Body Building - Fórum

Posilňovanie, Kulturistika, Fitness, Bojové športy, Silový trojboj - vaše diskusné fórum

Reklama

Všeobecné témy o doplnkoch výživy.
Proteiny, gainery, aminokyselniy, kreatín, NO produkty, spaľovače tuku, stimulanty, kĺbová výživa, vitamíny a podobne.
#11095
Proteíny
Obrázok
Proteínové nápoje sú vhodným zdrojom príjmu bielkovín nielen pre nárast svalovej hmoty, ale aj jej udržanie a tiež pri redukcii hmotnosti, kedy je potrebné odbúrať tuk a udržať maximum aktívnej telesnej hmoty.Proteínový koncentrát by mal byť základný doplnok, po ktorom siahnete vo všetkých fázach tréningové prípravy.Podľa toho, akých cielov chceme dosiahnuť, by sme mali voliť aj proteínový nápoj:

:a45 Svalový objem
Ak cvičíme na nárast svalovej hmoty, je pre nás potrebná taká forma bielkoviny, ktorá sa rýchlo vstrebe do organizmu a teda má aj silný anabolický účinok.
Ak tento fakt prevedieme do normálneho života, bude veľmi výstižným príkladom napr materské mlieko a jeho pomer bielkovín.Ľudské mlieko obsahuje srvátkovú bielkovinu a kazeín v pomere cca 4:1, teda opačne ako je tomu napríklad v obyčajnom kravskom mlieku.Najnovšie metódou mikrofiltrácia (CFM) sa z mliečnych zdrojov pripraví kvalitné srvátkové proteíny (koncentrát alebo izolát) s obsahom 50 -95% bielkovín, ktoré sú rýchlo stráviteľné s vynikajúcim profilom aminokyselín, blížiacim sa profilu materského mlieka.Preto je dôležitá v objemovom tréningu práve srvátková bielkovina s rýchlou vstrebateľnosťou a podáva v menších dávkach počas celého dňa.Tak telo využije silný anabolický účinok také bielkoviny, kedy každá dávka cca 30 g zvýši až o 50% úroveň syntézy bielkoviny v tele.Pri objemovej príprave môžeme za najviac vhodné zdroje bielkovinových doplnkov považovať srvátkový izolát, koncentrát, hydrolyzát alebo jeho kombinácie.

:a45 Diéty alebo spevnenie a formovanie postavy
Pokiaľ sa ale snažíme spevniť postavu a zbaviť sa tuku, potrebujeme bielkovinu na ochranu aktívnej svalovej hmoty.Najvhodnejšie je bielkovina, ktorá sa vstrebe do organizmu pomalšie a vďaka štiepenia bielkoviny zásobuje telo potrebnými látkami dlhšie.Napr.tvaroh alebo cottage syr sa vďaka vysokému obsahu kazeínu vstrebávajú do tela pomalšie.Vhodnou formou doplnkov sa javí v tomto prípade aj izolát alebo koncentrát v kombinácii s kazeínom, vaječnou alebo sójovou bielkovinou.

:a45 Používané bielkovinové zdroje u proteínových doplnkov:

- srvátkové zdroje (koncentrát alebo izolát): bielkoviny srvátky sú výborne rozpustné vo vode a sú dobre a rýchlo stráviteľné s vynikajúcim profilom aminokyselín, blížiacim sa profilu materského mlieka a značným podielom imunoglobulínov, podporujúcich imunizáciu organizmu.Ak sa navyše daná forma bielkoviny štiepia, vzniká hydrolyzát, pre ktorý je charakteristický vysoký obsah voľných, rýchlo vstrebateľných aminokyselín a ich reťazcov vo forme oligopeptidov a polypeptidov.

- Srvátkový koncentrát (WPC = whey proteín concentrare): obsahuje 70 - 85% srvátkových bielkovín, zvyšok tvoria balastné látky, u mliečnych bielkovín napr laktóza.Aj z tohto dôvodu sa jedná o menej kvalitné formu bielkoviny (z dôvodu výskytu alergií na laktózu).

