Body Building - Fórum

Posilňovanie, Kulturistika, Fitness, Bojové športy, Silový trojboj - vaše diskusné fórum

Reklama

Všetko o diétach, spaľovaní tukov a spaľovačoch.
#13560
Zujimal by ma vas nazor na Intermittent Fasting(nieco ako "Prerusovane postenie")...

Su rozne formy. Mna by zaujimali najme take, ktore sa daju pouzit pri silovom treningu, napr. Podla Brada Pilona(Eat Stop Eat), Martina Berkhana(leangains) alebo Ori Hofmeklera(Warior diet).

Co si o tom myslite? Mate s tym nejake skusenosti?

Ak ste o tom zatial nepoculi a nechce sa vam vyhladavat, tak popisem nejake podrobnosti a vyjadrite sa ku konkretnym veciam.

Reklama

Reklama

#13562
Intermittent Fasting Shown To Improve Insulin Sensitivity!
Zatiaľ bolo vykonaného len málo výskumu ohľadne vplyvu prerušovaného hladovania na zdravotné parametre. Napriek tomu sa táto stratégia na základe toho mála, čo sa preskúmalo, javí ako účinná v zlepšovaní inzulínovej citlivosti.

Inzulínová odolnosť (zlá citliovsť) sa začína v modernom svete čoraz viac rozširovať, a považuje sa za fázu predchádzajúcu cukrovke 2. typu.

Na inzulínovej odolnosti v modernom svete sa podieľa mnoho faktorov, či už nadmerná konzumácia hydrogénovaných zeleninových olejov, cukru a fruktózy, nedostatok minerálov potrebných pre správnu akciu inzulínu ako chróm či horčík, a podľa môjho má zrejmý vplyv aj epidémia nedostatku vitamínu D.

Ďalší teoretizujú na základe evolúcie, kde sa podľa nich náš genóm prispôsobil na dávne časy, kedy sme fungovali v cykloch hostina-hlad, a preto podľa nich hojnosť jedla, aká je dnes dostupná, bez hladovania, môže viesť k inzulínovej odolnosti.

Dánski vedci sa rozhodli otestovať hypotézu hladovania na inzulínovú citlivosť, kedy nechali subjekty hladovať každý druhý deň na 20 hodín, v celkovom trvaní štúdie 15 dní.

Po vystavení hladovaniu stúpli bazálne hodnoty hormónu adiponektínu, zlepšil sa odber glukózy, a inzulín vykazoval silnejšiu aktivitu na zabraňovanie rozkladu tuku [1].

Výsledky ukazujú, že prerušované hladovanie zlepšuje činnosť inzulínu a aj jeho citlivosť.

Adiponektín vzrástol po hladovaní o 37%! Ten je považovaný za hlavný označovateľ inzulínovej citlivosti. Keď vzrastie, to isté sa deje s citlivosťou na inzulín.

Adiponektín, na rozdiel od leptínu, pri obezite a cukrovke je znížený [2]. Zaradením periód hladovania však možno dosiahnuť jeho zvýšenie, ako aj inzulínovej citlivosti a činnosti.

Poznámka: aj pravidelné pitie čaju a kávy sa ukazuje ako účinné v zvyšovaní adiponektínu a inzulínovej citlivosti.

Aj keď ešte úplne nerozumieme vzťahu medzi adiponektínom a inzulínovou citlivosťou, je možné, že dodávanie adiponektínu do tela sa čoskoro stane moderným spôsobom liečby inzulínovej odolnosti a cukrovky 2. typu.

Ďalej sa zistilo, že podanie adiponektínu izolovaným bunkám pečene pomáha potlačovať tvorbu glukózy aj pri znížených hladinách inzulínu [4]. Preto, prerušované hladovanie môže byť užitočná stratégia pre cukrovkárov, čo dokazujú aj výpovede ľudí na sieti Martina Berkhana Lean gains.

:a45 Zlepšená činnosť inzulínu

To, že po hladovacích periódach inzulín výraznejšie blokoval rozklad tuku, neznamená hneď niečo zlé. Znamená to, že inzulín pracuje efektívnejšie, a dochádza aj k lepšiemu ukladaniu aminokyselín a glukózy.

Treba si zapamätať, že inzulín je silne anabolický hormón - a to ako vo svaloch, tak aj v tuku. A tak po preióde hladovania po najedení dôjde k väčšiemu ukladaniu živín nie len vo svaloch, ale aj v tuku. No a pri hladovaní zase dôjde k väčšiemu úbytku tuku, no aj svalov - celé sa to akosi vyváži.

