Body Building - Fórum

Posilňovanie, Kulturistika, Fitness, Bojové športy, Silový trojboj - vaše diskusné fórum

Reklama

Užívateľov profilový obrázok
Od silvo
#10985
Bolesti kĺbov

Ak sa s bolesťou kĺbov obrátite na najbližšieho ortopéda, tak síce teoreticky postupujete správne, ale vyliečiť sa musíte sami.

Lekár sa ako každý iný pohybuje v trhovom prostredí a potrebuje zarábať peniaze. Ak sa pacient s artrózou vylieči, tak si lekár nezarobí veľa. Naopak, ak sa aj napriek stálej opakované návštevy u lekára situácia zhoršuje, tak dôjde až k výmene kĺbu a následným návštevám v rámci rehabilitácie, čo je pre ortopéda oveľa lukratívnejšie. Napríklad v jednej veľmi známej nemocnici je výška prémií lekára na ortopédii závislá na počte pacientov, u ktorých dôjde k výmene kĺbov.

:a45 Preto tiež od ortopéd počujete najčastejšie tieto tvrdenia o potravinových doplnkoch určených pre kĺbovú výživu:
1 / "To vôbec nefunguje"
2 / "Stačí jesť občas tlačenku alebo Šulc"
3 / "Na to stačí jesť gumové medvedíky"

K tvrdeniu číslo 1.
Lekári zámerne alebo z nevedomosti ignorujú opakované výsledky klinických skúšok, ktoré jasne preukázali, že naopak kĺbová výživa dobre funguje.

K tvrdeniu číslo 2.
Niečo na tom je, ale spoliehať sa iba na tento zdroj je problematické. Kolagén zo Šulc alebo tlačenky je zle stráviteľný, a zvyčajne obsahuje aj dosť tuku. Mal by sa jesť 3 x denne dlhodobo.

K tvrdeniu číslo 3.
To je úplný nezmysel. Želatína sa v medvedíkoch používa v bezvýznamnom množstve, je nahradená lacnejšími surovinami, ktoré neposkytujú výživu kĺbom. Možno ľahko zistiť podľa obsahu bielkovín v gumových medvedíkoch. Pravidelná konzumácia tohto typu výrobkov môže navodiť najviac obezitu, kazivosť zubov alebo diabetes.

:a45 Ako postupovať pri artróze, hoci aj pokročilých?

Artróza je degeneratívne ochorenie chrupavky kĺbu. Môže vzniknúť záťažou z práce alebo športu, nadváhy, aj vrodenými poruchami. Rozvíja sa pomerne pomaly, ale dá sa až prekvapivo relatívne rýchlo napraviť, pretože chrupavka je najrýchlejšie regeneratívny väzivovým tkanivom.

:a45 Čo má tvoriť zložky výživy kĺbov?

Väzivové tkanivo je tvorená dvoma hlavnými zložkami, podobne ako pružný sklený laminát. Sklený laminát je tvorený sklenenými vláknami a umelou živicou. Táto kombinácia dáva vzniknúť veľmi kvalitnému pružnému a pevnému materiálu. Podobne väzivové tkanivo je tvorená hlavne vláknami kolagénu a výplňovým materiálom zvyšujúcim pružnosť a pevnosť, a to sú proteoglykánmi. Pre zabezpečenie výživy kĺbov je teda vhodné dopĺňať tieto obe dve zložky, teda kolagén (vo forme lepšie stráviteľného hydrolyzátu) a glukosamín pre tvorbu proteoglykánov. Denná dávka hydrolyzátu kolagénu by mala byť asi 10 g, dávka glukosamínu približne 1,5 g. Príjem týchto dvoch základných zložiek sa rozdeľuje pokiaľ možno do viacerých denných dávok, napríklad 3 x 1 kapsula glukosamínu a 3 x 6 tabliet kolagénu. K tomu je vhodné, ale nie je nutné urobiť si domáci Šulc ako čistý vývar z bravčových nožičiek alebo kožou (klasicky okoreniť ako polievku) a nechať vychladnúť a potom odstrániť hornú vrstvu tuku. Tento Šulc sa konzumuje 3 - 5 x denne v pomerne malom množstve, stačí vziať 1 - 2 lyžice (možno aj viac podľa chuti). Čistý kolagén z vývaru je pomerne zle stráviteľný, ale jeho príjem stimuluje novotvorbu kolagénu.

Rozdelenie dennej dávky kĺbovej výživy (najmä kolagénu) do viacerých menších dávok má zmysel, pretože živiny sú efektívnejšie využívané, ako keď sa prijmú len v jednej dennej dávke.

:a45 Aké možno očakávať výsledky?

U ľahšej artrózy prestane bolestivosť asi po dvoch týždňoch. U ťažkej artrózy je typický prípad z poslednej doby:

Jeden známy mi v polovici januára 2011 povedal, že jeho otec má ťažkú ​​artrózu. Skutočne veľmi zle chodil aj cez používanie palice. Na august už mal dohodnutú výmenu kolenného kĺbu. Pretože do augusta bolo ďaleko, odporučil som mu dennú dávku 20 x Collagen Tabs, 3 x Glukosamín, ak tomu 3 x denne čistý vývar z bravčových nožičiek. Začal to ihneď používať. V polovici februára už bolesti výrazne ustúpili. V polovici marca už dopoludnia chodil bez palice.

:a45 Účinnosť

Vyššie uvedený postup podporuje výživu všetkých väzivových tkanív, typicky ale pomáha pri artróze veľkých kĺbov končatín. Pri bolestiach chrbtice je nutné počítať s tým, že sú iného pôvodu (chybné držanie tela a pod.).

:a45 Ktoré zložky výživy kĺbov sú potrebné?
Z komerčných dôvodov väčšina firiem vyrábajúcich kĺbovú výživu používa do tabliet len ​​glukosamín, chondroitín a MSM. Dôvodom je hlavne celkovo nízke denné dávkovanie, ktoré navonok pekne vyzerá. Chýba však kolagénová zložka, ktorá je základom úspešnosti. Okrem toho chondroitin a MSM bývajú niekedy zdrojom problémov. Ak sa niekomu nechce denne prehltnúť 15 - 20 tabliet s kolagénom, môže používať nápoj Gelamax v dávke okolo 30 g, alebo prijímať čistý hydrolyzát kolagénu v prášku v dennej dávke asi 10 g, ktorý sa rozmieša do polievky alebo mlieka. Je to jedno, Collagen Tabs je v podstate potravina, hydrolyzát kolagénu stlačený do tabliet kvôli jeho technicky jednoduchému príjmu kedykoľvek a kdekoľvek, ak ho môžete zapiť.

:a45 Základom úspešnosti boja s artrózou je teda kombinácia kolagén + glukosamín. Je jedno, v akej forme (nápoj, tablety, kapsuly) je používate.

Ak kĺby už prestanú bolieť, je možné postupne znižovať príjem kĺbovej výživy až na tretinu vyššie uvedených dávok. Je však vhodné dodržiavať určitý hoci aj minimálny príjem kĺbovej výživy dlhodobo, napríklad 1 kapsulu glukosamínu obdeň a 3 x denne 1 tabletu kolagénu.

Zdroj: nutri-exact.cz.

Reklama

Reklama

Tst a iné látky

Caute často omielana téma objednával[…]

If you're in search of effective medication for er[…]

What Age Is Acne the Worst?

Acne can occur at any age, but it is most common d[…]

Buy Isotretinoin Onlinea potent medication for s[…]