činiek, ktoré som nevládal zodvihnúť, no jednu menšiu 11 kilovú som zodvihol, tak som si ju od neho vzal domov a každý deň s ňou cvičil bicepsové zdvihy ku ktorým som pridal kliky a brušáky . Bolo to okolo roku 2001 až 2002 . Takže začiatok bol veľmi chabý aj čo sa tréningu a stravy týkalo . Jediné vysledky boli kocky na bruchu a troška lepšia kondička , lenže keď som jedol veľmi slabo , moj rast do výšky sa spomalil , tak som s tým prestal . No na dlho nie , lebo kamaráti z môjho paneláku spravili takú provizornú posilovňu v pivnici , kde sa dalo v pohode odcvičit všetko . Bolo leto 2004 a ja som tam začal s nimi chodiť pravidelne . Samozrejme , že zo začiatku som bol tak ,, namotaný,, že som chodil každý deň a cvičil som aj zo dve-tri hodiny . Ako správny začiatočník som ani ja necvičil nohy , čo bola veľká chyba . Stravu som mal taktiež dlho nezmenenú . Potom som si po čase kúpil svoj prvý časopis muscle a fitness , v ktorom som si prečítal všeličo ohľadne tréningov a strave . Odvtedy si ho kupujem každý mesiac až doteraz , ale teraz čerpám informácie hlavne z internetu , kde vždy nájdem nejaké nové vedecké štúdie ohľadne bodybuildingu . Veľmi rád sa v tejto oblasti vzdelávam a rozširujem svoje vedomosti. Je to môj koníček. Takže v strave a tréningu stále niečo mením , a hľadám to najlepšie pre mňa . Súťažná kulturistika ma vždy zaujímala , ale zozačiatku len ako fanúšika . Prelom nastal , keď som zistil , že sú aj kategórie kde by som si to mohol vyskúšať . Tak som sa začiatkom roku 2008 rozhodol , že si skúsim kompletnú prípravu na súťaž len tak , aby som vôbec vedel , či to zvládnem . A zvládol som to, tak som dal ešte krátku objemovú prípravu , a následne prípravu na jeseň 2008 .

Robil si aj nejaké iné športy pred tým , ako si začal dvíhať železo ?

Predtým som sa iba snažil robiť break dance , čo mi moc nešlo . Okrem premetov , salta dopredu , a stojok som toho moc nevedel :a11 :)

Máš za sebou niekolko súťaží , preto ťa poprosím aby si nám povedal , akých súťaží si sa doteraz zúčastnil aj s umiestneniami .

2008 Aminostar natural cup – Majstrovstvá slovenska – 13. miesto v kategórii Juniori

2009 Natural cup Přerov – 4. miesto v kategórii Juniori

2009 Žitnoostrovský pohár – Dunajská streda – 3. miesto v kategórii Juniori

2009 Banskobystrická grand prix – európsky pohár – 2. miesto v kategórii Juniori

2011 Medzinárodné majstrovstvá Slovenska v klasickej kulturistike a kulturistike mužov – 5. miesto v kategórii klasická kulturistika muži do 175cm

2011 Veľká cena Starej Ľubovne v kulturistike mužov – 4. miesto v kategórii kulturistika muži do 80kg

Keby si mal vybrať jednu zo súťaží , ktorej umiestnenie si najviac ceníš , ktorá by to bola a prečo ?

Najviac si cením svoju prvú súťaž , ktorá ma neskutočne namotivovala , a na ktorej som zistil , čo chcem robiť , aj keď som neskončil zrovna najlepšie . Inak si cením každej súťaže , pretože na každú som sa musel pripraviť a spraviť maximum čo sa dalo.

Spomenieš si na svoje pocity , ked si po prvý raz vystupoval na pódium a ked si z neho schadzal ?

