Body Building - Fórum

Posilňovanie, Kulturistika, Fitness, Bojové športy, Silový trojboj - vaše diskusné fórum

Reklama

Všetko o účinkoch anabolík na ľudský organizmus, konkrétne druhy anabolických steroidov.
TOTO FÓRUM MÁ VÝHRADNE INFORMATÍVNY A OSVETOVÝ CHARAKTER! V ŽIADNOM PRÍPADE NIKOHO NENAVÁDZAME NA UŽÍVANIE STEROIDOV.
Pravidlá fóra: Anabolické steroidy sú lieky. Anabolické steroidy, anaboliká, steroidy, neužívajte pokiaľ na to nemáte naozaj dobrý dôvod. Anabolické látky neužívajte pokiaľ vám ich nepredpíše lekár. Ich užívaním bez predpisu ohrozujete svoje zdravie a život. Vždy zvažujte, či je zdravie prednejšie ako pár kíl svalovej hmoty navyše! Ktorú po ich vysadení aj tak stratíte. Zdravie vám ale už nikto nevráti!
#16419
Vedľajšie účinky Anabolických Steroidov
Použitím anabolických steroidov sa samozrejme vystavujete možnému riziku. Zvyčajne sa istý čas, po vysadený steroidov, organizmu vracajú jeho prirodzené funkcie. Pokiaľ nepatríte medzi vyznavačov “štýlu kamikadze”, tak väčšina vedľajších účinkov steroidov nie je príliš výrazná. Ide prevažne o tzv. kozmetické defekty (zvýšené potenie, výskyt akné, mužská plešatosť...). Avšak existujú aj také vedľajšie účinky, ktorých pôsobenie je dlhodobé (resp. trvalé) a vyžaduje si odbornú lekársku starostlivosť.

Medzi najčastejšie vedľajšie účinky patria:
U mužov:
Vplyv na gonádne funkcie
Vplyv na činnosť prostaty
Výskyt akné a možné poruchy kože
Poškodenie pečene
Gynekomastia (zvýšená hladina estrogénov spôsobuje tvorbu prsného tkaniva ženského typu)
Poškodenie funkcie ľadvín a kardiovaskulárneho systému
Rôzne formy plešatosti
Rozvoj chorôb z hľadiska dedičnej dispozície
Negatívny vplyv na rast chrupavkovitého tkaniva a kostí
Vplyv na chovanie (psychotické príznaky)

U žien:
Zhrubnutie hlasu
Menštruačné poruchy
Poruchy plodnosti
Zvýšený rast ochlpenia
Hypertrofia klitorisu
Obrázok
Akné

Zápalové akné je skôr takú estetickou vadou. Jedinec sa síce na kúpalisku nemôže vyzliecť, ale vzdúvajúce sa svalová muskulatúra pod tričkom povzbudí jeho snahu vytrvať. Ak spomíname akné, mali by sme aj v tomto prípade byť obozretní, pretože v niektorých prípadoch môže rozvoj ochorenia dôjsť do štádia, kde hrozí veľké riziko septického stavu. V najhorších prípadoch je nutná hospitalizácia, vtedy už k ohrozeniu života dochádza.





Pečeňové testy, hepatotoxicita

Pečeň je cieľovým orgánom pre všetky androgény (teda aj syntetické anabolické steroidy) a hlavným miestom pre ich metabolizmus. Prvým znakom, že s pečienkou nie je všetko v poriadku, je zvýšená aktivita pečeňových enzýmov v sére, najmä transamináz, či aminotransferáz ALT a AST. Funkciou týchto aminotransferáz je prenos aminoskupín z aminokyseliny na ketokyseliny. AST, resp. ALT sa vyhodnocujú na vrchole prvej krivky a tiež na konci cyklu. Taktiež ukazujú úroveň adaptácie pečeňového tkaniva.

Športovcom sa vo všeobecnosti tolerujú o čosi horšie hodnoty oproti bežnej populácií. Zlé výsledky namerané vo vrchole prvej krivky ukazujú nutnosť znížiť v druhej polovici cyklu celkovú výšku dávok (ak sa použije rovnaký typ preparátu s totožnou toxicitou), ako i celkovú výšku dávok v nasledujúcich cykloch.

