Body Building - Fórum

Posilňovanie, Kulturistika, Fitness, Bojové športy, Silový trojboj - vaše diskusné fórum

Reklama

Rozhovory s českými a slovenskými kulturistami.
Pravidlá fóra: Tu uverejnené rozhovory je povolené kopírovať na iné webstránky výhradne s uvedením zdroja BODYBUILDING-FORUM.SK . Môžete samozrejme komentovať ale poprosím slušnou formou. V tejto kategórii je povolené témy zakladať iba adminovi, nakoľko sú to exluzívne a nikde nepublikované rozhovory. Je zakázané sem vkladať akékoľvek iné rozhovory skopírované z iných webstránok!!! Ďakujeme za pochopenie.
Užívateľov profilový obrázok
Od papagiorgo
#9674
Obrázok
Na úvod ťa poprosím o stručné všeobecné predstavenie sa našim čitateľom, ktorí ťa nepoznajú .

Volám sa Lukáš Malec a som študentom strednej odbornej školy v Šaci takisto vdaka poskytnutiu vzdelania na tejto skole patri takisto podakovanie riaditelovi a skole vktoej sa prave vzdelavam a mi umoznuje pristupovat kmojej zalube. Pochádzam z Trebišova ale momentálne žijem v Moldave nad Bodvou, 30 km od Košíc.

Skúšal si pred posilňovaním aj nejaké iné športy?

Áno, samozrejme. Najprv som sa venoval futbalu ako každý mladý chlapec, no po čase ma prestal baviť. Nevidel som význam tohto športu a nudil ma dookola ten istý stereotyp behania za loptou, tak som prešiel na niečo drsnejšie. Začal som sa zaoberať Freeride-om ale aj ten ma po chvíli omrzel a práve môj bycikel ma doviedol k tomu, čomu sa venuj v súčasnosti. Vymenil som ho za činky a začal som zisťovať, že práve posilňovanie je to, čo ma naozaj baví a napĺňa tak som si zháňal stále viac a viac kotúčov, po nich prišli stroje a keď už to všetko nestačilo tak som začal chodiť do posilňovne, kde chodím až dodnes.

Aké boli tvoje úplné začiatky v posilňovaní ? Kedy , ako , kde ... Odkiaľ si čerpal informácie čo a ako ?

Moje prvé začiatky vyzerali asi takto – jedna lavička a pár poskladaných rúr v malej pivnici. Hnaný túžbou niečo zmeniť som nevynechal ani jeden tréning a chodil tam pravidelne. Vystriedal som pri tom veľa sparingov, ktorých však viac lákali diskotéky a zadymené bary, takže to pomerne rýchlo aj vzdali. Samozrejme aj ja som mal veľa krát nutkanie si niekam skočiť s kamošmi, no odolal som, pretože takýto šport je dosť finančne náročný aj čo sa týka stravy, aj čo sa týka rôznych výživových doplnkov a zíde sa tu každá koruna. Informácie som čerpal z rôznych časopisov o kulturistike ale najmä z internetu.

Čo bolo u teba impulzom , aby si začal posilňovať ?

Hlavným dôvodom prečo som začal cvičiť bola asi túžba líšiť sa od ostatných, a tiež som nechcel skončiť ako väčšina mladých chlapcov – s fľašou v ruke. A čím dlhšie som chodil do posilňovne tak som si všímal, že moja váha rovnako ako aj postava sa zlepšujú, tak som si povedal prečo pre seba nespraviť viac. Takže sa dá povedať, že cvičím aj kvôli tomu, že sa chcem stále zdokonaľovať a priblížiť sa tak k svojim idolom.

Viem že pri prvej súťaži si pri príprave spolupracoval s niekoľkými odborníkmi ... Kto to bol a ako si sa dostal k spolupráci s nimi ?