Samozrejme . Prvý krát keď som vystúpil na pódium som si dokonca zabudol vyzuť šlapky :a15 , čo si ihneď všimol aj moderátor a nezabudol to poznamenať do mikrofónu , takže som sa tak troška hambil :a24 :) Pamätám si , ako sa mi kolená triasli od trémy , no keď som začal pózovať , tak tréma pomaly ustupovala , a ja som si to začínal konečne užívať . Super pocit . Ten , kto to nezažil , tak nevie :a22 Je to niečo neopísateľné . Keď som na nejakej súťaži len ako divák , alebo tréner, tak ma strašne hnevá a je mi smutno , že tam nestojím na pódiu aj ja . Keď som schádzal z pódia poprvý krát , bolo mi jedno , ako skončím , ale vedel som , že to nebolo posledný krát, čo som stál na pódiu .
Viem že pred mastrovstvami slovenska 2011 si vymenil súťažnú federáciu ... Môžeš nám povedať dôvod na túto zmenu ?

Dôvodov som mal viac . Najväčší dôvod bol , že som sa chcel posunúť ďalej , a nechcel som byť obmedzovaný váhovým limitom . Ďalším dôvodom bolo to , že SAKFST je viac medializovaná a sledovaná federácia . Jednoducho mám ciele dosť vysoko , tak som federáciu musel zmeniť.

Keďže som už načal tému msr 2011 , trocha by som sa povenoval tomuto podujatiu tvojimi očami ...Povedz nám , ako vyzerala celá tvoja príprava od tréningu , cez stravovanie , diétu až po suplementáciu .

No tak z diétou som začal už na vianoce . Počiatočnú váhu som mal 98,5kg ráno nalačno . Zo začiatku som tréning nemenil , išiel som stále jednofázovo a niektoré cviky silovo . Sacharidy som mohol mat zo začiatku diety kľudne trocha vyššie (denne 700g) a aj bez kardia som chudol . Časom som musel postupne uberať . Koncom januára som začal dvojfázové tréningy , čo som zistil , že bola asi aj chyba začať tak skoro . Ďalšou chybou v mojej príprave boli tréningy do úplného vyčerpania . Najskôr som nato reagoval veľmi dobre , no ku koncu prípravy som bol už pretrénovaný a prežíval som najhoršie obdobie svojho života . Nedalo sa normálne fungovať . Ale dotiahol som to aj tak dokonca , čo som veľmi rád . Aspoň som sa poučil na vlastných chybách , a som zasa o niečo múdrejší :a22 Ešte čo sa týka stravy , bielkoviny som držal vysoko . Denne som mal 750g kuracích pŕs, a 300-500g proteinu + nejaké aminokyseliny , BCAA, HMB, glutamín . Zo suplementov som využíval ešte vitamíny , minerály , rybý olej , kĺbovú výživu , tráviace enzímy , spaľovače , a zo začiatku aj NO pumpy a kreatínové doplnky . Postupom času som podľa formy vysadzoval mliečne výrobky , začal obmedzovať tuky a sacharidy a pridával kardio . Ku koncu som musel sťahovať rapídne váhu , aby som sa vošiel do váhovky , no stihol som to aj s rezervou .
Keďže toto bola tvoja predpokladám najprestížnejšia súťaž , mohol by si nám prezentovať tvoje očakávania pred súťažou , celkovú organizáciu a atmosféru podujatia

Áno bola to moja najprestížnejšia súťaž , preto som preto robil maximum aj keď som bol úplne mimo ako som už spomínal . Ciele som nemal nejako vysoko , lebo som predbežne vedel , že tam budu kvalitní pretekári , a ja tam budem v podstate nováčik a pravdepodobne aj najmladší v kategórii . No každopádne som si dal aspoň cieľ dostať sa do finále , čo sa mi nakoniec podarilo . Dokonca v semifinále som bol bodovo na treťom mieste , no finále a moja voľná zostava ma posunula na piate miesto . Veľké mínus v organizácii súťaže by som dal časovému posunu , ktorý sme cítili najviac v našej kategórii ktorá bola ako prvá , a kôli tomu posunu sme pumpovali takí unavení odvodnení , niektorí aj hodinu vkuse , čo bolo dosť únavné a vyčerpávajúce . Inak atmosféra vynikajúca . Stáť pred takým davom ľudí je super :a22 !