Zo zdravotného hľadiska je lepšie mať vysokú citlivosť na inzulín - a to aj vo svaloch, aj v tuku. Vysoká bazálna hodnota glukózy v krvi nie je nič dobré, a ak ňou nechcete disponovať, budete zrejme chcieť, aby inzulín fungoval efektívne.

Z hľadiska spaľovania tuku, inzulín hlási telu, že prijalo dostatok energie. Silnejší účinok inzulínu tak môže viesť k zníženiu chuti do jedla, a následne aj k spaľovaniu tuku v dôsledku nižšieho energetického príjmu.

:a45 Žiadne priame spaľovanie tuku?

V štúdii nedošlo k žiadnej zmene hmotnosti ani k strate tuku. To môže byť pre potenciálnych záujemcov o túto stratégiu odradzujúce.

Poviem k tomu asi toľko, že štúdia trvala len 15 dní, a zvýšenie inzulínovej citlivosti sa prejaví na telesnej stavbe až po dlhšej dobe. Inde zase zistili spaľovanie tuku aj pri zachovaní energetického príjmu [5].

Zrejme to bolo spôsobené nižším príjmom energie - to ale stratégiu prerušovaného hladovania vôbec nezhoršuje. Akákoľvek stratégia, pri ktorej je dosiahnutie energetického nedostatku uľahčené, je lákavá.

:a45 Prerušované hladovanie v reálnom svete

Nasadením prerušovaného hladovania v niektorej z jeho podôb (Lean gains, Warrior diet), obyčajne ľudia dokážu zlepšiť spaľovanie tuku, bez nejakých výrazných úbytkov svalovej hmoty.

Často dokonca dochádza k zužovaniu pásu a hrubnutiu ramien. Mnohí si myslia, že k tomu dochádza vďaka lepšiemu prerozďeľovaniu živín, smerom ku svalom, a od tuku. Či už je tento efekt spôsobený zlepšením inzulínovej citlivosti, alebo možným zlepšením využitia bielkovín po hladovaní, alebo kombináciou oboch, nie je až tak dôležité, ako skutočnosť, že k niečomu takému dochádza.

Ori Hofmekler, autor Warrior diet a Maximum muscle, minimum fat má svoju vlastnú teóriu, a to že telo pri hladovaní sa akosi prestavuje. Čerpá bielkoviny z menej aktívnych svalov, a čo najefektívnejšie ich zabudováva do aktívnych, pre zachovanie potrebnej výkonnosti.

Ťažko podložiť túto teóriu, ale ak by to tak naozaj bolo, mohlo by to vysvetľovať, prečo niekedy nastáva budovanie svalovej hmoty bez nárastu tuku.

:a45 Nedosiahnete to isté proste cvičením?

Niektorí autori si myslia, že rovnaké výhody ako prerušované hladovanie prinesie zaradenie tréningu. K tomu sa dánski výskumníci vyjadrili:

"Mechanizmus, akým cvičenie zvyšuje inzulínovú citlivosť, nie je úplne známy. Ukázalo sa ale, že tento mechanizmus je sprostredkovaný lokálnymi kontrakciami, čím potom zrejme dochádza k oscilácii lokálnych energetických zásob."

Obe vykazujú svoj účinok inými mechanizmami. Zatiaľ čo cvičenie tak koná predovšetkým lokálne, v precvičovaných svaloch, pri prerušovanom hladovaní je to nepravdepodobné, skôr to bude systémové zvýšenie inzulínovej citlivosti. A tak aj keď sa po 20 hodinovom hladovaní nenašli veľké zmeny v svalovom glykogéne či svalových tukoch, mohla energia počas hladovania pochádzať z pečene či tukového tkaniva.

Lokálny účinok cvičenia nie je vôbec prekvapivý, keďže cvičenie nezvyšuje celotelový adiponektín [6]. Ak chcete výhody oboch svetov, teda zvýšenie lokálnej svalovej, ako aj systémovej inzulínovej citlivosti, môžte zaradiť do programu cvičenie aj prerušované hladovanie.

:a45 Záver

Ukazuje sa teda, že prerušované hladovanie zlepšuje celkovú inzulínovú citlivosť, a to je niečo, o čo by sme sa mali snažiť, ak nám ide o zlepšenie zdravia či telesnej stavby.

