VAJCIA v kulturistickom jedalnicku
PríspevokNapísané:06 Feb 2009, 23:45
text: ERIN NEWMAN
Vajíčka sú najlepším zdrojom proteínov pre kulturistov. Jeden bielok obsahuje 3,7 g bielkovín a iba 17 kalórií. Vaječný žĺtok má vysoký obsah cholesterolu, preto ho ľudia často zatracujú. Na druhej strane však žĺtok dodá telu cenné omega-3-mastné kyseliny vo forme docosahexaenkyseliny, dôležitej mastnej kyseliny, ktorá sa nachádza aj v ľanovom oleji. Táto kyselina je dôležitá pre správne fungovanie mozgu aj očí, ako i reguláciu hladiny tuku v krvi. Bežná strava nedodáva dostatok omega-3-mastných kyselín, čo môže viesť k poškodeniu kĺbov, strate svalovej hmoty a k mnohým ďalším zdravotným problémom. Jeden žĺtok obsahuje 18 mg docosahexaenkyseliny. Dnes sa už na trhu objavili vajíčka, ktoré sú obohatené omega-3-mastnými kyselinami (120–150 mg v jednom vajíčku). Takto obohatené vajíčka musia byť označené a pochopiteľne sú aj drahšie ako bežné vajcia.
Ďalšou dôležitou súčasťou vaječného žĺtka je lecitín. Lecitín je dôležitý najmä pre štruktúru bunkových membrán a látkovú výmenu. Okrem toho je lecitín dôležitý pre stabilizovanie hladiny tuku a cholesterolu v krvi a chráni zažívací trakt pred poškodením, ktoré môžu spôsobiť lieky proti bolesti.
Každá bunka v ľudskom tele potrebuje lecitín, ale väčšina potravín, s výnimkou vajec, ho neobsahuje dostatok. Vajíčka patria k najlepším zdrojom lecitínu (veľké vajce obsahuje približne 1 g). Dospelí potrebujú denne 6 g lecitínu, športovci pumpujúci železo by ho však mali prijať viac.
Jeden vaječný žĺtok (pri veľkom vajci) obsahuje približne 55 kcal, 2,7 g bielkovín a 4,5 g tuku. V diéte sa odporúča zjesť denne 2 vaječné žĺtky zmiešané so 4–6 bielkami. V objemovke sa počet bielkov zvyšuje.
………………………………………………………………………………………………
Vajcia ako cenný nutričný zdroj predstavujú pevnú súčasť kulturistického jedálnička. Vďaka vysokému obsahu aminokyselín sú jedinečným prírodným zdrojom bielkovín. Vaječný proteín je stráviteľný takmer na 100 %. Pre kulturistu, ktorý potrebuje prijať veľké množstvo bielkovín, predstavujú vajcia aj z finančného hľadiska menej nákladnú alternatívu takých významných bielkovinových zdrojov ako sú mäso a ryby.
Pred pár rokmi vajcia uzatvárali zoznam neodporúčaných jedál práve v dôsledku ich vysokého obsahu cholesterolu. Americká asociácia zaoberajúca sa výskumom srdcových ochorení dokonca pristúpila k určeniu únosnej týždennej dávky vaječných žĺtkov. Jej rezultát znel nie viac ako štyri žĺtky za týždeň. Toto však už istú dobu neplatí, keďže to isté medicínske združenie, na základe výskumu závažných srdcovo-cievnych ochorení, dospelo v roku 2003 k záveru, že nie je dôležité klásť špeciálny dôraz na obmedzenie počtu skonzumovaných vajec, ale na celkové zníženie denného prísunu cholesterolu. Teda, ak máte normálnu hladinu cholesterolu, konzumácia bežného množstva vajec by nemala spôsobovať žiadne problémy. Treba mať na zreteli, že cholesterol môže predstavovať istý problém v prípade, že váš stravovací plán obsahuje tak vaječné žĺtky ako aj nasýtené tuky a iné potraviny s vysokým obsahom cholesterolu, ktorým by ste sa samozrejme ako kulturista mali vyhýbať.
Ak je však vaša diéta dostatočne pestrá, bohatá na zeleninu a ovocie, celozrné produkty a chudé mäso, pravidelná konzumácia vajec nemôže predstavovať problém.
Na prípravu omelety alebo praženice obsahujúcej prevažne bielkoviny a zároveň kvôli obmedzeniu tukov, kalórií a cholesterolu, odporúčame nekonzumovať väčšinu vaječných žĺtkov.
Jedno veľké čerstvé vajce obsahuje približne 75 kcal, päť gramov tukov a šesť gramov bielkovín, kým samotný bielok iba 17 kcal, žiaden tuk ale temer štyri gramy bielkovín.
Jednako však neodporúčame úplne vylúčiť vaječný žĺtok z vášho diétneho programu, keďže obsahuje dôležité živiny, vrátane železa, lecitínu, luteínu, zeaxantínu, riboflavínu, selénu a vitamínov A, D a B12.