V kategórii klasickej kulturistiky do 175 cm si obsadil pekné 5 miesto ... Aké sú tvoje pocity zo svojho umiestnenia ? Spokojnosť alebo sklamanie ?

Som vcelku spokojný. Ako vravím, videli ma tam prvý krát, treba sa tam ukázať častejšie, a nato, koľko som mal súperov v kategórii to mohlo dopadnúť aj horšie. Plus cieľ, že som sa chcel dostať do finále som si splnil :a22

Boli na podujatí pre teba nejaké prekvapenia alebo sklamania čo sa týka umiestnení pretekárov v iných kategóriach ? / MSR 2011 BA /

Ani nie. Podľa mňa rozhodovali celkom fér.

Nepodarí sa hocikomu vidieť naživo profesionálov typu Phila Heatha , a ty si tú možnosť mal , preto by ma zaujímalo , čo si o tomto profíkovi myslíš a aký si mal pocit z jeho vystupenia .

Ja som taký malý fanatik na profíkov . Keď je možnosť , tak idem na každú akciu s profíkom . Takže som veľmi rád , že som Philla videl naživo , a bolo pre mňa cťou si s ním podať ruku a odfotiť sa s ním . A ako jeden z mála som bol aj blízko pri ňom , keď sa rozcvičoval , čo bol premňa nazabudnuteľný zážitok . V skratke je to masívne svalnatý rukatý sympaťák :a22 :a22 Svoje vystúpenie si určite užíval naplno , lebo publikum bolo ako šialené keď vystupoval . Ja som to sledoval z poza pódia zo zatajeným dychom .
Teraz by som sa esšte vrátil k tvojej konkurenci vo svojej kategórii . Vedel si vopred po boku koho budeš stáť ? Vnímal si aj svojich súperov lebo si sa sústredil iba sám na seba ? Ako si vnímal celkovú pripravenosť súperov vo svojej kategórii ?

Predbežne som vedel s kým budem mať tú česť stáť na pódiu , ale nevedel som o všetkých . Hlavu som si s tým nelámal , stále som robil maximum aby som sa na pódiu nemusil hambiť . A priamo na súťaži som sa sústredil už len na seba . Pri natieraní som si všímal súperov , ale akonáhle už sme sa pripravovali na nástup , tak som sa sústredil len na svoj výstup .

Iba pred pár dňami si sa vrátil zo súťaže v Starej Lubovni , povedz nám niečo o tvojej účasti …

Tak na túto súťaž som skúšal iný spôsob prípravy , a zistil som pár nových vecí . V Starej Ľubovni som súťažil v kategórii do 80kg . Chcel som si vyskúšať aj váhovku . Celá súťaž mala rýchly spád , čo hodnotím veľmi pozitívne . Začala o druhej a skončila okolo pol šiestej , a nasledoval banket v blízkom salaši , kde sa mohol každý pretekár najesť dosýta . Troška ma tam nahnevali , keď mi pokazili voľnú zostavu tým , že ma tam najskôr nechali v počiatočnej póze kľačať v tichu asi pol minúty , lebo nevedeli pustiť CD , a keď sa im to podarilo , tak mi to v polke stopli , tak som voľnú zostavu nemal ani možnosť dokončiť . Ale aj tak mi to náladu nepokazilo , a som rád , že som sa tej súťaže zúčastnil.

Ak dovolíš , prešiel by som trocha k tvojmu súkromiu . Ako sa pozerajú tvoji najbližší a kamaráti na to čo robíš ?