Vôbec sa nesnažím povedať, že prerušované hladovanie je nejaký všeliek, a aj na konvenčných plánoch sú dosahované skvelé výsledky. Akurát sa čím ďalej začínam viac domnievať, že cyklus hostiny-hladu je prirodzenejší než 6-8 porcií rozložených do celého dňa.

Aj ak Vás prerušované hladovanie ani tak nenalákalo na jeho potenciálne zdravotné účinky, možno Vám bude viac vyhovovať po sociálnej stránke, keďže si nebudete musieť chystať jedlo na každé 2-3 hodiny.
#13563
rommo napísal:Zujimal by ma vas nazor na Intermittent Fasting(nieco ako "Prerusovane postenie")...

Su rozne formy. Mna by zaujimali najme take, ktore sa daju pouzit pri silovom treningu, napr. Podla Brada Pilona(Eat Stop Eat), Martina Berkhana(leangains) alebo Ori Hofmeklera(Warior diet).

Co si o tom myslite? Mate s tym nejake skusenosti?

Ak ste o tom zatial nepoculi a nechce sa vam vyhladavat, tak popisem nejake podrobnosti a vyjadrite sa ku konkretnym veciam.
Mas na mysli toto? :a45 Prerušované hladovanie a inzulínová citlivosť
Ak nie hod sem nieco.
#13565
Ano, to som myslel. Ale zaujimam sa skor a uplatnenie Intermittent Fasting(IF) pri silovom treningu, nie konkretne o inzulinovu citlivost.

Uz niekolko tyzdnov testujem IF podla Martina Berkhana - http://www.leangains.com/2010/04/leangains-guide.html.
Nedrzim sa toho az tak striktne ako je to v tom navode - nepocitam presne kalorie.

Samotne IF robis tak, ze pocas dna 16 hodin nic nejes a potom mas vyhradene 8 hodinove okno na jedenie.

Hladal som nejaky sposob ako si znizit hmotnost bez toho aby som stratil silu. Chcel som nieco jednoduche, aby som nemusel cely den len pripravovat a jest nejake jedlo, pocitat kalorie a jest/pit nejaky vyzivove doplnky. Tak som sa na nete dostal k IF.

Vyhody takehoto stravovania by udajne mali byt napr.:
- jednoduchsie by si sa mal dostat do kalorickeho deficitu lebo ked mas zuzene okno na jedenie, tak prirodzene zjes menej(samozrejme za predpokladu, ze sa totalne neprezieras)
- pocas doby ked nejes by malo telo vyprodukovat viac rastoveho hormonu, ktory by ta mal ochranit pred stratou svalovej hmoty
- no a este vselijake ine pozitivne ucinky na zdravie(napr zvysena insulin sensitivity), ktorym samozrejme vobec nerozumiem :a40

Je take nieco realne? Co si o tom myslis?
#13566
Intermittent Fasting(IF) pri silovom tréningu.
Frekvencia jedenia a energeticka bilancia

Niekolko studii ukazalo opacny vztah medzi frekvenciou jedal a obezitou. Avsak moze to byt skor chybne priradenie priciny, pricom hlavna pricina nebola pozorovana. Preto si myslime, ze dokazy pre tieto tvrdenia su slabe. Dosial sa nepodarilo najst zvysenie energetickeho vydaju zvysenim frekvencie jedenia. Aj ked nejake kratkodobe studie ukazuju, ze izokaloricka porcia (Eb=Es=Et) rozdelena do viac casti sposobila vacsi celkovy termicky efekt, ine studie nic podobne nepozorovali. Preto je nas zaver taky, ze na chudnutie posobi hlavne znizenie energetickeho prijmu.

Rozna frekvencia jedenia sa neprejavila ne energetickom vydaji. Avsak v noci mala 2-jedlova frekvencia asi o 10% vyssi vydaj oproti 6 porciam, zrejme preto, ze pred nocou si dali velku porciu, ktorej spomaleny ucinok sa tak zcasti prejavil az v noci. No a ranne hladovanie sposobilo asi o 20% nizsi prijem energie zo sacharidov v pomere k celkovemu prijmu ako u tych, co rano jedli.


Návod na čisté naberanie
Zostrojil som porozumiteľný návod pre môj systém čistého naberania.

Prerušovaný hlad a čisté prírastky
Tento spôsob sa mierne líši od iných s prerušovaným hladovaním.

