Vitamíny - všeobecne
PríspevokNapísané:30 Dec 2010, 22:43
V tomto clanku v skratke a vseobecnosti popisem zakladne vitaminy, ich ucinky a zdroje.
Vitamín A
Je znamy pod nazvom Beta karotén. Ten sa v tele mení na samotny vitamin A pokial pochadza z rastlinnych zdrojov, alebo na retinol pokial pochadza z zivocisnych zdrojov.
Funkcie:
-tvorba zrakovych pigmentov
-tvorba a vyzivovanie buniek, pokryvajucich pokozku oci a usta.
-posobi ako silny antioxidant
Nedostatok:
-znemoznenie nocneho videnia
-vysychanie pokozky a jej oslabenie
-odvapnenie kosti
-nervozita
-bolesti hlavy
-zavraty
zdroje:
-mrkva, spenat, mango, petrzlen, paradajky, tuniak, treska
Vitamín B1 (Thiamin)
funkcie:
-pomaha pri stiepeni uhlohydratov a pri premene glukozy na energiu
-podporuje nervovu rovnovahu a rast organizmu
zdroje:
-takmer vsetky druhy ovocia
-celozrne obilniny
-zelenina
Vitamín B2 (riboflavin)
funkcie:
-posobi na celkovy rast organizmu
-posobi ako katalizator chemickych reakcii, potrebnych pri stiepeni uhlohydratov a bielkovin
nedostatok:
-zastavenie rastu
-zrakove chyby
zdroje:
-orechy, obilne klicky, morske riasy, pivne droždie, telacie maso, vajcia, cerstvy tuniak
Vitamín B6
funkcie:
- reguluje metabolizmus bielkovin (aby sme neprdeli)
-tvorba cervenych krviniek
nedostatok:
-unava
-zmeny pokozky
zdroje: orechy, psenicne klicky, soja, banany, bravcove maso
Vitamín B12
funkcie:
-hlavne tvorba cervenych krviniek
nedostatok:
-chudokrvnost
zdroje: morske riasy, pivo a pivne droždie, býčia pečen, syr
Vitamín D (kalciferol)
má dve formy:
D3- produkuje sa prirodzene v ludskom tele a uklada sa v pečeni
D2- umelo sa vytvara v laboratoriach a pouziva sa na obohatenie potravin alebo vyzivovych doplnkov
-Ak stravime co i len kratky cas na slnku, nepotrebujeme dalej umelo alebo inac prijimat tento vitamin. Odporuca sa uzivat v zime, kedy nemozno travit cas na slnku. Uklada sa v pokozke.
funkcie:
-ulahcuje ukladanie a vstrebavanie vapnika
nedostatok:
vznika choroba tzv. rachitida, kedy telo neunesie vlastnu vahu
zdroje: rybia pecen, mlieko, niektore druhy masa
nadbytok: prevapnenie ladvin (ladvinove kamene) a srdca.
Vitamín C (kyselina askorbova)
nikto, kto sa zivi rastlinnou stravou nemoze trpiet nedostatkom vitaminu c. Vitamin c sa nachadza prevazne len v rastlinnej strave, a ak sa aj nachadza v zivocisnej strave tak len vo velmi malom mnozstve, ktore by sa pri tepelnom spracovani aj tak znicilo, pretoze vitamin C je citlivy na teplo. To iste plati aj pri vareni zeleniny kedy sa z nej vytraca drahocenny vitamin c.
Odporuca sa preto jest cerstve ovocie a zelenina.
Funkcie:
-je silny antioxidant
-pomaha pri vstrebavani zeleza v čreve
-chrani proti infekciam
-neutralizuje necistoty v krvy
-urychluje hojenie ran
nedostatok:
choroba zvana skurbut - nachylnost na infekcie, krvacanie, anemiu, slabost
zdroje:
-šipky, kivi, kel, pomarance, jahody, rajciny, paprika, citrony, ceresne(ktore su zdrojom zeleza a vitaminu c a preto umoznuju lepsie vstrebavanie tohto mineralu)
Vitamin C sa narozdiel od vitaminov A, D a B neuklada a preto ho treba uzivat denne najlepsie v podobe cerstveho ovocia a zeleniny.
Vitamín E
je pri vysokych davkach toxicky
funkcie:
-antioxidant
-antikarcinogenny (protirakovinovy) ucinok
-tvorba spermii
-normalizuje cinnost nervovej sustavy a hypofyzy (žlaza, ktora ovlada hormonalnu produkciu organizmu)
zdroje:
slnečnicovy olej, olivovy olej, olej z kukuricnych klickov, mandle, soja, orechy
Vitamín K
ide prevazne o traviaci enzym
pouziva sa iba pri poruchach travenia alebo zaludocnych problemoch
zdroje: črevne bakterie, huby, hlavkova kapusta, kel
Vitamín A
Je znamy pod nazvom Beta karotén. Ten sa v tele mení na samotny vitamin A pokial pochadza z rastlinnych zdrojov, alebo na retinol pokial pochadza z zivocisnych zdrojov.