Bilirubín a alkalická fosfatáza

Vyhodnocuje sa najmä na konci cyklu a ukazuje celkovú úroveň poškodenia tkaniva. Čím horší bude výsledok testu, tým dlhšiu pauzu je nutné medzi cykly zaradiť. Vhodnou ochranou pečene je lecitín a to v akejkoľvek forme (resp. jeho aktívne zložky cholín a inositol, vrátane ich zlúčenín). Ďalej bioflavonoidy (silymarin), aminokyselina methionín, bylinkové preparáty na podporu pečene (Ungolen, Livertonic) a rôzne špeciálne nápoje (výrobok AST Drink má v ochrane pečene až \"obludnú\" účinnosť, niekoľkonásobne prevyšujúcu ostatné výrobky)!!!
Hormonálne zmeny, virilizácia, deaktivácia estrogénov kortikoidmi
Riziko týchto zmien predstavuje najväčší problém pri užívaní AS. Rôznymi testami možno kontrolovať úroveň viazaného a voľného testosterónu, kortikoidov a hladiny estrogénov v krvi. Pre objektívne posúdenie je vhodné poznať východzie hladiny pred prvým cyklom. Zisťuje sa sklon ku gynekomastií, ako i riziko zväčšenia prostaty.

ÚPLNE NEVHODNÉ sú preparáty s obsahom žen-šenu, meterskej kašičky a alfa-alfa, podporujúce estrogénnu aktivitu, ktoré môžu výrazne zvýšiť riziko gyna. Preto výskyt výrobkov obsahujúcich tieto látky a ich distribúcia vrcholovým športovcom je znakom buď hlbokej nevedomosti a ignorancie, alebo jasnej honby za mamonom.
Obrázok
Gynekomastia

Výskyt gyna ako následok konzumácie steroidov nie je zatiaľ presne objasnený. Avšak vedecké štúdie popisujú tento defekt vo všeobecnosti nasledovne: AS blokujú uvoľňovanie hormónov, ktoré stimulujú semenníky. Tie sa potom stávajú dysfunkčnými a zmenšujú sa, resp. produkcia testosterónu a spermií už nie je na takej úrovni. Hladina testosterónu klesne až na takú hodnotu, keď prirodzene vyskytujúce sa ženské hormóny (pri absencií dostatočnej úrovne vlastného testosterónu, či syntetických steroidov) začnú dominovať. Užívanie steroidov sa najčastejšie cykluje systémom nasadenie AS a vysadenie AS. Hladina testosterónu a anabolických steroidov môže byť extrémne nízka práve v bode cyklu, keď sú semenníky zakrpatené a ďalšie AS neužívate. A práve tu sa môže vyskytnúť gynekomastia.

To však neznamená, že trvalým príjmom steroidov zabránime tvorbe gyna, pretože asi najhlavnejšou príčinou gynekomastie sú účinky okrajovej konverzie AS na estrogény, alebo vlastná konverzia prsnej žľazy. Niektoré steroidy ako Masterolon, Dihydrotestosterón, Fluoxymesterolon sa na estrogény meniť nemôžu.

Vývoj gyna môže byť zastavený vysadením AS, pričom sa neskôr môže dosiahnuť aj pôvodný stav. DHT a látky blokujúce estrogénne receptory (tamoxifen, clomifen), ak sa nasadia v počiatočnom štádiu vývoja gyna, dosahujú účinnú prevenciu gynekomastie.

Kardiovaskulárny systém a hypertenzia, zrážanlivosť krvi a krvný obraz

Vhodné je pravidelné meranie krvného tlaku, sedimentácie a hematokritu. Pri niektorých druhoch AS, resp.ich kombináciach (oxymetholon + GH), môže dochádzať k zníženiu počtu červených krviniek. Naopak, niekedy sa samostatný oxymetholon používa k zvýšeniu počtu červených krviniek. Pri zhoršenej zrážanlivosti krvi nepoužívajte niacín. Pri problémoch s miernou krvácavosťou použite vitamín K (napr. Kanavit).
Krvné lipidy, cholesterol
Tieto parametre sa dajú bežne testovať. Po vyradení AS sa sleduje návrat na pôvodnú úroveň. Vhodnou prevenciou sú dávky lecitínu, antioxidantov, kyseliny nikotínovej (vit. B3, PP, niacínu).

Glukóza

Niektoré steroidy menia glykemické pomery v organizme, prechodne až do hypoglykémie. Preto je nutné priebežne doplňovať sacharidy a celkovo vziať tento fakt do úvahy, pri stanovení hladiny glukózy v krvi.
Minerálne látky
Nedostatky možno odhaliť bežných testom. Pri použití anabolických steroidov sa zvýšené nároky kladú na chemické prvky ako Ca, Mg, K a P. Vhodné je doplňovať najmä Mg a nevyhýbať sa mliečnym výrobkom. Bežné je zadržiavanie Na, čo spôsobuje opuchnutosť. Prevenciou je zvýšený príjem tekutín.