Hladovanie a jedenie
Mali by ste hladovať v nočných a ranných hodinách, a okolo obeda by ste mali hladovanie prerušiť. Poobedie by ste potom mali stráviť jedením.
Avšak, podľa osobných preferencií môžte urobiť mierny posun. Napr. ja hladujem až do 16-18, keďže pracujem dlho do noci a vstávam docela neskoro.
Hladovať ráno je hlavne z dôvodov spoločenských a behaviorálnych. Ľudia radšej budú hladovať ráno, a spať pôjdu najedení.

Protokoly
Zvyknem používať 4 protokoly.

Tréning na lačno
Tréning je započatý na lačný žalúdok. Jediné živiny budú 10g BCAA alebo inej aminokyselinovej zmesi. Nebude sa to počítať ako jedenie. Tréning nemôže byť úplne nalačno, to by bolo ničivé. Príjem bielkovín pred tréningom vďaka účinkom na syntézu bielkovín a metabolizmus je žiadaným kompromisom. Po tréningu môžte začať s 8 hodinovou jediacou fázou.

Ukážkové rozloženie jedál
5 - 15 minút pred tréningom: 10 g BCAA
12:00 - 13:00: tréning
13:00: potréningové jedlo (najväčšia porcia dňa)
16:00: ďalšie jedlo
21:00: posledné jedlo pred ďalším hladovaním
Energetický príjem a sacharidy sú tu značne obmedzené.

Ak trénujete skoro ráno, môžte sa riadiť týmto:
5 - 15 minút pred tréningom: 10g BCAA
6:00 - 7:00: tréning
8:00: 10g BCAA
10:00: 10g BCAA
12:00 - 13:00: potréningové jedlo (najväčšie jedlo dňa)
... fáza jedenia ...
20:00 - 21:00: posledné jedlo pred ďalším hladovaním
Odporúčam používať tekuté BCAA. Zarobte si koktejl, a potom v daný čas vypite tretinu.

Jedno jedlo pred tréningom
Toto nastavenie zvyčajne dávam mladým ľuďom a študentom, ktorí majú flexibilný čas.
12:00 - 13:00: predtréningové jedlo (štvrtina denného príjmu energie)
15:00 - 16:00: tréning
16:00 - 17:00: potréningové jedlo (najväčšie jedlo dňa)
20:00 - 21:00: posledné jedlo pred ďalším hladovaním

Dve jedlá pred tréningom
Toto zvyčajne dávam pracujúcim ľuďom.
12:00 - 13:00: prvé jedlo
16:00 - 17:00: predtréningové jedlo (obe po štvrtinu denného energetického príjmu)
20:00 - 21:00: potréningové jedlo

Kľúčové body
:a45 Počas hladovania nie je povolený žiadny príjem energie. Môžte iba kávu, čaje, umelé sladidlá, diétne nápoje, a s mierou žuvačky bez cukru či mlieko do kávy.
:a45 Keď hladujete, robte niečo. Nenuďte sa a nemyslite na jedlo.
:a45 Frekvencia počas jedenia nie je veľmi dôležitá. Väčšina ľudí však preferuje 3 porcie.
:a45 Väčšina energie je prijatá po tréningu (viď rozpisy: 50% - 100%)
:a45 Snažte sa dodržiavať jedenie pravidelne, kvoli hormónom. Ak ste zvyknutí jesť v danom čase, budete hladní, ak sa nenajete.
:a45 V netréningové dni bude najväčsia porcia 1., a s prevahou bielkovín. Niektorí moji klienti zjedia vtedy aj vyše 100g bielkovín.
:a45 Avšak ak chcete mať najväčšie jedlo večeru, kľudne.
:a45 Živiny sa cyklujú. Približne tak, že v tréningové dni sa konzumuje veľa energie a sacharidov, v netréningové menej energie a viac tukov. Bielkoviny sú vždy vysoko. Viac o tomto v mojej knihe.
:a45 Každý deň odporúčam užívať multivitamín, rybí olej, vitamín D a vápnik.
:a45 Ak nemáte pred tréningom jedlo, užívajte BCAA alebo esenciálne aminokyseliny. Ak je to moc drahé, dá sa zaobísť aj so srvátkovým proteínom.
:a45 Ak sa pýtate, ktorý protokol je najlepší, je to ten, ktorý vám najviac sedí do časového plánu.
Kód: Vybrať všetko
http://www.leangains.com/2010/04/leangains-guide.html
#13567
rommo napísal:Ano, to som myslel. Ale zaujimam sa skor a uplatnenie Intermittent Fasting(IF) pri silovom treningu, nie konkretne o inzulinovu citlivost.