- Srvátkový Izolovaný (WPI = Whey Protein Isolate): obsahuje 90 - 98% bielkovín a iba 1% tuku a laktózy.Jedná sa o vysoko kvalitné formu bielkovín.
Ak sa navyše daná forma bielkoviny štiepia, vzniká hydrolyzát, pre ktorý je charakteristický vysoký obsah voľných, rýchlo vstrebateľných aminokyselín a ich reťazcov vo forme oligopeptidov a polypeptidov.
http://www.fitpotreby.sk/product/cfm-wh ... olate-154/
Obrázok
- Kazeín (prípadne jeho soli kazeináty) obsahujú cca 90% čistej bielkoviny.Ich výhodou je pomalší spracovania a teda aj pozvoľné zásobenie organizmu aminokyselinami.S tým súvisí snáď čiastočne aj pocit nasýtenia.Nevýhodou kazeínu je horšia rozpustnosť vo vode a horšie stráviteľnosť, pre niektoré dokonca fakt, že je pre nich kazeín alergénom.

- Sójový proteín : sója je podobne ako aj Amarant jedna z najhodnotnejších rastlinných bielkovín.Jej nevýhodou je obsah tzv oligosacharidov, vyskytujúce sa v sójových bôboch a nekvalitne pracovaných proteínových koncentrátoch, ktoré spôsobujú nadúvanie a hnačky.Pri novej technológii výroby sa do sójového izolátu dostávajú iba stopy týchto sacharidov a získava sa viac než 90% bielkovín vysokej kvality so značným obsahom vetvených aminokyselín, arginínu a glutamínu.Medzi ďalšie pozitíva môžeme radiť vysoký obsah flavonoidov, ktoré majú silné antioxidačné účinky.V porovnaní so srvátkou je sójový proteín ťažšie a pomalšie stráviteľný.

- Vaječný proti in (vaječný albumín) má výborný aminokyselinový profil.Nevýhoda je však v horšej stráviteľnosti a hlavne nepríjemné pachute, preto sa len pridáva do proteínových zmesí, aby sa neutralizovala jeho negatívne chuťová výraznosť.

- Kolostrum (Colostrum = mledzivo) nový veľmi zaujímavý zdroj bielkovín pridávaný do proteínových prípravkov.Mledzivo - kolostrum je najhodnotnejšie prvotné materské mlieko cicavcov, ktoré okrem výživy zabezpečuje základnú imunizáciu novorodenca.Predpokladá sa, že správne spracovaná bielkovina kolostra môže mať špecifické fungovanie aj v ľudskom organizme.

:a45 Stručné rozdelenie a použitie

Určite ste už rozmýšľali, čo znamenajú čísla uvedená u jednotlivých druhov proteínových nápojov - 50, 70 alebo viac %.A k čomu sú jednotlivé druhy vhodné?Tak teda po poriadku.Jednotlivé údaje znamenajú percentuálny obsah proteínov v 100g produktu - teda koľko gramov proteínov je v 100g produktu.
Podstata naberanie svalovej hmoty spočíva v tom, že najskôr treba svaly stimulovať k rastu zaťažením (tj voľbou vhodného tréningu), potom im dodať látky potrebné k rastu a regenerácii = proteíny, sacharidy, vitamíny a minerály aj správny pomer vhodných tukov).
Ak teda chceme rásť, musíme tvrdo trénovať, správne jesť a tiež odpočívať .Určite ste čítali v rôznych časopisoch, že množstvo bielkovín pre cvičiaceho človeka, ktorý chce zvýšiť podiel svalovej hmoty je až 2g na 1 kg TH (telesnej hmoty). Ale len z bielkovín svaly neporastú, je treba tiež s nimi dodať látky, ktoré umožnia zapracovať je správne do tela a umožní všetky potrebné funkcie organizmu.Teda aj sacharidy, tuky a vitamíny s minerálmi.
Koľko prijmeme sacharidov a tukov záleží na tom, aké má daný organizmus individuálne nároky a potom čo chceme dosiahnuť.Tuky by sme si mali strážiť, ale zo stravy je úplne vylúčiť nemôžeme (napr. niektoré vitamíny sú rozpustné v tukoch).Takže ako relatívne najviac pohyblivá (môžeme povedať regulačné zložka) príjmu kalórií sú sacharidy.Z vyššie uvedeného teda vyplýva - chcem chudnúť, uberiem sacharidy alebo naopak nepriberám - pridám sacharidy.Nie je to však tak jednoduché.