Ako som už spomínal, nestačili mi už ani váhy ani malý priestor pivnice a začal som navštevovať posilňovňu. Mojim prvým cieľom bolo hlavne vyhľadať odbornú pomoc, nejakého trénera, ktorý by ma viedol a radil mi. Potreboval som ho pretože mi v hlave ožila myšlienka zúčastňovať sa súťaží a to by som sám nezvládol. Do oka mi padol tréner pôsobiaci v tej posilňovni p. Miloš Dolanský. Bol mi sympatický a už teraz viem, že som neurobil chybu, keď som ho oslovil pretože našiel odpovede na všetky moje otázky a ešte viac ma utvrdil v tom, že kulturistika je naozaj ten šport, ktorému sa chcem venovať. Taktiež ma zoznámil s odborníkmi ako sú p. Igor Kočiš, p. Milan Čížek a p. Ladislav Kuzder, ktorý mi rovnako veľmi pomohli a pomáhajú.
Obrázok
Obrázok
Keďže sa súťaženiu venuješ iba niečo vyše roka , nebolo tých súťaží nejako veľa , aj tak ťa poprosím , aby si nám ich prezradil ...

Nebolo ich veľa, to je pravda ale myslím si, že je to na začiatočníka celkom slušný výkon  Mojou prvou súťažou bola Grand Prix Slovakia 2010 Trnava, Prvá a pre mňa zároveň najdôležitejšia priniesla nie veľmi chcené výsledky. Nastúpil som s veľmi kvalitne pripravenými
mužmi ako sú napríklad už spomínaný p. Igor Kočiš alebo p. Andrej Varga. V súťažnej kategórii nás bolo 9 a mne sa uštedrilo práve to posledné miesto. Napriek výsledku ma tento ¨súboj¨ nijak neodradil od kulturistiky. Práve naopak – posunul ma o krok ďalej na Tatranský pohár, ktorý sa konal nasledujúci deň po súťaži v Trnave. Tu som nastúpil s vačšími nádejami v klasickej kulturistike v kategórii do 175cm. Radil mi tu už tiež spomínaný p. Miloš Dolanský spolu s p. Andrejom Vargom a veľmi mi pomohli, koniec koncov odzrkadlilo sa to aj na výsledku. Darilo sa mi tu lepšie než v Trnave a skončil som na krásnom 5. mieste,s 8 pretekárov čo bola pre mňa neopísateľná radosť. O 2 týždne sa konala ďalšia súťaž v Prešove a s trénerom sme si povedali prečo to nevyskúšať, keď som už bol vo forme. Zabezpečil mi potrebné veci pre diétu, ktorú som musel držať ešte 2 týždne. Bol to už 5. mesiac bez pochúťok ale neľutujem ani minútu z neho, pretože výsledky sa dostavili. V Prešove som nastúpil plný odhodlanosti a chuti bojovať u juniorov, pri ktorých som nakoniec obsadil do teraz moje najkrajšie miesto, ktorým bola 2 na stupienku víťazov.


Veľa odborníkov tvrdí , že si veľký talent a máš veľmi slušný potenciál do budúcnosti ... čo si o tom myslíš ty sám ? Včom si myslíš že sú tvoje prednosti ?

Myslím si, že moje prednosti sú najmä v tom, že sa ľahko nevzdávam a idem si za svojimi cieľmi a mám stále chuť zlepšovať sa v tomto športe, ktorý ma nielen baví ale aj napĺňa.

Môžeš nám povedat , prečo si sa rozhodol pre klasickú kulturistiku ?

Pre klasickú kulturistiku som sa rozhodol pretože som ešte len začiatočník a postupne sa chcem dopracovávať na vyššie kategórie.
Obrázok
Obrázok
Spomenieš si na svoje pocity , keď si po prvý raz vystupoval na pódiu ? ... Môžeš nám ich popísať ?

Cítil som sa nádherne. Pociťoval som, že človek, ktorý vtedy stál na pódiu som bol naozaj ja. Bolo fajn ukázať pred toľkými ľuďmi dni a mesiace tvrdej práce a úsilia, ktoré som do toho vložil. Zároveň som pociťoval, že to, pre čo som toľko krát išiel z posilňovne s kŕčmi v nohách a to, pre čo som si pár krát ponadával sa naozaj vyplatilo.

A po vyhlásení výsledkov ?