Funkcie:
-tvorba zrakovych pigmentov
-tvorba a vyzivovanie buniek, pokryvajucich pokozku oci a usta.
-posobi ako silny antioxidant
Nedostatok:
-znemoznenie nocneho videnia
-vysychanie pokozky a jej oslabenie
-odvapnenie kosti
-nervozita
-bolesti hlavy
-zavraty
zdroje:
-mrkva, spenat, mango, petrzlen, paradajky, tuniak, treska
Vitamín B1 (Thiamin)
funkcie:
-pomaha pri stiepeni uhlohydratov a pri premene glukozy na energiu
-podporuje nervovu rovnovahu a rast organizmu
zdroje:
-takmer vsetky druhy ovocia
-celozrne obilniny
-zelenina
Vitamín B2 (riboflavin)
funkcie:
-posobi na celkovy rast organizmu
-posobi ako katalizator chemickych reakcii, potrebnych pri stiepeni uhlohydratov a bielkovin
nedostatok:
-zastavenie rastu
-zrakove chyby
zdroje:
-orechy, obilne klicky, morske riasy, pivne droždie, telacie maso, vajcia, cerstvy tuniak
Vitamín B6
funkcie:
- reguluje metabolizmus bielkovin (aby sme neprdeli)
-tvorba cervenych krviniek
nedostatok:
-unava
-zmeny pokozky
zdroje: orechy, psenicne klicky, soja, banany, bravcove maso
Vitamín B12
funkcie:
-hlavne tvorba cervenych krviniek
nedostatok:
-chudokrvnost
zdroje: morske riasy, pivo a pivne droždie, býčia pečen, syr
Vitamín D (kalciferol)
má dve formy:
D3- produkuje sa prirodzene v ludskom tele a uklada sa v pečeni
D2- umelo sa vytvara v laboratoriach a pouziva sa na obohatenie potravin alebo vyzivovych doplnkov
-Ak stravime co i len kratky cas na slnku, nepotrebujeme dalej umelo alebo inac prijimat tento vitamin. Odporuca sa uzivat v zime, kedy nemozno travit cas na slnku. Uklada sa v pokozke.
funkcie:
-ulahcuje ukladanie a vstrebavanie vapnika
nedostatok:
vznika choroba tzv. rachitida, kedy telo neunesie vlastnu vahu
zdroje: rybia pecen, mlieko, niektore druhy masa
nadbytok: prevapnenie ladvin (ladvinove kamene) a srdca.
Vitamín C (kyselina askorbova)
nikto, kto sa zivi rastlinnou stravou nemoze trpiet nedostatkom vitaminu c. Vitamin c sa nachadza prevazne len v rastlinnej strave, a ak sa aj nachadza v zivocisnej strave tak len vo velmi malom mnozstve, ktore by sa pri tepelnom spracovani aj tak znicilo, pretoze vitamin C je citlivy na teplo. To iste plati aj pri vareni zeleniny kedy sa z nej vytraca drahocenny vitamin c.
Odporuca sa preto jest cerstve ovocie a zelenina.
Funkcie:
-je silny antioxidant
-pomaha pri vstrebavani zeleza v čreve
-chrani proti infekciam
-neutralizuje necistoty v krvy
-urychluje hojenie ran
nedostatok:
choroba zvana skurbut - nachylnost na infekcie, krvacanie, anemiu, slabost
zdroje:
-šipky, kivi, kel, pomarance, jahody, rajciny, paprika, citrony, ceresne(ktore su zdrojom zeleza a vitaminu c a preto umoznuju lepsie vstrebavanie tohto mineralu)
Vitamin C sa narozdiel od vitaminov A, D a B neuklada a preto ho treba uzivat denne najlepsie v podobe cerstveho ovocia a zeleniny.
Vitamín E
je pri vysokych davkach toxicky
funkcie:
-antioxidant
-antikarcinogenny (protirakovinovy) ucinok
-tvorba spermii
-normalizuje cinnost nervovej sustavy a hypofyzy (žlaza, ktora ovlada hormonalnu produkciu organizmu)
zdroje:
slnečnicovy olej, olivovy olej, olej z kukuricnych klickov, mandle, soja, orechy
Vitamín K
ide prevazne o traviaci enzym
pouziva sa iba pri poruchach travenia alebo zaludocnych problemoch
zdroje: črevne bakterie, huby, hlavkova kapusta, kel