Body Building - Fórum

Posilňovanie, Kulturistika, Fitness, Bojové športy, Silový trojboj - vaše diskusné fórum

Reklama

Užívateľov profilový obrázok
Od silvo
#11123
Posilovanie a pitie vody
Obrázok
Voda. Jedna z najdôležitejších a taktiež najčastejšie opomínaných látok. Tvorí 70% povrchu zeme, ale aj nášho tela. Je nevyhnutná pre každý jeden metabolický proces v ľudskom organizme. To znamená aj pre syntézu bielkovín. V prípade vysoko intenzívneho tréningu musí byť aj spotreba vody vysoko intenzívna.

:a45 1. Nedostatočné množstvo vody.
Sladké vody a káva sa nerátajú. Napriek tomu, že káva je tekutý nápoj, kofeín má diuretický účinok. To znamená, že podporuje vylučovanie vody z organizmu. V prípade nedostatku vody začne telo zvyšnú vody v sebe zadržiavať a hromadiť. Všeobecne sa tvrdí, že človek by mal vypiť denne okolo 8 pohárov vody. Aktívni športovci však potrebujú vody oveľa viac. V závislosti od stupňa fyzickej záťaže a váhy sa potrebné množstvo vody môže pohybovať okolo 3-4 litrov denne.

:a45 2. Zbavuje telo toxínov.
Voda vyplavuje z tela nahromadené toxíny a metabolický odpad. Je obzvlášť dôležitá pri nasadení vysokoproteínovej diéty. Počas užívania bielkovín pomáha odstraňovať nadbytok dusíka vznikajúceho pri rozklade bielkovín, močoviny a ketónov. V prípade nasadenia stravy s vysokým podielom bielkovín je voda nevyhnutná pre správne fungovanie obličiek a pomáha im efektívne pracovať.

:a45 3. Podporuje metabolizmus tukov.
Bez dostatočného množstva vody nefungujú obličky správne. Ak sa tak stane, časť nespracovaných zvyškov sa dostane do pečene. Pečeň premieňa uložený tuk na energiu. V prípade, ak je pečeň nútená suplovať funkciu obličiek, metabolizmums tukov sa spomaľuje.

:a45 4. Pravidelný pitný režim zabraňuje zadržiavaniu vody v organizme.
Paradoxne, dostatok prijímaných tekutín podporuje jej vylučovanie z organizmu. Telo cíti dostatok a nepotrebuje ju uskladňovať na horšie časy. Voda sa v opačnom prípade uskladňuje vo vnútorných telových bunkách. Prvým príznakom je vysychanie pokožky, pri ťažších prípadoch dehydratácie sa vyskytujú bolesti hlavy, nekoncentrovanosť, pocit únavy či dokonca závraty. Všetky tieto príznaky dokážu výrazne negatívne ovplyvniť športový výkon.

:a45 5. Udržuje správne fungovanie orgánov.
Nedostatok vody sa organizmus snaží kompenzovať „kradnutím“ z rôznych vnútorných orgánov, napríklad z čriev. Následok tohto procesu je známy ako zápcha. Správny pomer telesných tekutín naopak prispieva nielen k bezproblémovému tráveniu ale tiež k maximálnemu využitiu živín obsiahnutých v strave. Podporuje tiež látkovú premenu, čo má význam pre ľudí snažiacich sa schudnúť. Okrem toho voda tiež čiastočne zaháňa pocit hladu a prispieva k celkovému pocitu sýtosti.

:a45 6. Pomáha pri prebytku soli v organizme.
Zadržiavanie vody v tele môže byť dôsledkom prehnanej konzumácie soli. Čím je vyšší príjem sodíka, tým viac telo vodu v snahe soľ zriediť zadržuje. Riešením je buď piť viac vody alebo menej soliť. Ideálne sú oba naraz.


:a45 7. Zefektívňuje účinok výživových doplnkov.
Doplnky výživy, ako napríklad kreatín, sa podieľajú na zvyšovaní prívodu vody do svalových buniek, čím vytvárajú anabolické prostredie nevyhnutné pre ich rast. Pre dosiahnutie tohto efektu je potrebné prijímať značné množstvo vody. Okrem toho, vitamíny, ktoré športovci pri výkone užívajú sú často krát rozpustné práve vo vode. Pri jej nedostatku ich organizmus nedokáže naplno využiť.

Zdroj: Internet

Reklama

Reklama

Tst a iné látky

Caute často omielana téma objednával[…]

If you're in search of effective medication for er[…]

What Age Is Acne the Worst?

Acne can occur at any age, but it is most common d[…]

Buy Isotretinoin Onlinea potent medication for s[…]