Body Building - Fórum

Posilňovanie, Kulturistika, Fitness, Bojové športy, Silový trojboj - vaše diskusné fórum

Reklama

#8883
server bodybuilding.com priniesol zaujímavý rozhovor s nasserom el sonbatym o živote a smrti Andreasa Munzera
Obrázok
Dna 14. marca 2010 zasiahla celý kulturistický svet šokukúca správa o smrti špičkového profesionálneho kulturistu Andreasa Münzera . Táto tragická smrť rozhodne nepridala na už aj tak pošramotenej povesti kulturistiky a média vrátane zástupcov ludí mimo tento šport spustila veľkú lavínu kritiky na celý kulturistický svet a jeho trendy v užívaní anabolických steroidov a ostatných láteok , ktoré s kulturistikou súvisia .

Smrť Andreasa iba potvrdila domienku v mysli mnohých skeptikov , že kulturistika , a to nielen tá profesionálna , je plná zneužívania nedovolených prostriedkov a že všetci tí , ktorí cvičia pre nárast svalovej hmoty, sú na sebazničujúcej misii. Prečo? Pretože „transformačný proces “ premeny tela automaticky vyžaduje podporné látky pro jeho dokončenie .

Andreas Münzer získal profesionálny status na Svetových hrách v roku 1989 a počas celej svojej kariéry patril mezi najobľúbenejších tástupcov kulturistiky, obzvlášť pre svoju skromnost , vždy priatelskú náladu a fér jednanie voči všetkým , s ktorími prišiel do kontaktu . V žiadnych historických záznamoch , rozhovoroch alebo článkoch nenájdete jediné křirvé slovo na jeho adresu.

Vždy sa držal skôr v ústraní , choval se ku všetkým pokorne a kludne. Nad všetkými vynikal svojou poctivou a tvrdou tréningovou disciplínou , jak v posilovni , tak na súťažných pódiach . Do dnešných dní by sa ťažko našiel nástupce , ktorý by ho predčil v úrovni svalovej definicie dotiahnutej do absolutnej , až takmer komiksovej vyrysovanosti , ktorá hraničila so živou anatomickou mapou tela . Jeho viditelné svalové vlákna na ramenách , hrudníku alebo stehnách boli a dodnes sú legendárne.

Celú svoju sedemročnú kariéru udržoval sám seba v hektickom tempe a kolotoči súťaží, seminárov, exhibic a nepretržitého trénigku. Nutnost neustále stabilníej formy so sebou nesie požiadavky na velmi dlhé nízkokalorické diety a tiež výraznú a nepretržitú výpomoc zakázaných látok.

Andreas pochádzal z Rakúska, jeho kulturistický vzor je teda jasný a rovnako ako jeho idol s neuspokojil s ničím menším ako s maximom dosiahnuteľného . Možno prekvapivo smeroval Andreas vždy svoje snaženie na inu čast sezóny ako všetci ostatní , a síce na jarnej Arnold Classic , v ktorej štartoval celkom šesťkrát (v rokoch 1990 - 1996, okrem roku 1992). Príprava na súťažný rok 1996 bola jeho posledná , na Arnoldovi získal 6. miesto a týžden nato štartoval na svojej osudovej súťaži San Jose Invitational, kde dokonca obsadil siedmu priečku . Súťaž San Jose už absolvoval vo velkých bolestiach a krátko po nej bol s bolesťami v oblasti žaludku prevezený do nemocnice.
Obrázok
Špekulácie možných variant jeho smrti sa vynorili takmer okamžite . Je nepochybné, že steroidy a ostatné látky zohrali svoju úlohu , ale je toto celá pravda ? Pokiľ ano, prečo ostatní kulturisti, niektorí dokonca Andreasovi súputníci z deveťdesiatych rokov , súťaží dodnes bez večších známok zdravotných problémov a v čom teda bola jeho smrt tak výnimočná ?

Od tej doby uplynulo už mnoho rokov.

Nasledujúci rozhovor s velkým Nasserom El Sonbatym, dalšou legendou z 90. rokov a vtedajším velkým kamarátom Andreasa , vnáša do tohoto smutného príbehu nové pohľady a snaží sa niektoré novinárske „pravdy“ minimálne poopravit.