Tak v tomto smere mi najviac vychádzajú v ústrety moji rodičia a brat , začo som im veľmi vďačný . Taktiež kamaráti a kamarátky si už zvykli , že neholdujem alkoholu a ani mi nechutí a už ani neponúkajú ... V diete som niekedy nepríjemný a podráždený a keď si to uvedomím vždy sa to snažím vysvetliť a ospravedlniť sa . Mám dobrých kamarátov , ktorý to chápu a berú ma takého aký som . Aj keď som podráždený , alebo unavený , tak pri mne vždy stoja a môžem sa na nich kedykoľvek obrátiť . Takýchto kamarátov si treba vážiť , a som rád , že takých mám .
Mal si v živote nejaké negatívne faktory , ktoré by ovplyvnili tvoje pokroky v športovom živote ?

Určite áno . Raz financie , raz zdravie , úrazy a tak . Ale hádam som tým už všetkým prešiel a čaká ma bezstarostný život kulturistu :a15 bodaj by...

Prezrad , aká hudba ťa dokáže vyburcovať k intenzívnemu a kvalitnemu tréningu . Aké sú tvoje kritéria pri zostavovaní súťažnej zostavy ?

Samozrejme niečo tvrdšie , ale v podstate mi to je jedno , pokiaľ nehrá práve dopravný servis, alebo pesnička z titanicu . Nejaký rock , metal, disco alebo aktuálne hity nejaké . Voľná zostava sa mi vždy páčila na rýchlu a tvrdú hudbu , taka show pre divákov . Ale podla hodnotenia som sa rozhodol , že nabudúci rok skúsim spraviť voľnú zostavu na niečo pomalé . Uvidím , je to ešte pomerne ďaleko .

Dozvedel som sa že nemáš a ani nikdy si nemal osobného trénera ... Prečo ? Vystačíš si sám so svojimi trenerskými skúsenosťami alebo máš aspoň niekoho , s kým konzultuješ svoju prípravu ?

Je o pravda . Rád sa učím sám , a sám viem , čo mi najviac zaberá a vyhovuje . Sám sa poznám najlepšie predsa . Rád si vypočujem nejakú radu , ale nie vždy ju aj využijem . Vždy si to musím zvážiť či je to pre mňa vhodné , alebo nie .

Určite si doteraz vyskúšal viac typov tréningov ... Ktorý sa na najviac osvedčil ? Mohol by si nám predstaviť svoj aktuálny tréningový rozpis ?

Áno vyskúšal som množstvo tréningových rutín a metód . No najviac sa mi osvedčilo trénovat s vlastným rozdelením partií do dňov , a cviky vyberať podľa pocitu a nálady . Momentálne skúšam striedať ťažké a ľahké tréningy . V prvom splitovom rozdelení tela cvičím s ťažkými váhami 3-8 opakovaní , počet cvikov a sérií podľa pocitu , ale vačšinou na veľkú svalovu partiu 3-4 cviky a na malú 2-3 cviky . V druhom splitovom rozdelení tela cvičím s ľahšími váhami 12-20 opakovaní a počet cvikov a sérií nemením , idem podľa pocitu . No vždy beriem ako základ základné viackĺbové cviky , a izolované keď už tak , zaraďujem na koniec tréningu .
211965555504323
Rád by som sa ťa opýtal na tvoju trénerskú licenciu , ktorú si si robil v lete 2010 . O akú licenciu ide ?

Ide o trénerský kurz prvého stupňa , ktorý som robil v Banskej Bystrici u Pavla Ferenca .

Pracuješ vo fitku a preto by určite zaujímalo čitateľov , kde ťa môžu násť a aké služby im vieš poskytnúť , keby mali záujem sa zveriť do tvojich trénerských rúk ?

Pracujem vo fitness centre Vital v Považskej Bystrici. Ako osobný tréner ponúkam tréning pod osobným dohľadom , redukcia hmotnosti , zlepšenie fyzickej kondície , tvarovanie postavy , nabratie svalovej hmoty , zlepšenie stravovacích návykov a kompletnú prípravu na súťaž v kulturistike a fitness .