Poškodenie šliach a kĺbov

Anabolické steroidy menia štruktúru stavby šliach a šľachovitých vláken. Organizmus má preto celkovo vyššie nároky na stavebné látky tvoriace šľachu. Vhodné je telu dodávať látky podporujúce tvorbu šliach napr. formou špeciálnych nápojov (rôzne geladrinky).
Obrázok
Steroidná zúrivosť, besnenie

Ide o psychické poruchy vyvolané u niektorých jedincov steroidmi. Vyskytujú sa najmä pri dlhodobom podávaní vysokých dávok steroidov silnejšieho androgénneho pôsobenia. Zdá sa, že problémy majú skôr jedinci s nižšou hladinou vlastného prirodzeného testosterónu. Prejavujú sa záchvatmi zlosti až zúrivosti aj zo zdanlivo bezvýznamných dôvodov (bezvýznamná, nevinná osobná poznámka niekoho iného, čakanie na čokoľvek, bezpredmetné konflikné situácie). Je to častý dôvod vysokej rozvodovosti (samozrejme spolu s inými príčinami) pri užívaní anabolických steroidov.

Negatívne psychické vedľajšie účinky vysokých dávok anabolických steroidov užívaných súvisle alebo aj prerušovane v priebehu dlhého obdobia zahrňujú agresívne, násilné správanie a alkoholovú, resp. drogovú závislosť. Podľa výsledkov vedeckých štúdií kombinácia týchto drog može mať na rozvoj psychických porúch aditívne či dokonca synergické účinky. Inými slovami chemické koktajly vás možu zraziť na kolená rýchlejšie ako ich izolované zložky. Bolo preukázané, že anabolické steroidy majú tiež významné účinky na centrálny nervový systém. Jedna nedávno uverejnená štúdia napríklad ukázala, že zvyšovanie dávok testosteronu viedlo k zintenzívňovaniu agresívnych reakcií.
Nedávno boli získané dôkazy, že steroidy môžu pôsobiť na benzodiazepamové a iné receptory mozgu. Jestvujú tiež určité dôkazy, že testosteron môže ovplyvňovať neurotransmitterové funkcie mozgu zodpovedné za reguláciu depresie. Staršie štúdie tiež uvádzajú, že steroidy ovplyvňujú receptorové komplex:y centrálneho nervového systému. Z analýzy všetkých štúdií je zrejmé, že účinky steroidov na správanie a psychické funkcie sú dôsledkom ich interakcie s viacerými regulačnými funkciami centrálneho nervového systému.

Podľa viacerých štúdií uvádzajú športovci užívajúci anabolické steroidy výraznejšie pocity agresivity. Športovci tiež uvádzajú v obdobiach užívania drôg celý rad ďalších symptómov, vrátane predráždenosti, úzkosti, paranoidných pocitov neoprávneného strachu a negativizmu. Bolo poukázané aj na ich potenciálne návykový charakter opiátového typu. Táto závislosť zahrňuje neschopnosť prestať s ich užívaním, nutkavé užívanie, ako aj abstinenčné príznaky pri ich vysadení, ku ktorým patria nadmerná únava, depresia, nespavosť a zmeny sexuálneho pudu.
Nie je prekvapivé, ak niektoré štúdie preukázali, že steroidy dokonca dokážu zmeniť profil osobnosti. Výsledky jednej za štúdie ukázali:
a) štatisticky významné rozdiely medzi meranými črtami osobnosti u vzpieračov v obdobiach, keď užívali, resp. neužívali anabolické steroidy,
b) štatisticky významné rozdiely meraných čŕt osobnosti u vzpieračov užívajúcich steroidy v porovnaní 50 vzpieračmi, ktorí takéto drogy nikdy neužívali a
c) štatisticky významné rozdiely meraných čŕt osobnosti medzi "anabolickou" skupinou v období, keď doping neužívali a skupinou, ktorá steroidy nikdy neužívala.

Ešte novšia štúdia bola zameraná na osobnostný profil mužov užívajúcich anabolické steroidy v porovnaní s tými, ktotí ich buď prestali užívať, resp. ich nikdy neužívali. Užívatelia sa významne odlišovali od tých, ktotí s užívaním prestali, resp. drogy nikdy neužívali a to v úrovni svalovej tenzie, impulzivity a nepriamej agresivity. V niekoľkých ukazovatel'och bolo skóre užívateľov anabolických steroidov zreteľn mimo normálneho rozsahu platného pre bežnú populáciu.
Zdá sa teda, že užívatelia anabolických steroidov možu mať odlišný osobnostný profil a že užívanie steroidov vedie k prehĺbovaniu rozdielov ich osobnostného profilu v porovnaní s bežnou populáciou.
Obrázok
Srdcovo cievny systém