Nasser, je o tebe známe , že si mal v minulých dobách k Andreasovi pomerne blízko, určite bližšie než ostatní kolegovia z pódií. Musíš teda mať dôverné informácie o pozadí jeho profesionálneho kulturistického života. Podelíš sa o ne ?

Samozrejme . Andreas bol jedným z najpríjemnejších a najúprimnejších kulturistov , s ktorými som sa kedy za svoju kariéru stretol. Svojou postavou si získal srdcia mnoha hardcore fanúšikov.

Ako je asi známe, Andreas, pôvodom z Rakuska, žil a trénoval v Nemecku. Vlastníkom posilovne, v kterej pracoval Andreas ako tréner , byol známy Albert Busek. Človek, ktorý založil najvetší europsky kulturistický časopis Sport Revue a ktorý bol tiež dlhé roky viceprezidentom IFBB pre Europu.

Busek Andreasa zamestnával a celú dobu sa z neho snažil vymáčknut všetko, čo sa len dalo, a to po všetkých stránkach. Bol to jeho kôň a svojim spôsobom dojná krava. Busek sa o Andreasove zdravie nijako nezaujímal. Tvrdilo sa tiež , že Andreasovi zakazoval lekárske kontroly. Svojími dobrými stykmi zariďoval neustálé exhibičné vystúpenia a Andreas bol v jednom kole.

Ešte niečo k jeho pôvodu… Je to zvláštne, ale zo svojej osobnej zkúsenosti môžem povedať , že ak sa Andreasovi na súťažiach darilo a na exhibíciách vyzeral dostatočne ostro a pripraveno, všetci Nemci ho brali za svojho. Ale v momente, ked niečo nebolo stopercentne , hneď ho dokázali odpísať a hovoriť o ňom jiba ako o druhoradom Rakušákovi. Dodnes jsom dobrým priateľom jeho vtedajšej priateľkyElizabeth Schwarzovej, ktorá s ním po dlhé žila. Elizabeth bola a stále je velmi atraktivnou ženou, okrem iného získala druhé miesto na majstrovstvách sveta, a to hned trikrát.


Ale naspäť k Andreasovi. Poprvý krát som ho stretol v roku 1993 v Paríži na jednej súťaži, kde som ho porazil a nominoval sa tak prvý krát na Mr. Olympia. V tejto dobe som mal vo vyrysovanosti ešte navrch, ale nie nadlho, pretože to, čo na pódiách začal Andreas predvádzať, bolo na svoju dobu nevídané. Pojem vyrysovanosti a formy posunul o veľký kus dopredu. Svoju fazónu si držal i mimo sezóny, keď vyzeral lepšie než 80 % dnešních kulturistov na súťažiach.
Obrázok
Všetko, čo robil, absolutne podliehalo kulturistike, takmer všetky jedlá, ktoré konzumoval, boli úplne dietne a bez akehokoľvek tuku. V dlhodobom meradle to určite nebola a nieje ideálna cesta. Pamätám si , že som ho videl jesť „nezdravé“ jednlo iba jediný krát, a sice po mojom víťazstve v roku 1993, ked sme ho s mojou vtedajšou ženou vzali von na jedlo. Andreas si dal jeden jediný hamburger a ihned potom pokračoval s klasickými kuracími prsiami a varenou ryžou. Vždy dbal na vysoký príjem bielkovin v podobe kuracích a morčacích pŕs , nízkotučných rýb a velkého množstva vaječných bielkov , ktoré mimochodom miloval, a velmi veril v ich nutnosť. Tiež bol velkým fanúšikom umelých sladidiel.

Bavili ste sa niekedy priamo o jeho anabolických kúrach?