:a45 CHUDNUTIE Aj Naberanie JE O príjmu a výdaja energie

Vráťme sa ale späť k proteínovým koncentrátom. Určite by nemali slúžiť ako úplná náhrada kvalitnej stravy .Ak začiatočník spolieha pri svojom tréningu na "všemocný" proteín a požadované výsledky sa nedostavujú je na mieste zamyslieť sa nad tréningom ale aj stravou.Proteínový nápoj slúži ako doplnok stravy a zároveň aj ako vylepšenie existujúceho príjmu bielkovín a ľahko stráviteľných sacharidov.
Prečo sa teda vyrába rôzne rady proteínov s rôznym obsahom?Je to dané širokou škálou použitia proteínov ako v diétach, tak v naberacej fázach u silových športov alebo kulturistiky.
Ak vezmeme si napr 50% proteínový nápoj , ide vlastne o niečo medzi gainerom (sacharidovým prípravkom) a proteínovým prípravkom .Obsahuje teda aj dostatok sacharidov (rýchlejších aj pomalších) a nejaký ten tuk samozrejme.Vďaka tomuto podielu sacharidov a bielkovín je teda vhodný na doplnenie spotrebovaných cukrov pri tréningu a nabudenie anabolického stavu v organizme.Istou nevýhodou môže byť, že nespotrebované sacharidy telo môže uložiť vo forme tuku.V priebehu dňa ako olovrant alebo súčasť raňajok je vhodný najmä pre ektomorfné somatotypy alebo jeho kombinácia, to jest pre tých, ktorí majú problém s priberaním hmoty tzv Hardgainer)
Ak však priberáte relatívne dobre a hlavne aj nejaký ten tuk sa ukladá, potom doplnky s vyšším obsahom sacharidov obmedzte.Ak je Vaším cieľom priberať svaly s minimom podielu tuku, alebo chcete spevniť a vytvarovať postavu, siahnete radšej po proteínovom nápoji s vyšším obsahom bielkovín - povedzme okolo 75% .Tento typ nápoje doplní potrebné bielkoviny do tela pri nízkom podiele sacharidov (áno, stále obsahuje sacharidy, ale v podstatne menšom množstve).Tento typ nápoja je teda vhodný skôr pre osoby, ktoré chcú naberať hmotu pomalšie, ale o to kvalitnejšie.Je vhodný ako desiata, po tréningu alebo ako posledné jedlo pred spánkom.
Obrázok

A k čomu sú teda proteínové nápoje s obsahom bielkovín 80 a viac% ?Ak sa chcete v lete pochváliť svojim celoročným snažením v posilňovni alebo sa chcete zbaviť prebytočného tuku a vyrysovať postavu, bude pre vás takýto typ nápoje vhodným doplnkom.Samozrejme, že tomuto snaženie sa musí prispôsobiť predovšetkým celková skladba stravy.
Proteínový nápoj s vysokým percentom obsahu bielkovín môžete užívať aj po tréningu., Je vhodné potom do neho pridať dávku maltodextrínu. Maltodextrín tvorený polyméry dextrózy, jeho výhodou je veľmi rýchla vstrebateľnosť a následné pozvoľné uvoľňovanie do krvi.Maltodextrín poskytuje včasnejší nástup regenerácie a stálu dostupnosť energie.Maltodextrín dokáže veľmi výrazne zlepšiť a výkon športovca.Obohatiť možno túto potréningovej zmes i dávku glutamínu (najčastejšie sa vyskytujúce aminokyselinu v tele) a máte plnohodnotný potréningový kokteil.
Samostatne je vysoko proteínový koncentrát vhodný pre doplnenie bielkovín ráno, na desiatu aj ako posledné jedlo dňa.

