Body Building - Fórum

Posilňovanie, Kulturistika, Fitness, Bojové športy, Silový trojboj - vaše diskusné fórum

Reklama

Všeobecné témy o doplnkoch výživy.
Proteiny, gainery, aminokyselniy, kreatín, NO produkty, spaľovače tuku, stimulanty, kĺbová výživa, vitamíny a podobne.
Užívateľov profilový obrázok
Od silvo
#11286
Kofeín a svaly: ÁNO, ale...
Obrázok
Zabudnite na svalnáčov, čo bežia po parku s papierovým pohárikom kávy v ruke. To je filmové klišé, ktoré v realite nedáva zmysel. Aj keď treba uznať, že zrnko kávy (pardon, pravdy) na tom bude. Káva, podobne ako všetky ostatné nápoje s kofeínom, skutočne pomáha na ceste k dobrej kondícii!

Káva je najpopulárnejší stimulant na svete a aj keď je časť jej povzbudzujúcich vlastností pripisovaná na vrub skôr psychologickému efektu, viaceré štúdie ukazujú, že je za tým niečo viac.

:a45 (Ne)povolený doping
Lepšie výsledky po káve a kofeínových nápojoch vidieť hlavne u športovcov, ktorým ide o vytrvalosť – napríklad pri behu na dlhé trate alebo plávaní. Medzinárodný olympijský výbor dokonca predpisuje maximálny limit kofeínu, aký môže obsahovať moč športovca bez toho, aby bol diskvalifikovaný pre nedovolený doping (12 mg kofeínu na 1 ml moču).

:a45 O tretinu výkonnejší!
Zo štúdie, ktorá skúmala vplyv kofeínu na výkon závodných cyklistov, vyplynulo, že po dvoch šálkach kávy boli schopní podať až o tretinu lepší výkon. Ak máte namierené do posilňovne, je dobré vypiť šálku na povzbudenie aspoň hodinu pred aeróbnym tréningom, aby sa účinok stihol naplno prejaviť. Ak nie ste práve kávový pôžitkár, môžete zvážiť užívanie kofeínu v tabletách.

:a45 Kávou proti bolesti svalov
Okrem toho, že kofeín potláča únavu pri cvičení, má aj ďalšiu výhodu – ľahšie s ním predídete bolestivým svalovým kontrakciám po tréningu. Vplyv kofeínu na regeneráciu namáhaného svalstva je dokonca lepší ako keby ste užili aspirín.

:a45 Kofeín alebo kreatín, ale nie oboje
Po vychválení kávového dopingu je čas pozrieť sa aj na kritickejšiu stránku kofeínu. Pokiaľ užívate kofeín pred cvičením pravidelne s cieľom potlačiť únavu, môže sa stať, že prehliadnete signál tela po oddychu – preťažíte organizmus.

Rizikom je aj pitie kávy u športovcov, ktorí užívajú kreatínové výživové doplnky, pretože kofeín v krvi podkopáva pôsobenie kreatínu.

:a45 Netreba to preháňať
Kávičku či dve pred cvičením môžete, viac vám ale netreba. Nadužívanie kofeínu neznásobuje pozitívny efekt na výdrž pri cvičení, navyše, môže úplne „rozhádzať“ váš oddychový režim. Ak si napríklad o štvrtej poobede kúpite veľký pohár kávy s obsahom kofeínu 200 miligramov, o desiatej večer bude vo vašom obehu ešte stále „plávať“ polovica, čiže 100 mg. A o štvrtej ráno 50 mg. Plytký spánok naruší nočnú regeneračnú fázu organizmu, čo vašej kondícii nijako neprospeje.

Zdroj: magazin.atlas.sk

Reklama

Reklama

Tst a iné látky

Caute často omielana téma objednával[…]

If you're in search of effective medication for er[…]

What Age Is Acne the Worst?

Acne can occur at any age, but it is most common d[…]

Buy Isotretinoin Onlinea potent medication for s[…]