Že by sme sa o tom spolu konkrétne bavili, to zase nie. Raz Andreas vytiahol zábavnú príhodu , ako sa mu Paul Dillet sťažoval, že ho bolí zadok zo všetkých tých injekcíí, že si ani nemôže poriadne sadnút. Bez ohleadu na to, ako Andreas vyzeral, ak je niekto vyrysovanejší alebo večší , rozhodne to hned neznamená, že toho berie viac. Táto priama úmera samozrejme neplatí, avšak mnoho ludí, vrátane tých , ktorí kulturistike pomerne rozumejú, si to myslí. Velmi ma mrzí, že po Andreasovej smrti dovolil Busek pošlapať jeho povesť a neurobil vôbec nič, aby sa ho aspoň po smrti zastal a očistil jeho meno. Média zavetrili senzáciu a vyzobávali na vode postavené výmysly, ohovárania a klamlivé obvinenia proti nemu. Busek mohol svojou vplivnou pozícoiu toto zmenit, ale neurobill absolutne nič.

Nieje mi známa žiadna udalost, pri kterej by zaznelo Andreasovo meno v negativnej suvislosti, alebo že by o nom niekedy kdokoľvek niečo zlého povedal. Môžeš toto potvrdit i svojou skúsenosťou ?

Každopádne. Čo sa týka Andreasovej povahy, o tom by mala najlepšie vedieť jeho priateľka Elisabeth Schwarzová. Keď som sa jej raz pýtal , či jeho predsúťažné periody bývajú trochu divočejšie, rozumieš, či ho steroidy dokážu trochu premeniť , proste či sa prejavuje „steroid rage“, ich odpoveď bola jednoznačná: „V žiadnom prípade ! “ Andreasov kľud a pohoda boli proste všadeprítomné. Takže k tvojej otázke: Nie, nikdy som nevidel ani nepočul , a to ani z dosluchu, akúkoľvek zlú vec na Andreasa. Nechával za seba hovoriť svoje telo, nie ostrý jazyk, ako to robia iní. Jednu vec viem zaručene - reči o velkých a intenzivnych dávkách steroidov, ako o nich bola reč v médiách, niesú pravdivé. Viem, o čom hovorím, a ak se chcete bavit o extrémoch, poďme sa bavit o iných kulturistoch: Mike Francois, Roland Cziurlok, Miloš Šarčev, Sonny Schmidt, Greg Kovacs a tak by som mohol pokračovat.
Obrázok
Vieš , v roku 2001 som s Elizabeth sám chodil a a o tejto téme sme sa spolu bavili na rovinu. Hovorila mi, čo Andreas bral. Naviac som videl jeho lekárske správy a osobné „rozpisy“ steroidových kúr. Opakujem, že to, čo uvádzali německé média, boli absolutne lži. Bol som svedkom toho, že „obyčajný“ vítaz súťaže Mr. USA, mimochodom sa jedná o amatérsku súťaž, toho berie viac.

Potom sa nemecké média pustili i do mňa, prehlašovali ma za budúcu nemeckú obeť a rovno ma premenovali na „chodiacu lekáreň“. Byťvelký ešte neznamená brať toho nadmerne viac než ostatní, to je, ako by som povedal, že Cutler, Coleman alebo Yates boli alebo stále sú tak velkí preto, že viac sypú. Nezmysel. Rovnako ako neplatí neplatí, že tí, ktorí sa umiestňujú horšie alebo sú proste objemovo menší, toho berú menej .

Vravíš, že si mall možnosť nahliadnuť do „lekárskych správ" andreasa. Spomenieš si , čo obsahovali ?

Nechcem ísť do detailu o tom, čo Andreas bral. Ale so všetkou vážnosťou môžem povedať ,, že to, čo som videl a čítal, sa nijako nelíšilo od láteok a množstva, ktoré brali ostatní kulturisti. Andreas viac preferoval steroidy založené na vode a naopak bral menej „ťažkých“ vecí ako naprklad vysoké dávky testosteronu cypionátu, enantátu, Omnadrenu, Sustanonu, Anadrolu 50 apod. Pokiľ by som mal pocit , že Andreas nadužíval steroidy výrazne niac než ostatní, nemal by som problém to povedať na rovinu. Rozhodne sa nemohol rovnat lidem typu Greg Kovacs, Dave Palumbo alebo Miloš Šarčev.

Aký je ted tvoj názor na to, že steroidy výrazne prispeli k jeho smrti?