To záležalo od tých výsledkov. Ale samozrejme mi bolo úžasne pri každom ich vyhlasovaní, pretože som vedel, že som už niečo dokázal a posunul som sa ďalej, zistil som ako to chodí a tiež som sa dozvedel ako a čo by som mal ešte vylepšiť. Takže mne nešlo ani tak o to umiestnenie. Už len to, že som sa tam dostal a získal som nové skúsenosti je pre mňa výhra čo má cenu zlata.

Tvoje umiestnenie na prvej súťaži ťa určite nepotešilo ... dala ti táto súťaž aspoň niečo , na čom by si mohol stavať a zúžitkovať to do budúcnosti ?

Nepotešilo ale ani neprekvapilo. Prvá súťaž bola naozaj ťažká, čo sa súperov týka ale každopádne mi dodala ešte väčšiu chuť do posilňovania, aby som raz dokázal poraziť a približiť sa k veľkým menám, a taktiež aj sebavedomie nevzdávať to po neúspechu.

V akej federácii si začínal a v akej súťažíš momentálne ? Plánuješ do budúcnosti aj nejakú zmenu súťažnej federácie ?

Mojimi plánmi bolo zúčastniť sa súťaží SSNKF, ale nakoniec som sa rozhodol nastúpiť do federácie SAKFST, s ktorou som nadmieru spokojný. Koniec-koncov takmer všetci moji známi sú takisto jej členmi, takže si myslím, že som urobil správne rozhodnutie a určite neplánujem v blízkej budúcnosti túto federáciu zmeniť na inú.
Obrázok
Ako sa ti darí financovať tento finančne náročný šport ? Máš niekoho kto ťa finančne podporuje alebo sa ti darí byť sebestačný ?

Vzhľadom na to, že som študentom a nemám žiadny stály príjem, tak mi v tom veľmi pomáhajú moji rodičia, ale aj ja sa snažím dopĺňať základné veci, ovšem ak sa to dá. Je pravda, že je to finančne veľmi náročné, no napriek tomu sa nemienim tohto krásneho športu vzdať.

Dozvedel som sa , že máš teraz výborné podmienky na prípravu ... Kde momentálne trénuješ ? Máš niekoho , kto ti pomáha ako tréner príp. sparingpartner ?


Pripravujem sa vo fitnes centre NAYTILUS v Moldave nad Bodvou, ktoré mi zabezpečil tréner a mojim sparingovým partnerom je jedine jeden môj známy, ktorý so mnou chodí trénovať pravidelne a tiež ma podporuje.

Ako je to u teba so suplementáciou? Aké doplnky užívaš najradšej ? Máš nejaké obľúbené značky alebo konkrétne produkty?

Konkrétne produkty ani obľúbené značky nemám pretože si veľmi nemôžem medzi týmto všetkým vyberať, musím sa uspokojiť hlavne s tým, na čo mám financie. Užívam ale základné doplnky, ako sú napríklad aminokyseliny, bcaa, vitamíny a proteíny, teda základné veci, ktoré sú nevyhnutné pre udržanie svalovej hmoty.
Obrázok
Predpokladám že sponzora nemáš ... ak by si mal možnosť sa prihovoriť potencionálnym sponzorom , aby do teba investovali , čo by si im odkázal ?

Mám jedného sponzora. Je ním majiteľ pred chvíľou spomínaného fitnes centra, ktorý mi pomáha so základnými doplnkami. Som rád, že sa našiel hneď na začiatok niekto, kto ma vie vo financiách podporiť ale bol by som tiež rád, keby sa časom ten počet sponzorov zvyšoval. Potencionálnym sponzorom by som odkázal, že určite neurobia chybu keď do mňa investujú

Určite aj ty ako každý kulturista máš určité partie dominujúce a niektoré naopak problémové .. Ktorú ty u seba považuješ za najlepšiu a naopak najslabšiu ?


Ja som k sebe veľmi kritický, ale myslím si, že mojim zlatom sú nohy a lýtka. Horšie je to už s hornou časťou tela pretože pomerne problémové sú u mňa bicepsy a chrbát, na ktorých však veľmi tvrdo pracujem.

