Body Building - Fórum

Posilňovanie, Kulturistika, Fitness, Bojové športy, Silový trojboj - vaše diskusné fórum

Reklama

Užívateľov profilový obrázok
Od silvo
#11330
Magnézium - prehliadaný tajný agent
Obrázok
ObrázokMnoho z nás často podceňuje užívanie minerálov ako doplnkov športovej výživy. Známym faktom je, že pravidelné intezívne cvičenie zvyšuje stratu minerálov.


Väčšina výskumov bola vykonaná na vytrvalostných športovcoch, u ktorých bola po chronickom tréningu pozorovaná vysoká strata niekoľkých minerálov - ako magnézium, zinok, draslík, sodík, železo a tiež selén.

Jedna zaujímavá štúdia, robená vojskom USA, ukázala významný úbytok minerálov už po jednom týždni (Pekelný týždeň). (Singh, 1991).

Ďalšou zistenou zaujímavosťou je, že alkoholici zvýšili svoju silu pri predkopávanie iba užívaním horčíka, a to bez nejakého tréningu (Gullestad 1992)! Samozrejme, že alkoholizmus vedie k viacerým druhom výživové nerovnováhy, takže je ťažké použiť tieto údaje pre zdravých ľudí.

Koncentrácia magnézia (Mg) vo svalových bunkách zaostáva iba za draslíkom. Mg je zúčastnené na niekoľkých veľmi dôležitých funkciách vo svale. Medzi tieto funkcie patrí:

Glykolýza (Mg je dôležité pre ukladanie sacharidov do svalov aj pri ich spaľovaní)
Krebsov cyklus
Tvorba kreatínfosfátu
Beta-oxidačné reakcie
Syntéza DNA
Transkripcie DNA a RNA
Proteínová syntéza
Svalová kontrakcia (Mg ovplyvňuje priamo i nepriamo prenos vápnikových iónov a ich využitie)
Tvorba cAMP (cAMP je látka, ktorá umožňuje efedrínu stimulovať spaľovanie tukov)
ObrázokMg hrá aj mnoho iných úloh v ľudskom tele. Ak nastane strata Mg ako následok pravidelného intezivního tréningu, veľa funkcií v tele je obmedzených - vrátane proteosyntézy, svalové kontrakcie a metabolizmu sacharidov.

Aby ste tomu zle nerozumeli, nie každý kto trénuje má nedostatok Mg. Naopak veľmi málo ľudí trénuje takým spôsobom, ktorý by viedol k deficitu Mg. Súčasné štúdie však ukazujú pozitívny prínos z užívania Mg, aj keď v tele nie je jeho deficit.
ObrázokPrínosy pre silových športovcov (hráčov amerického futbalu) plynúce zo suplementácie minerálmi ukázala jedna nepublikované štúdie z posledného obdobia (Bril, 1999).
Pred vážením samotných výsledkov tejto štúdie treba povedať, že výrobca daného produktu finančne prispieval na danú štúdiu. Neznamená to, že treba výsledky hneď považovať za bezcenné. Musí sa však prihliadať na možnú zaujatosť a na potvrdenie výsledkov je potrebné vykonať ďalšie štúdie. Samotný výskum sa týkal efektov zinku, horčíka a vitamínu B6 na silu a svalovú hmotu už spomínaných trénovaných hráčov amerického futbalu.
Pri užívaní 30 mg monomethioninu zinku, 450 mg magnézium aspartátu a 10,5 mg vitamínu B6 pred spaním, bolo u trénovaných subjektov pozorovalo zvýšenie sily o 250% oproti skupine bez udanej suplementácie a zvýšenie hladiny testosterónu až o 30% počas osemtýždňového tréningového programu.
Aj keď bolo známe, že intenzívne cvičenie môže znížiť úrovne minerálov, až do tejto štúdie nebol ukázaný výrazný efekt suplementácie magnéziom, zinkom a vitamínom B6 vo vysoko vstrebateľných formách na silu a rast svalov.

:a45 Zhrnutie vlastnosti magnézia:

Látka:

-Magnézium

Reportované účinky:

-Zvýšenie sily
-Podpora proteosyntézy
-Hormonálnej produkcie a transportu kreatínu, fosfokreatín.

Vykonania kontrolných štúdií:

-Áno

Mechanizmus pôsobenia:

-Stabilizácia ATP potrebného pre proteínovú syntézu a ostatných procesov (vyžadujúcich energiu) vo vnútri svalovej bunky.
-Podpora metabolizmu hlavne glykogénu a sacharidov.
-Trasnport Ca + + a jeho využitie za účelom zvýšenia sily.
-Kontraindikácie s vitamínom B6 zvyšuje absorpciu magnézia.

:a45 Dávkovanie:

-5 mg na kg hmotnosti denne Vhodný rozpis dávkovanie
-Berie sa ráno a pred spaním na lačno. (Užívanie nalačno nie je až tak dôležité)

Toxicita:

Nesmie sa používať pri obličkových ochoreniach.

Zdroj: kulturistika.com

Reklama

Reklama

What is the use of Fildena Tablet?

Fildena Super Active is primarily used to treat […]

What Age Is Acne the Worst?

Acne can occur at any age, but it is most common d[…]

Tst a iné látky

Caute často omielana téma objednával[…]

If you're in search of effective medication for er[…]