Neoddelitelnou súčasťou prípravy je aj spravovanie . Varíš si sám ? Máš nejaký svoj zaujímavý recept , ktorý by mohol čitateľov zaujímať ? Aké máš obľúbené jedlá do objemu a rysovačky ?

Keďže celá rodina sa stravuje odlišne ako ja , tak si celý rok varím sám . Svojich receptov mám veľmi veľa , lebo rád s jedlom experimentujem , a to hlavne v diete , keď mám chute 2-krát vačšie . Ale takmer každý recept je jednoduchý , a zložený so zdravých vecí . V objemovke nejake extra chute nemám , tak mi je jedno ako si jedlo pripravím , ale v diete sa vždy teším na ryžu zamiešanú s proteinom .

Určite aj ty máš nejakú obľúbenú značku doplnkov alebo konkrétne produkty , s k torými si spokojný ... Povedz nám teda niečo o tvojej suplementácii

Keďže používam toho strašne veľa , tak hľadím aj na cenu . Čiže v poslednom čase kupujem , hlavne podľa pomeru obsah a cena . No vyskúšal som už veľa značiek a rôzne doplnky výživy . Ako základ je vždy u mňa na prvom mieste vitamíny , minerály , proteín , kĺbová výživa . To je ako základ . Ostatne je pre mňa plus . Pokiaľ nemám tento základ , tak nad nejakým kreatínom , alebo stimulantom ani nerozmýšľam . Pokiaľ sú peniaze , tak využívam všetky možne doplnky .

Každý kulturista má u seba nejaké dominantne partie a niektoré naopak slabšie . Ako je to u teba ?Čitateia by rozhodne uvítali aj niečo o tvojich mierach a maximálnych výkonoch ...

Jediné čo mi celkom ide sú prsia a chrbát . V diete mi stehná hrozne padli, lýtka strašne zaostávajú , aj keď sa ich snažím neustále niečím novým šokovať tak reagujú veľmi slabo . Taktiež ruky celkovo mi zaostávajú . Následuje objemová príprava , tak uvidíme ako to pôjde . Miery čo som naposledy meral tak boli cca ruky 44cm , stehna 71,5cm , hrudník 132 cm , lýtko 41 cm... všetko to bolo v objemovej príprave merané ráno nalačno . Silové výkony v základnych cvikoch mám pri tlakoch veľkej činky na lavičke 1x175kg , drep 1x230kg , 5x210kg , 100x75kg , mŕtvy ťah 260kg .
211988562168689
Keďže si velľmi nádejný mladý pretekár , predpokladám že ani sponzori nedajú na seba dlho čakať , keby si mal možnosť sa im prihovoriť , aby do teba investovali , čo by to bolo ?

Určite by som im odkázal , že sa držím príslovia: ,, Čo nedokončím , to ani nezačnem ! ,, Skrátka sa chcem stále zlepšovať , a verím tomu , že som ešte ani zďaleka neukázal čo vo mne je . Som vďačný za každú maličkosť , ktorá by mi mohla pomôcť na ceste za mojim snom .

Čo ti dala kulturistika pozitívne do života ? Ako vnímaš ty pojem kulturistika ? Čo to pre teba znamená …