Naši čitatelia by určite uvítali , keby si nám prezradil svoj konkrétny objemový a taktiež rysovací tréning ... Čím sa u teba líšia ?

Jediný rozdiel medzi rysovacím a objemovým tréningom je v tom, že v rysovacom tréningu sa sústredím najma na poriadne precítenie a váhy ale hlavne sa tu spolieham na super série a skrátenými prestávkami.
Obrázok
Ak by som ťa mohol poprosiť , povedz nám aký typ tréningu ideš momentálne aj s podrobným tréningovým rozpisom ...

Momentálne idem 1+1 v objemovej príprave :

A:
1. hlboké drepy s veľkou činkou 5x6-10
2. leg press 4x10
3. hacken drep (drep s činkou na hrudi) 4x10-12
4. predkopávanie 3x12-15
5. výpony na lýtka v stoji 5x15-20
6. výpony na legpresse 5x15-20

B:
1. tlaky na multiprese hore hlavou 4x6-10
2. tlak na rovnej lavicke s jednoruckami 4x8-10
3. tlak v sede na pristroji 4x8-10
4. pullover 3x15
5. biceps. zdvih na scottovej lavickei s EZ 4x6-8
6. biceps. zdvih v stoji s kladkou 4x10
7. bicepsový zdvih v stoji na kladke jednoruc zhora ku hlave 4x10
8. zdvíhanie nôh vo vise so záťažou 3x15-20
9. zdvíhanie nôh v ľahu 3x15-20
10. sklápačky 3x15-20

C:
1. zhyby na hrazde 4x6-10
2. príťahy veľkej činky v predklone 4x8-10
3. príťahy spodnej kladky ku pásu 4x8-10
4. príťahy kladky za hlavu 4x10-12
5. hyperextenzia 2x15
6. mŕtvy ťah veľkej činky 4x8-10
7. zanožovanie v ľahu 5x10-12


D:
1. tlaky v sede s veľkou činkou za hlavu 4x6-10
2. rozpažovanie 4x10-12
3. rozpažovanie v predklone 4x10-12
4. príťahy veľkej činky k brade 3x10-12
5. tricepsova kladka rovna 4x6-15
6. kladka spoza hlavy v predklone 4x10-12
7. francuzsky tah jednorucky v sede 4x10-12
8. sed-ľah so záťažou 3x15-20
9. sťahovanie kladky na brucho 3x15-20
10. skracovačky 3x15-20


Teraz prejdem k tvojmu stravovaniu . Máš nejaké obľúbené jedlá špeciálne do objemu a tiež do diéty ? Prezraď nám nejaký príklad tvojho denného jedálničku v objeme aj v diéte.

Nie sú to žiadne slávy, zo začiatku mi robilo veľký problém sa takto stravovať ale časom sa na to dá zvyknúť. Pri objemovke sa dá povedať, že jem skoro úplne všetko, na čo mám chuť ale predovšetkým sa snažím dávať do popredia mäso, ryžu, vajcia, ovsené vločky a tvaroh, ktoré v objemovke nesmú za žiadnych okolností chýbať a v diéte sú to ryby či tuniak, ryža a mäso varené na pare alebo vode.
Obrázok
Nasledujúcu otázku kulturisti nemajú radi , ale čitatelia na ňu čakajú , preto ťa poprosím o tvoje miery partií a samozrejme silové maximálky.

Tak teda dúfam, že ich veľmi nesklamem :a11

Moje miery partií sú :

- Lýtka 43 cm
- Nohy 67cm
- Hrudník 115cm
- Ruky 43cm

A tu sú teda moje maximálky :

- Drepy : 220kg, 6 séria a 8 opakovaní
- Bench : 140kg
- Prekopávanie : 100kg


Ako vyzerá tvoj posledný týždeň pred súťažou ? Zaujímal by ma tvoj celkový denný režim, tréning, strava...

Týždeň pred súťažou záleží všetko od mojej formy. Tréningy vynechávam 4-5 dní pred súťažou a to preto, aby som sa nenaťahal vodou a taktiež sa pred ňou snažím čo najviac oddychovať. V strave znižujem sacharidy na minimum, ich počet tiež závisí od mojej formy
Obrázok
Máš nejaké osvedčené metódy alebo finty , ktoré používaš na dokonalé odvodňovanie ?