Väčšina "úspešných" konzumentov anabolických steroidov riziká ischemické choroby srdca zanedbáva, pretože nie sú na prvý pohľad zreteľné a neprejaví sa hneď po prvom cykle. Ohrozenie sa zvyšuje s dlhodobou konzumáciou, opäť tu hrá veľkú úlohu genetická predispozícia ku kardiovaskulárnym ochorením.
Testosterón je dobrý pomocník, ale zlý pán. Narozdiel od estrogénu negatívne ovplyvňuje lipidové spektrum v krvnom riečisku. Významne zvyšuje vzostup triacylglycerolov a LDL cholesterolu ("zlý" cholesterol) v krvi, naopak znižuje prítomnosť HDL cholesterolu ("ochranný" cholesterol) v krvi. To v konečnom dôsledku môže vyvolať aterosklerózu, ktorá z dlhodobého hľadiska vedie k infarktu myokardu alebo mozgovej mŕtvici. Znovu zdôrazňujem, že toto sa netýka všetkých konzumentov anabolík, či fajčiarov, alkoholikov a obéznych jedincov, týka sa to najmä predisponovaných ľudí.
Dnešné pokročilá medicína dospela k záveru, že anabolické steroidy môžu nepriaznivo ovplyvňovať steny srdcových komôr. Pri dlhodobom užívaní môže dôjsť k zmene srdcového rytmu, tzv srdcovú arytmiu, v dôsledku zosilnenia srdcových komôr.
Časté a dlhé steroidných cykly vedú k hypertrofii srdcového svalstva, k zmenšeniu objemu ľavej srdcovej komory a tým aj k oslabeniu pumpovacia kapacity krvi. Tieto stavy môžu viesť k vážnemu srdcovému kolapsu a možným doživotným následkom, prípadne k smrti.

Prevažná časť anabolík, až na výnimky, zadržiava v tele vodu, čím nepriaznivo ovplyvňuje krvný tlak. Tento vedľajší účinok platí hlavne pre obdobie branie anabolík, po vysadení sa väčšinou všetko vracia do normálneho stavu, ale aj krátkodobý nárast osmotického tlaku krvi (hypertenzia) môže spôsobiť dosť nepríjemné stavy. Tí, ktorí majú zvýšený krvný tlak, či zvýšenú tepovú frekvenciu, musí byť v tomto prípade zvlášť obozretní. Užívaním anabolických steroidov sa vystavujú vysokému riziku infarktu myokardu a mozgovej mŕtvice.
Anabolické steroidy tiež spôsobujú väčšie zhlukovaniu krvných doštičiek, čím zvyšujú riziko infarktu myokardu najmä u mladých jedincov.
Obrázok
Anabolické steroidy a ženy

Hoci testosterón je súčasťou hormonálna sekrécia u žien, ženám do ruky nepatrí, pretože ich primárnym hormónom je estrogén. Estrogén je hormón, ktorý odlišuje ženu od muža, rovnako ako testosterón odlišuje muža od ženy. Spomínané vývojové aspekty nastavila príroda, ktorú bohužiaľ v dnešnom modernom svete odmietame rešpektovať. Ako už bolo na začiatku uvedené, testosterón indikuje vývoj mužských sekundárnych pohlavných znakov, a ak sa žena rozhodne užívať anabolické steroidy, je vystavená faktu, že sa virilizáciu nevyhne. Virilizácia u žien sa prejavuje hrubnutím hlasu, zmnožením ochlpenia (hirzutizmu), poruchami menštruácie, vypadávaním vlasov, hypetrofií klitorisu - tieto zmeny môžu byť nevratné. Ženy majú oproti mužom jednu fyziologickú výhodu, ktorou je ich prevaha estrogénov v sekréciu. Estrogén narozdiel od testosterónu veľmi pozitívne ovplyvňuje pomer cholesterolu v krvnom riečisku. Znižuje hladinu LDL cholesterolu a zvyšuje hladinu HDL cholesterolu, čím sa minimalizujú riziká ischemické choroby srdca, preto sú ženy oproti nám, mužom, vo výhode a tiež sa dožívajú vyššieho veku. Hoci som schopný akceptovať, že kulturistky neberú anaboliká, aby boli zdravé, napriek tomu je nutné spomenúť, že anaboliká ženy o túto výhodu pripravujú.

Reklama

Reklama

For optimal absorption and effectiveness, it's gen[…]

To enhance the effectiveness of Levitra, consider […]

An intelligent medication called Artvigil 150mg […]

Narcolepsy is a condition that can be treated with[…]