Pri dávkovaní proteínov je potrebné si uvedomiť, že ideálne množstvo bielkovín v jednej dávke by malo byť cca 20-30g (toto množstvo je v 1 dávke pre telo bez problémov spracovatelné).Ak teda chcete toto množstvo načerpať z nápoja napr 70%, budete potrebovať cca 30-45g koncentrátu.
Samozrejmosťou pri konzumovanie väčšieho množstva bielkovín všeobecne, je zvýšenie príjmu tekutín , aby sa organizmus dokázal na takýto stav adaptovať a bielkoviny správne vstrebali a telo mohlo vyplaviť odpadové látky, ktoré vznikajú pri rozklade bielkovín.Ďalej je tiež zdôraznený pre správny metabolizmus proteínov príjem vitamínov B komplexu , ktoré väčšinou proteínové koncentráty už obsahujú.

Na čo si dať pozor pri výbere proteínu? Určite nevyberať podľa ceny ale podľa zloženia a na aký použitie je proteínový prípravok zameraný - tj z akého zdroja sú bielkoviny obsiahnuté v nápoji. Niektoré osoby môžu byť citlivé na laktózu, ktorá sa v niektorých proteínoch objavuje.Tiež chuť proteínu nie je opomínaný faktor.Ďalej určite je dobré vedieť, či si chcem kúpiť veľké balenie proteínu (napr. 4 kg) alebo mi bude stačiť menej (napr. 2,3 kg).Predsa len niekomu nevyhovuje jesť rovnakú príchuť dlho.Oplatí sa tiež sledovať rôzne akcie či už na webe alebo v kamenných obchodoch.Dajú sa tak často ušetriť peniaze, ktoré sa môžu hodiť na zakúpenie iného vhodného doplnku (napr. akcia proteín + BCAA alebo kreatín ).

:a45 Záverom: Pri výbere proteínového koncentrátu okrem množstva bielkovín sledujte i zdroje použitých bielkovín! Hľaďte na kvalitu a vhodnosť použitia práve pre Vás .Lacný proteín môže obsahovať menej kvalitné alebo neplnohodnotnú bielkovinu a spôsobovať zaťažovanie tráviaceho traktu a obličiek.

