Body Building - Fórum

Posilňovanie, Kulturistika, Fitness, Bojové športy, Silový trojboj - vaše diskusné fórum

Reklama

Užívateľov profilový obrázok
Od papagiorgo
#10093
Energetické nápoje sú dnes stále populárnejšou súčasťou pitného režimu rôznych vekových skupín. Nápoje rôznych značiek sú zvyčajne zložené z kofeínu či taurínu, výťažkov z guarany, inositolu, vitamínov (najmä z B skupiny), cukru, aróm a vody.

Energetické nápoje a riziko pre ľudský organizmus

V rozumnej miere je zloženie energetických nápojov neškodné, avšak rozumná miera je príjem takejto tekutiny raz za niekoľko dní. Určite nie na dennej báze ako to začína byť zvykom u množstva ľudí.

Taktiež nie sú vhodné pre každého – napríklad pre tehotné ženy, deti, či osoby s niektorými ochoreniami.

Pracovne vyťažení jednotlivci ich využívajú (často ešte popri káve) na opätovné nabudenie a oddialenie únavy. Študenti po nich siahajú najmä počas skúškových období. Čo je však alarmujúce, pije ich čoraz viac detí a mladistvých, ktorí sú stále vo vývoji.
Je príjem energetických nápojov ako súčasti denného pitného režimu bezpečný pre mladšie vekové kategórie?

Najnovší výskum uverejnený v online časopise Pediatrics poukázal na to, že takmer polovica z celkového počtu 5 448 predávkovaní kofeínom v USA sa objavila u mladistvých, ktorí mali vek nižší ako 19 rokov.

Nebezpečné je najmä nízke povedomie mnohých mladých ľudí, trpiacich na ochorenia obličiek, pečene, srdca, cukrovku či psychické problémy, o tom, že príjem nadmerného množstva kofeínu v energetických nápojoch môže zapríčiniť rôzne problémy. Od porúch srdcového rytmu, cez záchvaty až samotné zlyhanie orgánov a smrť.

Jedným z najpopulárnejších a najrizikovejších využití energetických nápojov je kombinácia s alkoholom, najčastejšie s vodkou. Napriek tomu, že výrobcovia väčšinou na obale jasne uvádzajú, že takáto kombinácia je vysoko riziková pre zdravie a je zakázaná, mnohé podniky ponúkajú tento mix ako jeden z miešaných nápojov.

Alkohol aj kofeín majú odvodňujúci účinok. Zároveň riedia krv a spôsobujú rýchlejší pulz. Vzájomná kombinácia týchto látok môže ľahko spôsobiť náhle zdravotné komplikácie a dokonca smrť aj u zdravých ľudí.

Výskumy ďalej preukázali, že zlý dopad zvýšeného príjmu energetických nápojov nie je spôsobený iba prítomnosťou kofeínu a nevhodnou kombináciou s alkoholom, ale aj prídavnými látkami, ktoré môžu ovplyvňovať účinky niektorých liekov, napríklad antidepresív.

Vyskytli sa prípady, kedy pravidelné a nadmerné prijímanie energetických nápojov viedlo k postupnej deštrukcii funkcie obličiek, pečene, vývinu psychózy a dokonca k infarktu u 23 ročnej osoby. Autori výskumu vidia skryté riziko vo forme, z ktorej je získavaný kofeín. Energetické nápoje porovnávajú s kávou a argumentujú tým, že je prirodzené a príjemné vypiť aj niekoľko vychladených sladkých nápojov naraz, pričom nie je prirodzené vypiť niekoľko šálok horúcej kávy v krátkom čase. To je hlavný dôvod, prečo je príjem kofeínu z energetických nápojov spravidla niekoľkonásobne vyšší ako príjem kofeínu z pitia kávy.

Energetické nápoje teda predstavujú riziko najmä z hľadiska nadmerného alebo nesprávneho užívania a príjmu týchto nápojov u detí, mladistvých či chorých ľudí.

zdroj : sportujeme.sk

Reklama

Reklama

Užívateľov profilový obrázok
Od xLeitonx
#10146
FitPotreby.sk napísal:
aNs_ napísal:ja pijem energetak kazdy den uz posledne asi 2 mesiace a zijeeeeeeeem :a5
zatial :a11
davam Ti este dva mesiac .... :a11 :a22
budem sa snazit ta nesklamat :a13 :a13
Tst a iné látky

Caute často omielana téma objednával[…]

What Age Is Acne the Worst?

Acne can occur at any age, but it is most common d[…]

Buy Isotretinoin Onlinea potent medication for s[…]

It's generally recommended to avoid drinking alcoh[…]