Vzhľadom na to, že som ešte len začínajúci kulturista, spolieham sa najviac na kávu a ryžové chlebíčky. Najmä pred súťažou približne tak 3 dni nepijem vodu, jedinou tekutinou za celý deň sú 3 dcl kávy.

Čo zvykneš urobiť ako prvé hneď po súťaži ? nejaký zaužívaný rituál ...?

Jediné, čo ma po súťaži zaujíma je voda. Predsa len 3 dni bez nej dá človeku poriadne zabrať. Ďalej čo ma po súťaži ako prvé napadne sú chutné a šťavnaté kuracie prsia so šťavou varené ako normálne jedlo pre normálnych smrteľníkov a nie na pare alebo na vode :a2

Čo znamená pre teba kulturistika ako pojem ? Dala ti niečo pozitívne do života ?
Máš nejaké svoje motto , ktorým sa v kulturistike riadiš alebo zásady , ktoré dodržiavaš ?


Kulturistika ako pojem pre mňa znamená zdravý životný štýl a schopnosť vyhrať často krát nad ľudskou lenivosťou a to nedokáže len tak hocikto. Do života mi tento šport dal veľa. Spoznal som vďaka nemu úžasných ľudí a získal nové známosti, ukázal mi, že život nie je len o výhrach ale že sa treba naučiť aj prehrávať a taktiež stále bojovať za svoje ciele. A ako tak rozmýšľam, nenapadá ma žiadne motto podľa ktorého by som sa riadil, riadim sa jedine podľa mojej túžby a chuti sa stále zlepšovať – som tým posadnutý rovnako ako som posadnutý tréningami a poctivou prípravou pri ktorej viem, že to, čo do toho dám sa mi tisíc krát vráti :a22
Obrázok
Určite sa ti občas stane , že sa ti absolútne nechce trénovať ? Čo ťa dokáže namotivovať a nakopnúť ?

Málokedy sa stretávam s takýmito dňami ale keď už predsa niekedy zavítajú aj ku mne, tak si spomeniem na to, že ak vynechám tréning, tak škodím iba sám sebe pretože všetko to, čo robím, robím len pre seba a pre nikoho iného a v tom momente ma tá lenivosť prejde a nakoniec aj tak skončím v posilňovni :a15

Aké sú tvoje kritéria na zostavenie súťažnej zostavy ? Či už ohľadne choreografie alebo výberu hudby ... Zostavuješ si ju sám ?

Čo sa týka súťažnej zostavy, pomáhajú mi pri tom môj tréner a priateľka, ktorá sa dlhodobo venuje tancu.

Kulturistika ako každý iný šport , prináša okrem radosti aj rôzne negatívne faktory / zranenia,nedostatok financíí ... / bolo u teba niečo podobné , že by si si povedal , že skončíš so „ železnou hrou „ ?

Pokiaľ môj zdravotný stav nijako vážne nič nepoškodzuje tak nevidím dôvod prestať. Aj keď s financiami na tom stojím ako stojím, určite by som sa toho len tak ľahko nevzdal. Mám neuveriteľnú chuť sa v tom stále zlepšovať ako som už pár krát spomenul a aj rameno, keď občas neposlúcha tak len znížim váhy, no tréning nikdy nevynechám.
Obrázok
Kto je tvojím kulturistickým idolom ? Aký typ postavy u kulturistu je tvoj vysnívaný ideál ?

Mojim najväčším kulturistickým idolom je Branch Waren pretože sa mi veľmi páči jeho technika a obdivujem jeho silu, ktorú vkladá do tréningov.

Určite by čitateľov zaujímali nejaké klebety z tvojho súkromného života ... Čo tak napríklad priateľka, rodina, koníčky a záľuby vo voľnom čase...