Zdroj: Internet

Reklama

Reklama

#12792
mam otazocku aku ma dlzku trvanlivosti protein ? viem ze je to biotech a to je asi tak vsetko bratrancec prestal cvicit asi rok a pol dozadu mozno viac mozno menej naozaj neviem, ma doma nejake protaky ja by som to urcite spapal ale nechce mi to dat udajne preto , lebo chce zacat cvicit ale nevie kedy tak ma zaujima ci by som nemal na neho zatlacit? lebo za 5rokov si to da a tak sa z toho zesere , ze sa mu tyzden bude chodit domov smiat :D :a8
#12798
Y0G1 napísal:mam otazocku aku ma dlzku trvanlivosti protein ? viem ze je to biotech a to je asi tak vsetko bratrancec prestal cvicit asi rok a pol dozadu mozno viac mozno menej naozaj neviem, ma doma nejake protaky ja by som to urcite spapal ale nechce mi to dat udajne preto , lebo chce zacat cvicit ale nevie kedy tak ma zaujima ci by som nemal na neho zatlacit? lebo za 5rokov si to da a tak sa z toho zesere , ze sa mu tyzden bude chodit domov smiat :D :a8
Vsak si kukni na obale.Urcite maju 2 roky uzavrete ale nic u nebude ani po viac rokoch ked je uskladneny v normalnych podmienkach v otvorenom stave.
#12819
Y0G1 napísal:mam otazocku aku ma dlzku trvanlivosti protein ? viem ze je to biotech a to je asi tak vsetko bratrancec prestal cvicit asi rok a pol dozadu mozno viac mozno menej naozaj neviem, ma doma nejake protaky ja by som to urcite spapal ale nechce mi to dat udajne preto , lebo chce zacat cvicit ale nevie kedy tak ma zaujima ci by som nemal na neho zatlacit? lebo za 5rokov si to da a tak sa z toho zesere , ze sa mu tyzden bude chodit domov smiat :D :a8
To zalezi na kvalite vyrobcu. Aminostar ma trvanlivost proteinov aj 4roky. Ale po jeho otvoreni ho treba skonzumovat do 4mesiacov. Pri menej kvalitnych som videl spotrebovat po otvoreni do dvoch mesiacov. Ak ide o srvatkove proteiny, dehydrovany vyrobok, skodi mu po otvoreni vlhkost, ktoru absorbuje, to sposobuje jeho kontaminaciu roznymi skodlivymi faktormi ako su plesne, bakterie a pod.
Takze bol by som maximalne opatrny, pri konzumacii starsich otvorenych proteinov. Treba sa orientovat aj zrakom, chutou, zapachom. Casom sa po otvoreni proteinu vyskytuje rozpad bielkovin a zivin a znizuje sa jeho ucinok.
#12823
FitPotreby.sk napísal:To zalezi na kvalite vyrobcu. Aminostar ma trvanlivost proteinov aj 4roky. Ale po jeho otvoreni ho treba skonzumovat do 4mesiacov. Pri menej kvalitnych som videl spotrebovat po otvoreni do dvoch mesiacov. Ak ide o srvatkove proteiny, dehydrovany vyrobok, skodi mu po otvoreni vlhkost, ktoru absorbuje, to sposobuje jeho kontaminaciu roznymi skodlivymi faktormi ako su plesne, bakterie a pod.
Takze bol by som maximalne opatrny, pri konzumacii starsich otvorenych proteinov. Treba sa orientovat aj zrakom, chutou, zapachom. Casom sa po otvoreni proteinu vyskytuje rozpad bielkovin a zivin a znizuje sa jeho ucinok.
Tak to teraz nie je moc dobrá správa. Totiž srvátkový isolát používam iba po tréningu a s takým tempom 2 kg balenie vydrží aj 4-5 mesiacov. Dufam, že Scitec vyrába dosť kvalitné výrobky na to aby mi to vydržalo.
#12840
loy napísal:
FitPotreby.sk napísal:To zalezi na kvalite vyrobcu. Aminostar ma trvanlivost proteinov aj 4roky. Ale po jeho otvoreni ho treba skonzumovat do 4mesiacov. Pri menej kvalitnych som videl spotrebovat po otvoreni do dvoch mesiacov. Ak ide o srvatkove proteiny, dehydrovany vyrobok, skodi mu po otvoreni vlhkost, ktoru absorbuje, to sposobuje jeho kontaminaciu roznymi skodlivymi faktormi ako su plesne, bakterie a pod.
Takze bol by som maximalne opatrny, pri konzumacii starsich otvorenych proteinov. Treba sa orientovat aj zrakom, chutou, zapachom. Casom sa po otvoreni proteinu vyskytuje rozpad bielkovin a zivin a znizuje sa jeho ucinok.
Tak to teraz nie je moc dobrá správa. Totiž srvátkový isolát používam iba po tréningu a s takým tempom 2 kg balenie vydrží aj 4-5 mesiacov. Dufam, že Scitec vyrába dosť kvalitné výrobky na to aby mi to vydržalo.
Tak vacsinou su tie informacie viac nadsadene. Ale aj tak je to dost nebezpecne, lebo sa moze kludne stat, ze sa Ti uz v kontaminovanom proteine, ktory si kupil v priaznivych podmienkach rozvinie nejaka nebezpecna bakteria. Nastastie sa to moc casto nestava. Ale je tiez mozne, ze si uz kupis protein, ktory je kontaminovany napr. salmonelou. A to je uz teda pekny pruser.