Vajíčka sú najlepším zdrojom proteínov pre kulturistov. Jeden bielok obsahuje 3,7 g bielkovín a iba 17 kalórií. Vaječný žĺtok má vysoký obsah cholesterolu, preto ho ľudia často zatracujú. Na druhej strane však žĺtok dodá telu cenné omega-3-mastné kyseliny vo forme docosahexaenkyseliny, dôležitej mastnej kyseliny, ktorá sa nachádza aj v ľanovom oleji. Táto kyselina je dôležitá pre správne fungovanie mozgu aj očí, ako i reguláciu hladiny tuku v krvi. Bežná strava nedodáva dostatok omega-3-mastných kyselín, čo môže viesť k poškodeniu kĺbov, strate svalovej hmoty a k mnohým ďalším zdravotným problémom. Jeden žĺtok obsahuje 18 mg docosahexaenkyseliny. Dnes sa už na trhu objavili vajíčka, ktoré sú obohatené omega-3-mastnými kyselinami (120–150 mg v jednom vajíčku). Takto obohatené vajíčka musia byť označené a pochopiteľne sú aj drahšie ako bežné vajcia.
Ďalšou dôležitou súčasťou vaječného žĺtka je lecitín. Lecitín je dôležitý najmä pre štruktúru bunkových membrán a látkovú výmenu. Okrem toho je lecitín dôležitý pre stabilizovanie hladiny tuku a cholesterolu v krvi a chráni zažívací trakt pred poškodením, ktoré môžu spôsobiť lieky proti bolesti.
Každá bunka v ľudskom tele potrebuje lecitín, ale väčšina potravín, s výnimkou vajec, ho neobsahuje dostatok. Vajíčka patria k najlepším zdrojom lecitínu (veľké vajce obsahuje približne 1 g). Dospelí potrebujú denne 6 g lecitínu, športovci pumpujúci železo by ho však mali prijať viac.
Jeden vaječný žĺtok (pri veľkom vajci) obsahuje približne 55 kcal, 2,7 g bielkovín a 4,5 g tuku. V diéte sa odporúča zjesť denne 2 vaječné žĺtky zmiešané so 4–6 bielkami. V objemovke sa počet bielkov zvyšuje.
………………………………………………………………………………………………
Vajcia ako cenný nutričný zdroj predstavujú pevnú súčasť kulturistického jedálnička. Vďaka vysokému obsahu aminokyselín sú jedinečným prírodným zdrojom bielkovín. Vaječný proteín je stráviteľný takmer na 100 %. Pre kulturistu, ktorý potrebuje prijať veľké množstvo bielkovín, predstavujú vajcia aj z finančného hľadiska menej nákladnú alternatívu takých významných bielkovinových zdrojov ako sú mäso a ryby.
Pred pár rokmi vajcia uzatvárali zoznam neodporúčaných jedál práve v dôsledku ich vysokého obsahu cholesterolu. Americká asociácia zaoberajúca sa výskumom srdcových ochorení dokonca pristúpila k určeniu únosnej týždennej dávky vaječných žĺtkov. Jej rezultát znel nie viac ako štyri žĺtky za týždeň. Toto však už istú dobu neplatí, keďže to isté medicínske združenie, na základe výskumu závažných srdcovo-cievnych ochorení, dospelo v roku 2003 k záveru, že nie je dôležité klásť špeciálny dôraz na obmedzenie počtu skonzumovaných vajec, ale na celkové zníženie denného prísunu cholesterolu. Teda, ak máte normálnu hladinu cholesterolu, konzumácia bežného množstva vajec by nemala spôsobovať žiadne problémy. Treba mať na zreteli, že cholesterol môže predstavovať istý problém v prípade, že váš stravovací plán obsahuje tak vaječné žĺtky ako aj nasýtené tuky a iné potraviny s vysokým obsahom cholesterolu, ktorým by ste sa samozrejme ako kulturista mali vyhýbať.
Ak je však vaša diéta dostatočne pestrá, bohatá na zeleninu a ovocie, celozrné produkty a chudé mäso, pravidelná konzumácia vajec nemôže predstavovať problém.
Na prípravu omelety alebo praženice obsahujúcej prevažne bielkoviny a zároveň kvôli obmedzeniu tukov, kalórií a cholesterolu, odporúčame nekonzumovať väčšinu vaječných žĺtkov.
Jedno veľké čerstvé vajce obsahuje približne 75 kcal, päť gramov tukov a šesť gramov bielkovín, kým samotný bielok iba 17 kcal, žiaden tuk ale temer štyri gramy bielkovín.
Jednako však neodporúčame úplne vylúčiť vaječný žĺtok z vášho diétneho programu, keďže obsahuje dôležité živiny, vrátane železa, lecitínu, luteínu, zeaxantínu, riboflavínu, selénu a vitamínov A, D a B12.