Kulturistika ma naučila veľa veciam . Hlavne ma naučila sebazapreniu , prejsť zlým obdobím ľahšie , tešiť sa z maličkostí , taktiež sa tešiť zo života , vážiť si každú vec čo dosiahnem , alebo dostanem , a veľa ďalších pozitívnych vecí . Ako vnímam pojem kulturistika? Ako Arnold povedal.. Kulturistika je ako sochárstvo , len oveľa ťažšie a dlhšie trvá zostaviť sochu / postavu . Čiže stotožnujem sa z názorom , že aj kulturistika je umenie . Málokto si uvedomuje aký je to náročný šport . Napríklad v tenise prídeš dva-tri krát za týždeň na hodinku na tréning , a tým to pre teba odbylo . Ale kulturistike sa musíš venovať nonstop 24 hodín denne 7 dní v týždni . Či už si variť , počítať kalórie , sacharidy , tuky , bielkoviny , a to ešte deliť na oligosacharidy , monosacharidy , poly... a to nielen sacharidy.. Taktiež regeneráciu nezanedbávať, spať minimálne 8 hodín denne a tak ďalej . Jednoducho tu platí rovnica , čím viac do toho dáš , tým viac z toho vyťažíš ! A ja sa toho držím . Niekedy sa na mňa čudno dívajú , keď nechcem ani len niečo ochutnať , veď predsa taká troška ma nezabije.. Nuž zabiť by ma to nezabilo , ale pomôsť mi to tiež nepomôže . Tak načo ? :a28 Kulturistika premňa znamená veľa . Takmer všetko . Preto píšem takmer , pretože tu mám ešte rodinu a blízkych kamarátov . Taktiež zdravie treba .
Mohol by si dať nejaké zaujímavé a užitočné rady mladým chalanom , ktorí rozmýšlajú či vôbec začať súťažiť alebo nie ?

Moja rada znie začať čím skôr a neodkladať to , pretože sa môže stať , že sa nato človek časom vykašle a ani neokúsi ten super pocit , ktorý mu môže zmenit celý život . Poznám veľa chalanov, ktorí boli odhodlaní súťažiť , a toľko krát to odložili , až sa napokon nato vykašlali , čo je podľa mňa veľká škoda .

Moja predposledná otázka sa bude týkať používania , resp. zneužívania steroidov v tomto športe... Čo si myslíš o pubertiakoch , ktorí poriadne nevedia čo je kreatín a poškuľujú po anabolikách ?

Takéto veci neriešim . Každý si je strojcom svojho osudu . Ale podľa mňa by na takéto veci nemal nikto siahať pokiaľ nemá stravu , suplementáciu , tréning a regeneráciu na 100% úrovni a to minimálne zo 3 roky a nedarí sa mu napredovať

Záverom ti nechávam priestor , aby si mohol čokoľvek dôležité o sebe doplniť , komukoľvek čokoľvek odkázať alebo poďakovať …

Tak doplniť už asi nemám čo , ale keď mám priestor , tak chcem poďakovať mojim rodičom , ktorí mi vždy keď mohli vyšli v ústrety čo sa týkalo kulturistiky , taktiež bratovi , ktorý mi dosť pomáhal , aj psychicky a taktiež veľmi kvalitne robil natierača na súťažiach . Ďalej mojim kamarátom , že vydržali to moje večné pindanie a to , že som bol kopu krát protivný a podráždený a nebolo somnou slova . Takto sa spozná naozajstný kamarát :a22 A vidím , že mám šťastie , pretože ja mám takých kamarátov pomerne veľa . Dokonca mi robili na súťažiach super fanklub , čo mi dosť psychicky pomohlo na pódiu . Musím spomenúť ešte náš kolektív vo fitness centre Vital , že mi pomohli a vyšli v ústrety keď mi bolo najhoršie a bez najmenších problémov som mohol ostať doma tri týždne. Takže všetkým touto cestou ešte raz: VEĽKÉ :a90 :a87 :a97 :a107 :a96 :a91 :a99 , naozaj si všetkého nesmierne vážim .

Veľká cena Starej Ľubovne

ráno nalačno pred súťažou
z podia :
po súťaži spolu s mojimi priateľmi
ďakujem za rozhovor a prajem veľa úspechov v kariére ...

Reklama

Reklama

Od Guli
#10741
dobra motivacia, tiez mam podobne nazory ako tento clovek
+ konecne dobra otazka a este lepsia odpoved ohladom steroidov :a22
Tst a iné látky

Caute často omielana téma objednával[…]

If you're in search of effective medication for er[…]

What Age Is Acne the Worst?

Acne can occur at any age, but it is most common d[…]

Buy Isotretinoin Onlinea potent medication for s[…]