Nechcem o Scitec Nutrition moc pisat. Ale stavim sa, ze informaciu o spotrebe po otvoreni tam nenajdes.
#12843
FitPotreby.sk napísal:
loy napísal:
FitPotreby.sk napísal:To zalezi na kvalite vyrobcu. Aminostar ma trvanlivost proteinov aj 4roky. Ale po jeho otvoreni ho treba skonzumovat do 4mesiacov. Pri menej kvalitnych som videl spotrebovat po otvoreni do dvoch mesiacov. Ak ide o srvatkove proteiny, dehydrovany vyrobok, skodi mu po otvoreni vlhkost, ktoru absorbuje, to sposobuje jeho kontaminaciu roznymi skodlivymi faktormi ako su plesne, bakterie a pod.
Takze bol by som maximalne opatrny, pri konzumacii starsich otvorenych proteinov. Treba sa orientovat aj zrakom, chutou, zapachom. Casom sa po otvoreni proteinu vyskytuje rozpad bielkovin a zivin a znizuje sa jeho ucinok.
Tak to teraz nie je moc dobrá správa. Totiž srvátkový isolát používam iba po tréningu a s takým tempom 2 kg balenie vydrží aj 4-5 mesiacov. Dufam, že Scitec vyrába dosť kvalitné výrobky na to aby mi to vydržalo.
Tak vacsinou su tie informacie viac nadsadene. Ale aj tak je to dost nebezpecne, lebo sa moze kludne stat, ze sa Ti uz v kontaminovanom proteine, ktory si kupil v priaznivych podmienkach rozvinie nejaka nebezpecna bakteria. Nastastie sa to moc casto nestava. Ale je tiez mozne, ze si uz kupis protein, ktory je kontaminovany napr. salmonelou. A to je uz teda pekny pruser.

Nechcem o Scitec Nutrition moc pisat. Ale stavim sa, ze informaciu o spotrebe po otvoreni tam nenajdes.
Tak to veru nie, ináč by som presne vedel do kedy to mám zbaštiť. Aj klasická exp. doba bola tak poriadne skrytá, že som sa zapotil kým som to našiel. Čo už, budem aplikovať metodu, ako občas aj pri tréningu, pokus-omyl, žerem kým sa neposerem.
#21646
Michal napísal:Zdravičko, mám otázku ohladom jedného proteinu... Čo poviete na Scitec Nutrition 100% Whey Protein Professional vhodné do objemu?!
Kazdy protein je dobry, do objemu obzvlast. Je to doplnok, ktoreho ucelom je doplnit mnozstvo bielkovin predovsetkym, potom obsahuje cele aminokyselinove spektrum a pripadne nejake mineraly a vitaminy.

Znacku Scitec som testoval a mam na nu svoj negativny nazor.
#21683
Michal napísal:mám otázku, mám predpísane antibiotikum od lekárky a chcem sa spýtať či uživanie proteinu a antibiotik nemože mať namna niaky zlý vplyv
To teraz akože keď máš antibiotiká tak nebudeš jesť? Proteín je doplnok výživy, nemá to žiadne steráče v sebe, nescvrknú sa ti z toho gule ani nič podobné, skús viac čítať o týchto veciach.
#21688
Michal napísal:mám otázku, mám predpísane antibiotikum od lekárky a chcem sa spýtať či uživanie proteinu a antibiotik nemože mať namna niaky zlý vplyv
protein su koncentrovane bielkoviny, prevazne mliecne - zo srvatky, teda je to prirodzena a neoddelitelna sucast ludskej stravy

to je ako keby si spytal, ci bude mat nejaky vplyv na teba konzumacia tvarohu s antibiotikami

Buy Isotretinoin Onlinea potent medication for s[…]

It's generally recommended to avoid drinking alcoh[…]

Hydroxychloroquine is a medication that is commonl[…]

For optimal absorption and effectiveness, it's gen[…]