Nemyslím si, že vždy existuje jeden konkrétny dôvod, prečo v týchto prípadoch človek zomtie. Tzv. „experti“ na túto tému vždy vysypú z rukáva jeden konkrétny dovod, ale takto to nieje. Podľa môjho názoru sa vždy jedná o kumuláciu osobných dispozicií nebo kombinaciu niekoľkých faktorov, ktoré pomaly ale iste útočia na telo.

Nedávno som čítal, že v Japonsku sa rozvíja fenomén náhleho umierania ľudí pracujúcich v kanceláriách, teda ľudí, ktorí , dá sa povedať, nepracujú fyzicky, ale hlavne mentálne, a ako vieme, v týchto končinách nieje nezvyklé pracovat 80 - 100 hodin. Potom sa teda pýtam : súvisia tieto úmrtia s nejakými drogami, jedlom, spánkom či nejakou chemickou dysbalanciou v tele alebo mozgu, alebo to můôže jednoducho súvisieť s extrémnym stresom? Vari nemôže tiež kulturista , ktorý svoje telo v extrémne dlhom čase vystavuje extrémnym stavom, tiž zkolabovať celkovým vyčerpaním a stresom? A pokiaľ nie , tak prečo niektorí ľudia ano, a kulturista nie?

Obrázok
Máš určite tiež na mysli permanentné dávky steroidov, ktoré primárne slúžia v predsúťažnej príprave, a ako vieme, vtedy sú dávky , ktorých kombinacie a obzvlášť nedostatok energie prijaté zo stravy viac nebezpečné ako v iných obdobiach. A o Andreasovi sa vedelo, že sa snažil v predsúťažnej forme byť skoro stále . O aké steroidy v jeho prípade šlo a ako si myslíš, že ho mohli poškodiť?

Najpr chcem povedať , že si myslím , že akékoľvek látky, trebárs i naordinované lekárom, pokiaľ sú užívané dlhú dobu , nemožu telu dlhodobo prospievať a nutne spôsobia nejakú formu poškodenia alebo ujmy. Kulturisti užívajú v predsúťažnej fáze látky rozpustné vo vode, ako je napr. Winstrol, a ttieto látky zostávajú v tele relativne krátku dobu.

Oproti tomu, pokiaľ sa látky typu Parabolan, Equipoise či Masteron v injekčnej forme alebo napr. primobolan acetát a oxandrolon vo forme tabliet užívajú po dlhšiu časovú periodu, rádovo mesiace alebo i roky s iba minimálnymi pauzami, potom sú samozrejme dôsledky na organizmus omnoho závažnejšie


No a pokiaľ k tomuto mixu pridáme fakt, že predsúťažná dieta znamená minimálny kalorický príjem a harmonogram súťaží alebo exhibicíí je viac než nabitý, potom takýto režim nemá so zdravým štýlom nič spoločné. Piidajme ďalej veci typu inekcie rastového hormónu, IGF-1, inzulínu, hormonu štítnej žlazy apod. a telesný a hormonálny systém je v totálnom chaose. Pochopitelne, niekto toto zvláda lavou zadnou a nepociťuje na sebe žiadne negativne známky, zatiaľčo na iného to môže mať vedľajšie efekty velmi radikálne. Niektorí ľudia , a Andreas bol jedným z nich, môžu mať genetické problémy s vredmi nebo slinivkou a nie vždy o tom vedia. Všetko toto dohromady môže bez pravidelných lekárskych kontrol mať katastrofálne dôsledky.
Obrázok
Známy nemecký týždeník Der Spiegel, ktorý sa predáva vo viac ako miliónovém náklade, bol primárnym zdrojom všetkých senzácií a polopravd o živote Andreasa, ktoré ho po jeho smrti predstavovali ako dokonalé monštrum, a čitateľ dostával po kúskoch falošné obrysy človeka, ktorého život bol prezentovaný ako hraničiaci takmer so sektárstvom , na jeho oltári bolo uctievanie všetkých zakázaných látok približujúcich človeka k vytúženej a takmer diabolsky dokonalej muskulatúre. Akekoľvek Andreasove kulturistické úspechy boli znižované iba na nadmerné užívanie steroidov . Vieš , nemecké média sú všeobecne velmi protikulturisticky ladené, dokonca i kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger, bol pôvodem Rakušan, je permanentne opovrhovaný za svoju kulturistickú minulosť.