Uz niekolko tyzdnov testujem IF podla Martina Berkhana - http://www.leangains.com/2010/04/leangains-guide.html.
Nedrzim sa toho az tak striktne ako je to v tom navode - nepocitam presne kalorie.

Samotne IF robis tak, ze pocas dna 16 hodin nic nejes a potom mas vyhradene 8 hodinove okno na jedenie.

Hladal som nejaky sposob ako si znizit hmotnost bez toho aby som stratil silu. Chcel som nieco jednoduche, aby som nemusel cely den len pripravovat a jest nejake jedlo, pocitat kalorie a jest/pit nejaky vyzivove doplnky. Tak som sa na nete dostal k IF.

Vyhody takehoto stravovania by udajne mali byt napr.:
- jednoduchsie by si sa mal dostat do kalorickeho deficitu lebo ked mas zuzene okno na jedenie, tak prirodzene zjes menej(samozrejme za predpokladu, ze sa totalne neprezieras)
- pocas doby ked nejes by malo telo vyprodukovat viac rastoveho hormonu, ktory by ta mal ochranit pred stratou svalovej hmoty
- no a este vselijake ine pozitivne ucinky na zdravie(napr zvysena insulin sensitivity), ktorym samozrejme vobec nerozumiem :a40

Je take nieco realne? Co si o tom myslis?
Mne to pride divny system musim sa na to poriadne pozriet skor by to mohol niekto na sebe odskusat inac sa to neda okomentovat ako telo bude reagovat.
#13570
Tak na toto nemozem reagovat hned. Musel by som sa nad tym zamysliet a viac krat si to precitat.

Urcite skusenosti ale predsa mam.
Pocas hladovania sa urcite stiahne zaludok a prijem potravy po dlhsom hladovani bude obmedzeny, pretoze scvrknuty zaludok prijme menej potravy a rychlejsie sa dostavi pocit plnosti. Potom celkom logicky po dlhsej dobe takehoto hladovacieho cyklu musi zacat na toto reagovat aj organizmus nejakymi zmenami v metabolizme. Preto si myslim, ze sa sustredi na lepsie vyuzitie zivin, tak aby mal organizmus dostatocne mnozstvo energie aj pocas obdobia hladovania. Ak sa nedostane potrebne mnozstvo energie v podobe jedla, je dost pravdepodobne, ze zacne hladat organizmus chybajucu energiu z inych dostupnych zdrojov. Teraz je otazka, ze ci sa da do spalovania tukovych buniek aby sa mu dostalo viac energie na vykonanie nejakej fyzickej cinnosti alebo sa uchyli prenho k lahsej verzii a zacne spalovat svalove bunky.

Narazil som tam aj na taku kontroverznu vec. Ze sa zuuzuje postava v oblasti pasu a zhrubne v oblasti ramien.
Mozno za normalnych okolnosti ano, ked sa presuva dolezitost svalovych partii aby sme boli schopny lahsie zvladat fyzicku zataz. V kulturistike alebo v posilnovani vseobecne to povazujem za blbost. Pri posilnovani by malo predsa dochadzat k rovnomernemu zatazovaniu svalovych partii podla ich velkosti. Potom ako sa teda organizmus rozhodne, ze v oblasti pasa, kde su brusne svaly a chrbtove svaly, vzpriamovace, tie zacne povazovat za menej dolezite a male svalove partie ako su ramena naopak podpori, aby zhrubli?
#13573
vlastomenn napísal:Ja si myslim ze by som siel dole ako raketa ja si citlivka na taketo veci hladovat. Mozno sa najde uzivatel co to skusi a napise o tom.Je tu nejaky adept?
Ja tiez nemozem bez poriadneho jedla fungovat. A som presvedceny, ze lez by som si na to zvykol by som isiel tiez poriadne dole. Lebo ked nemam raz energiu, tak som cely den uplne vyradeny, jak handra a potom to dobehnut u mna velmi tazko.
#13575
vlastomenn napísal:
Intermittent Fasting Shown To Improve Insulin Sensitivity!
Často dokonca dochádza k zužovaniu pásu a hrubnutiu ramien. Mnohí si myslia, že k tomu dochádza vďaka lepšiemu prerozďeľovaniu živín, smerom ku svalom, a od tuku. Či už je tento efekt spôsobený zlepšením inzulínovej citlivosti, alebo možným zlepšením využitia bielkovín po hladovaní, alebo kombináciou oboch, nie je až tak dôležité, ako skutočnosť, že k niečomu takému dochádza.
Toto je zaujimave...



