Body Building - Fórum

Posilňovanie, Kulturistika, Fitness, Bojové športy, Silový trojboj - vaše diskusné fórum

Reklama

#11423
Následky vysokej hladiny cholesterolu v krvi
Človek prijíma 15 percent celkového cholesterolu potravou, ostatných 85 percent sa tvorí priamo v tele. Často sa však stáva, že sa v ňom cholesterol nesprávne spracuje, dôsledkom čoho je potom jeho vysoká hladina v krvi – hypercholesterolémia.
Obrázok
Vyskytuje sa u ľudí približne od 35 rokov, v mladšom veku viac u mužov, v staršom približne od 55. roku viac u žien. U niektorých ľudí zvýšená hladina cholesterolu môže byť následkom zdedenej metabolickej poruchy – familiárna hypercholesterolémia.

Keď hladina cholesterolu v krvi presiahne určité množstvo, môžu v tele nastať škodlivé a veľmi závažné zmeny.

1. Ak sa spracovanie cholesterolu preruší, objavia sa problémy so žlčníkom. Cholesterol sa nachádza v žlči, tak isto ako aj v žlčových kyselinách. Ak žlč obsahuje nadbytok cholesterolu, v pomere k množstvu žlčových kyselín, cholesterol sa vyzráža a vytvára žlčové kamene. Pri pohybe žlčových kameňov cez žlčové cesty vznikajú bolestivé kŕče. Ak je priechod upchatý a žlč nemôže putovať do čreva, vracia sa späť do pečene a objaví sa žltačka.

2. Ak má niekto dlhotrvajúcu zvýšenú hladinu cholesterolu v krvi, vytvárajú sa uňho „ideálne“ podmienky pre aterosklerózu, lebo prebytočný cholesterol upcháva a poškodzuje cievy. V teste zdravia môžeme zistiť, či nie sme v ohrození.

:a45 Žlčník a cholesterol
• 90 percent kameňov vytvára cholesterol vylučovaný z pečene do žlčníka
• najskôr sa vytvoria mikroskopické kryštáliky cholesterolu, ktoré dorastú do veľkosti hráškov až slivky bledej alebo svetložltej farby
• obranou pred kameňmi sú lecitín a žlčové kyseliny, ktoré cholesterol udržiavajú v tekutom stave

:a45 Aká je normálna hladina cholesterolu
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že priemerná hodnota celkového cholesterolu u Európanov sa pohybuje od 4,5 mmol/l (milimólov na liter) do 6,2 mmol/l, pričom u žien sú priemerné hladiny cholesterolu v rozsahu od 4,6 mmol/l do 6,1 mmol/l.

Odporúčaná hladina celkového cholesterolu pre zachovanie zdravia je < 5,0 mmol/l. Ľuďom, ktorí trpia na niektoré zo srdcovo-cievnych ochorení a pre diabetikov, sú tieto odporúčané hodnoty:
• celkový cholesterol < 4,5 mmol/l
• LDL-cholesterol < 2,5 mmol/l

:a45 Znižuje cholesterol a krvný tlak, pozitívne pôsobí na pamäť a kĺby, urýchľuje regeneráciu, zlepšuje využiteľnosť proteínov:
Obrázok
Zdroj: katarinahorak.com

Reklama

Reklama

What is the use of Fildena Tablet?

Fildena Super Active is primarily used to treat […]

What Age Is Acne the Worst?

Acne can occur at any age, but it is most common d[…]

Tst a iné látky

Caute často omielana téma objednával[…]

If you're in search of effective medication for er[…]