V rokoch 1995 až 1996 sa výsledky na súťažiach zhoršovali. Zaznamenal si tiež výrazný pokles jeho formy?

Nepovedal by som to tak priamo, že sa viditelne zhoršovala jeho forma, jednalo sa iba o jeden alebo maximálne dva roky. Je normálne, že forma občas poklesne, s tým zápasili v minulosti i Arnold, Samir Bannout a mnohí další… Určitě však môžeme povedať, že v prípade Andreasa začalo jeho telo reagovat inak. Rokmi zabehané režimy sa jednoducho vyčerpali a na steroidy a drastické diety odpovedali v menšej miere, ako bol zvyknutý . Stále zostával v dobrej forme i mimo sezónu, ale jeho forma na pódiu už nebola tak dychberúca . Rozdiely formy v priebehu celého roku sa postupne vyrovnávali a vyzeral stále rovnako.

Od určitého momentu Andreas dokonca ešte pridal ďalší stupeň, jeho tréningy boly ešte intenzivnejšie, skúšal rôzne nové tréningové postupy, jeho odhodlanosť a disciplína dosahovali maxima, ale napriek tomu všetno už jeho telo zo seba nedokázalo vydat viac. Keď zomrel , bol na absolutnom vrchole fyzickej vyčerpanosti a ludských možností. To, čo mu už nedávali steroidy, chcel nahradit fyzickým a mentálnym výkonom za hranicami možností. V poslednej dobe pred svojou smrťou tiež velmi trpel rôznymi bolesťami .

Z velkej časti z toho viním Buseka, pretože po Andreasovi vyžadoval absolútnu dokonalosť non stop, vždy perfektnú pripravenost, aby ho mohol kedykoľvek poslat na exhibiciu, vždy dokonalý úsmev a až nadľuskú vyrysovanost po celý rok. Chcel mať z Andreasa dokonale fungujúci stroj, ale i stroje majú občas svoje výpadky. To si však Andreas u Buseka dovolit nemohol.
Obrázok
Pre takýchto ľudí je príliš ľahké hovoriť o klesajúcej forme - zo svojich zverencov chcú mať novodobých gladiátorov , ktorí budú kedykoľvek pripravení vystúpiť na pódium a generovat pre nich finančný zisk. Kulturisti by nemali končiť s takmer fatálnymi zdravotnými následkami, ako to bolo u Flexa Wheelera, Dona Longa, Toma Princa a mnohých dalších. S kulturistami je veľakrát zaobchádzané podobne ako so závodnými koňmi. Pokiaľ si závodný kôň zlomí nohu a nieje už naďalej schopný přinášať peniaze, je okamžite na odstrel, resp. smrtelnú injekciu . Mnoho kulturistov končí podobne, s tým rozdielom, že tých injekcíí steroidov je v priebehu rokov omnoho viac . Extrémne náročným požiadavkám vyzerať stále skvele totiž vyhovejú iba tí, ktorí sa zmieria s nekonečnou brutálnou dietou a pravidelným užíváním steroidov.

Pokúšal sa niekto Andreasa varovať, aby trochu ubral plynu, čo sa týka steroidov , alebo trochu upravil svoju striktnú diétu ?

No, vždy sa nájdu reči , ktoré majú charakter takpovediac varována, ale s výnimkou najbližšej rodiny alebo skutočných priateľov sú to iba kecy bez obsahu. Ľudia okolo Andreasa sa vždy snažili z neho vytiahnuť maximum informacíí ohľadom jeho tréningu, steroidov apod. Na ničom inom im nezáležalo. Tiež často využívali, alebo lepšie povedané zneužívali, jeho dobrosrdečnosť a bohužial mal okolo seba mnoho falošných priateľov vrátane tréningových partnerov, ktorí sa iba chceli pohybovat okolo neho .

Vieš, ja mám takúto téziu : Ak by sa Andreas nevolal Münzer, ale mal nejaké anglicky znejúce priezvisko , jeho kariéra by dosť možno nabrala iný kurz a viac by sa presadil v USA. Hlupák môže namietnuť : „Ale Arnold bol predsa tiež Rakušák.“ No, to je sice pravda, ale Arnoldov príbeh je zo 70. rokov a vtedy mal všetko pod palcom istý chlapík Joe Weider a čo ten povedal, to platilo. Andreas bol iný, nemal Arnoldovu charizmu.