Ked budem stihat, tak napisem viac o mojich skusenostiach a vysledkoch.
#13582
vlastomenn napísal: Tak sa daj do toho a podavaj realne a podrobne informacie.
Takze vysvetlim moj povodny zamer a podrobnosti o mojom experimentovani s leangains...

Dlhsi cas som pravidelne behaval a korculoval(4-5x/tyzden). Podarilo sa mi dost zlepsit kondicku. Len som strasne zoslabol. Tak som sa rozhodol, ze sa zase budem trochu viacej venovat posilnovaniu. Prestal som uplne behat a pridal viacej jedla. Po niekolkych mesiacoch sa mi aspon trochu navratila sila. Ale som aj dost pribral.
Silove ciele mam stanovene ako nasobok vlastnej hmotnosti. Takze na to aby som sa k nim priblizil mozem bud viac zdvihnut alebo schudnut(pri udrzani sily). Preto som hladal nejaky sposob ako schudnut a nestratit silu. A natrafil som na Intermittent Fasting.

Robim to zhruba takto..

Stravovanie
Posledne jedlo mam vacsinou o 8-9 PM a jest znovu zacinam na druhy den o 12-1 PM(16hod bez jedla a 8 hod na jedenie). Pocas postenia sa snazim nejest ziadne kalorie(este aj rannu kavu si dam bez cukru :a40 ). Take veci, ktore nemaju skoro ziadne kalorie(napr. zuvacka bez cukru) nevadia.
Jem cca 3x denne. Jedna taka priemerna porcia jedla(<1000kcal), jeden minisnack(<500kcal) a jedno vacsie jedlo(<1500kcal).
Nepocitam kalorie, ale jem podobne jedla a viem si preto odhadnut, ci jem viacej alebo menej.

Nemeriam ani pomer makrozivin, ale jedla vacsinou obsahuju vela proteinov. Podla toho hore spomenuteho leangains planu by som mal pocas treningoveho dna zjest viac sacharidov. A ked netrenujem zase pridat tuky a trochu ubrat sacharidy. Proteiny ostavaju vzdy na vysokej hodnote. Nenasiel som v tom plane ziadnu konkretnu hodnotu.
U mna to vyzera tak, ze ked mam treningovy den, tak si dam po treningu aj nieco sladke( tvarohova buchta, cheesecake, jahodovy cottage cheese,..). A ked netrenujem, tak nejem sladkosti len nejake ovocie(jablko). Zemiaky, chlieb a ryzu jem kazdy den. Takze ziadna nizkosacharidova dieta. A sacharidy mam v podstate v kazdom jedle, takze ich mam aj pred spanim.
V treningovy den jem trosku viacej a ked netrenujem, tak z jedla trochu uberiem. Vacsinu jedla(kalorii) pripadajuceho na treningovy den sa snazim zjest po treningu.

Priklad (treningovy den):
12-1 PM - Normalny obed v restike(nepresny odhad :a40 ) -> 150g maso + 200g nejaka priloha(ryza, zemiaky,zelenina) + nejaky dezert(napr. cotage cheese) + ovocie(jablko)

4-5PM - minisnack -> 180-360g cottage cheese + susene ovocie + med + jablko

6-7pm - trening

8-9pm - jedlo po treningu(posledne jedlo) -> 500-700g hovadzie/kuracie/bravcove + 300g zemiaky + zelenina + dezert(360g cottage cheese/cheesecake/2-3xpiskotacik,..)

V netreningovy den uz nejem sladkosti(vacsinou :a40 ), len ovocie a uberiem si porcie(napr., -1/2 minisnacku alebo -1/4 vacsieho jedla). A este zvyknem v tento den prehodit poradie jedal - najvacsie na zaciatok (nejake svedske stoly lebo varit sa mi nechce)


Trening
V leangains navode su popisane aj nejake principy treningu. V podstate ich aj dodrzujem.
Najlepsie vysledky som mal, keb som nerobil nic komplexne. Takze len rozhodim zakladne cviky(drep, tlak, mrtvy tah) do odlisnych dni a k tomu pridam este nejake 1-2 cviky(napr. zhyby, tlak 1-ruc. na sikmej,..). Cize 2-3 cviky/trening. Nerobim nijake specialne cielene cviky ako nejaky bodybuilder - necvicim brucho, necvicim triceps, nesnazim sa mat napumpovany biceps :a40 ...
V celom treningu dokopy maximalne 6-8 serii a pocet opakovani vacsinou 4-7. Minimalne 3 min prestavka medzi seriami a 5 min medzi cvikmi. Takze to mam za cca 30-45min odcvicene.
Trenujem tak 3x/tyzden. Podla toho ako stiham. Nikdy netrenujem 2 dni po sebe(takze vzdy minimalne 1 volno medzi treningmi)
Rovnakeho treningu sa drzim dost dlho a snazim sa nic nemenit, len zvysovat pocet opakovani a zavazia. Vsetko presne zapisujem, takze viem, ci sa casom zlepsujem.
Nepouzivam nijaku specialnu vystroj. Nepouzivam opasok(len na zavesenie zavazia pri zhyboch), nepouzivam trhacky, nepouzivam rukavice..

Vyzivove doplnky
Tie vacsinou nepouzivam. Trochu pochybujem, ci maju vobec nejaky ucinok. Skusal som kreatin, whey protein a BCAA. Ale zlepsoval som sa rovnako(silovo) aj bez nich. Najvacsi vplyv malo skor to ci som jedol viacej alebo menej.
leangains odporuca taky zoznam doplnkov. Ja si momentalne z toho zoznamu davam BCAA, ked trenujem rano nalacno.

Aerobny trening
Nerobim. Ani sa nesnazim palit kalorie treningom. Mam sedave zamestnanie, takze ani v praci toho vela nespalim.

Vysledky
Za 4 tyzdne som schudol cca 4kg(z cca 92kg na 88kg). Podarilo sa mi udrzat silu(v niecom som sa aj zlepsil)-
Bench 115kg x 4 opakovania
Drep 105kg x 5
Mrtvy tah 140kg x 5
Zhyby 25kg x 5

Zhrnutie
Ziaden zazrak, ziadne drasticke znizenie hmotnosti, ale aspon som nestratil silu. S behanim viem schudnut aj rychlejsie, ale hned stratim aj silu.
leangains som testoval uz dlhsie, ale len posledne 4 tyzdne som ubral jedlo a zacal chudnut. Vyskusam schudnut tak na 84kg a ked nestratim silu, tak mozno pojdem aj nizsie.


ty vole, som sa rozpisal :a40...

Takze vase nazory, skusenosti...Skusal niekto nieco podobne?
Naposledy upravil/-a rommo v 12 Dec 2011, 23:43, upravené celkom 1 krát.
#13599
rommo napísal:8-9pm - jedlo po treningu(posledne jedlo) -> 500-700g hovadzie/kuracie/bravcove + 300g zemiaky + zelenina + dezert(360g cottage cheese/cheesecake/2-3xpiskotacik,..)
toto posledne jedlo zjes naraz?? ked to zratam aj s dezertom je to 1 az 1,3kg jedla, nieje to vela v podstate pred spanim? Ako nechap ma zle aj ja sa obcas lubim nafutrovat pred spanim, ale aj ked som hladny jak pes by som po takejto porcii fucal este dve hodiny co by som sa nevladal pohnut (a to nehovorim, ze potom vypadam jak v siedmom mesiaci). Nemas s tym problem?
#13603
whoo napísal: toto posledne jedlo zjes naraz?? ked to zratam aj s dezertom je to 1 az 1,3kg jedla, nieje to vela v podstate pred spanim? Ako nechap ma zle aj ja sa obcas lubim nafutrovat pred spanim, ale aj ked som hladny jak pes by som po takejto porcii fucal este dve hodiny co by som sa nevladal pohnut (a to nehovorim, ze potom vypadam jak v siedmom mesiaci). Nemas s tym problem?
Je to hmotnost v surovom stave(maso+zemiaky), takze sa to myslim este dost cvrkne. Ale mas pravdu, ze je to dost jedla naraz. Niekedy sa aj stava, ze sa potom citim prilis nazraty. Hlavne na zaciatku sa mi to stavalo.
Ale aj nedavno - napr. po poslednom treningu som mal kur.prsia(550g) + zemiaky(nieco cez 300g) + zeleninu + 1ks piskotacik. Co nieje zas az tak vela, ved kuracie maso je lahke na zaludok. Ale v ten isty den som si dal asi 1hod pred treningom 180g cottage cheese a tych zemiakov a zeleniny som si dal len o trosku viac ako zvyknem. A uz som bol z toho trochu nafuknuty.
Treba proste pred tym nejest az tak vela, jedlo jest pomalsie a si to proste vychutnavat. A neprehanat to so zeleninou.
Celkovo sa najlepsie citim, ked idem trenovat hladny. Okrem toho zaspavam v pohode aj ked som poriadne nazraty.
#13605
Veľmi pekný príspevok. Myslím, že ak vidíš pomaly výsledok tak v tom treba pokračovať. Aj keď sa mi popravde nezdá to kalorické množstvo jedla, a hlavne to jedenie večer, pretože ja ak sa najem večer, tak normálne cítim ako mi ten tuk pribúda hádam až do do ďalšieho rána. Ak ti týmto spôsobom ubúda množstvo tuku v tele, tak je to zrejme dobrý spôsob ako zachovať silu a stratiť na hmotnosti. Ja sa v redukčnej fáze snažím jesť čo najmenej živočíšnych tukov a môj denný kalorický príjem je len okolo 1000 kalórii na deň. K tomu pridávam kardio 45 minút a každý druhý deň anaeróbku. Koncom dňa som skoro na umretie a čo je najhoršie, chodím spať s pocitom hladu, ale na ten si človek postupne zvykne. Ak by tvoj spôsob fungoval, tak by som sa do neho hádam aj pustil. Inak nie je 3 minútová prestávka medzi sériami a 5 minútová medzi cvikmi nejako moc? Keďže nerobíš aeróbku, tak neprebieha syntéza tukov, takže sa mi nezdá, že by si behom tohto cyklu strácal tuk a nie inú hmotu, ale budiž, ak to funguje je to určite veľmi zaujímavé.
#13606
No velmi zaujimave.
Som zvedavy, ci to chudnutie pojde stale rovnakym tempom dolu alebo sa to niekde zastavi. Schudnut za tyzden 1kg nieje sice velky vykon ale o to stabilnejsi. Urcite lepsie ako zhodit 4kg za tyzden.