Díky za tvoju uprímnost a otvorenosť. Chceš ešte niečo dodať na záver?

Skôr na smutný záver. Bez ohladu na to, čo sa písalo v médiách, jeho pravá smrť nastala takto: Po svojej poslednej súťaži (San Jose Pro v roku 1996) začal Andreas vnútorne krvácať a posledných 30 hodin svojho života prežil vo velkých bolestiach. Okamžite bol transportovaný do nemocnice a nato letecky cez oceán do Mníchova. Krátko po pristátíí v Nemecku jeho srdce prestalo pracovať a prevozu do nemocnice sa už nedožil.

**************************************************************

pre server bodybuilding.com sa pýtal David Robson , odpovedal Nasser el Sonbaty


Munzerova fotogaléria :a159 ANDREAS MUNZER

Reklama

Reklama

#8885
velmi zaujímavý rozhovor . ked som to dokladne precital , prisiel som na to , ze ten sonbaty to velmi rozumne popisal , celu tu problematiku steridov , aj ked je tazko povedat , na koho stranu by som sa priklonil . moze byt pravda to co tvrdi sonbaty ale zaroven nikto nemoze vediet , ci nechce iba "ocistit" jeho meno pred verejnosdtou a mediamy , kedze je jeho blizky priatel ... neviem na koho stranu sa priklonit , aj ked sonbaty ma dost doveryhodne presvedcil , to je fakt :a4
#8887
iNv1s napísal:tiez ma presvecil Sonbaty, ci ho zabili steroidy tak to mi neposudime ani z tohto clanku ani z clankov medii
v kazdom pripade musi mat pravdu minimalne v tom , ze musel mat brutalny dril ako v legii , nevidel som jedinu fotku , kde by nebol vysekaný na kost , ten bol furt na vsetzkých fotkach vysekaný , ako ziadny zo sucasných profíkov , strasne sa mi pacia tie jeho fotky , taka vyekanost sa len tak nevidí :a10
#8888
papagiorgo napísal:
iNv1s napísal:tiez ma presvecil Sonbaty, ci ho zabili steroidy tak to mi neposudime ani z tohto clanku ani z clankov medii
v kazdom pripade musi mat pravdu minimalne v tom , ze musel mat brutalny dril ako v legii , nevidel som jedinu fotku , kde by nebol vysekaný na kost , ten bol furt na vsetzkých fotkach vysekaný , ako ziadny zo sucasných profíkov , strasne sa mi pacia tie jeho fotky , taka vyekanost sa len tak nevidí :a10
s tym bol jedinecny, ze mal formu stale, aj mne sa paci, najkrajsie su tie pruzky
#8895
Sonbatyho vobec nemam rad, podla mna je to egoista ... a Munzer zomrel podla mna na diuretika, resp zomrel na zlyhanie organov ktore sposobili diuretika ? tak asi .. uinak rozhovor som este necital, ak je nieco v rozhovore vyvratene alebo potvrdene tak sorry za spam :-)
#8908
vždy ked sa stane takáto vec v kulturistike tak média sú vždy najsčítanejší v tomto smere vedia uplne všetko ohľadom AS, stravovania, tréningov ....ale vždy len v tom smere aby na nás všetkých ukázali prstom že my sme tí zlí ktorý si kazíme svoje zdravie a prirovnávajú nás dobre že nie k feťákom a podobným troskám ..takže asi toľko z mojej strany ..médiám sa nedalo veriť nikdy ...a ani sa nikdy veriť nebude dať ...vždy budú konať len na objednávku tých ktorý zaplatia viac a aby sa to hlavne im hodilo a aby sa nabalili ...
PORADTE S KUROU

sem vkladajte vase kury a otazky okolo nich...

Konec steroidy.eu?

Nevíte někdo co se děje se stránkou […]

kde objednať

Zdravím, minulý rok som objedn&aacut[…]

Steroidy EU

Mozno som to tu uz spominal ale neviem s touto str[…]