Moj velky problem v tomto vidim tiez vo velkom mnozstve jedla pred spanim o 8-9PM keby som zjedol to co pises (700g hovadzieho) tak by som sa vobec nevyspal a spanok je pre mna strasne dolezity. Ked som nevyspaty aspon tych 7-8hodin kvalitneho spanku, tak som velmi podrazdeny cely den.
Tiez by bol pre mna problem nacasovanie. Ale inak je to velmi zaujimave a este som s takym niecim nestretol.
Vacsinou sa stretavam s nazorom, ze pravidelna a striedma strava je dolezita a prave na prve ranne jedlo sa dava velky doraz. Ludia, ktory toto nedodrziavaju maju potom problem s nadvahou. Je vela ludi, ktory rano vypiju kavu, utekaju do roboty, obed nic moc a potom vecer ked dojdu domov obzerstvo, vycistia chladnicku. A toto su ludia s nadvahou a zlou zivotospravou.
#13611
Dakujem za vase odpovede

Ohladom toho jedenia vecer...
Moj pohlad na vec je dost zjednoduseny, to priznavam. Vzdy som myslel, ze pri chudnuti je len podstatne, ci prijem<vydaj. A ze je jedno, ci vacsinu toho jedla zjes rano alebo vecer pred spanim.
Okrem toho taketo vacsie porcie mavam len 1x denne a tiez sa takto neprezieram kazdy den(len cca 3x/tyzden po treningu).

Uvidim kolko schudnem a podla toho sa zariadim. Nikdy som si nemeral podkozny tuk, takze ani neviem objektivne posudit, ci som koli vecernemu prezieraniu pribral nejaky tuk. Myslim, ze som ho vela nepribral.
Je samozrejme jasne, ze nie som ziaden superstihly model. O to mi ani nejde. Ale ani si nemyslim, ze by som bol nejak prilis tucny. Proste normalny chlap.

Napadlo ma, ze by som si mohol odmerat pas a zverejnit hodnotu na fore. A ak sa mi podari schudnut na 84kg, tak porovnam vysledky. Predtym som si meral len to co bolo pre mna najdolezitejsie - hmotnost a silu. Obvod pasa by mohol asi trochu viac vyjasnit, ci som schudol aj tuk.



@Kotlik
To tvoje znizenie kalorii sa mi zda byt dost brutalne. Aj ked vazis len 71 kg, predsa je 1000kcal dost malo. Viem pochopit, ze si koncom dna potom zniceny. Asi sa snazis dostat na velmi nizke percento podkozneho tuku.

If you're in search of effective medication for er[…]

Tst a iné látky

Caute často omielana téma objednával[…]

What Age Is Acne the Worst?

Acne can occur at any age, but it is most common d[…]

Buy Isotretinoin Onlinea potent medication for s[…]