Klebety z môjho súkromného života ? Nie je tu nič také zaujímavé, čo by som vám povedal. Rodina ma v tom podporuje, sú radi, že robím niečo pozitívne a neflákam sa po nociach ako väčšina mladých ľudí. Taktiež moja priateľka pri mne stojí a tiež ma podporuje. Mojim jediným koníčkom a záľubou je kulturistika, nič okrem toho nepoznám.

Si zamestnaný alebo ešte študuješ ?

Som študentom strednej odbornej školy v Košiciach –Šaci ako som už v úvode spomínal. V súčasnosti som študent 4. ročníka a momentálne ma čakajú maturitné skúšky, po ktorých by som sa chcel zamestnať a vkladať viac financií do športu.

Vníma tvoje najbližšie okolie to čo robíš skôr pozitívne alebo skôr negatívne ? Podporujú ťa ?

Moje okolie to vníma rôzne. Niektorí z tých, s ktorými som kedysi vymetal bary, ma definitívne odpísali a nie sú schopný sa mi ani na ulici pozdraviť ale mne to nevadí pretože chápem, že nie sme každý rovnaký. Ja to robím pre seba pretože chcem niečo dokázať a nezaujíma ma čo si kto o mne myslí. Idem si za svojim cieľom a neprestávam veriť, že sa to všetko naozaj oplatí.
Obrázok
Na akej súťaži sa predstavíš najbližšie ?

Najpravdepodobnejšie sa predstavím na jesenných nominačných súťažiach, no všetko to záleží od mojej maturity. Dúfam ale, že sa to všetko podarí a budem sa môcť ukázať v tom najlepšom svetle a predstaviť sa s kvalitnejšou prípravou.

Určite máš aj ty už svoje plány do tvojej kariérnej súťažnej budúcnosti . Prezradíš nám ich ? Kam by si to chcel vo svojej kariére dotiahnuť ?

Samozrejme mám svoje plány a ciele, kam by som to chcel dosiahnuť. Momentálne je mojim najväčším cieľom pripraviť sa čo najlepšie na jesenné nominačné súťaže juniorov na svet a snažiť sa v nich o najväčší úspech. V prípade, že by sa mi to nepodarilo, tak sa budem snažiť vložiť ešte väčšie úsilie a obetujem pre to oveľa viac času, aby som mohol s istotou zabojovať o titul na ďalší rok.

Čím sa plánuješ živiť v budúcnosti ? Bude to trénerstvo , výživové poradenstvo ? Aké sú tvoje ciele a plány v súkromnom živote ?

Rozmýšľal som, že budem pokračovať vo vzdelávaní sa a to vysokoškolskou formou so zameraním na výživové poradenstvo. S kulturistikou by som samozrejme neskončil a určite by som sa jej venoval aj naďalej popri štúdiu.
Obrázok
Máš nejaké rady hlavne pre mladých " puberťákov ,ktorí v steroidoch vidia iba veľké svaly , ale asi si neuvedomujú , že steroidy sú síce dobrým nabíjačom svalových objemov , ale môžu mať aj životunebezpečné následky . Ako sa ty osobne pozeráš na problematiku zneužívania steroidov v kulturistike ?

Neuznávam steroidy pretože som toho názoru, že životná forma sa dá dosiahnuť aj bez ich užívania, ale tí ľudia, ktorí sa tým dopujú si to neuvedomujú a iba sa ničia. Je pre nich ľahšie pichnúť si jednu injekciu než odpracovať si pár hodín poctivej práce v posilňovni, po ktorej sa dostaví dlho očakávaný výsledok.

Máš nejaké rady pre mladých chalanov, ktorí sa chystajú na svoju prvú súťaž ?

Jediná moja rada pre začiatočníkov je to, aby sa nevzdávali keď začnú strácať na svalovej hmote a na váhe a aby aj napriek tomu, že je to ťažké, neporušovali diétu a snažili sa ju dodržať a hlavne aby si čo najskor uvedomili, že to, čo robia, robia len pre seba a pre nikoho iného. Nikdy to nevzdávajte a aj keď sa vám chvíľami zdá, že sa to už ďalej nedá vydržať, postavte sa a pracujte na sebe ďalej a určite vás vaše telo na pódiu nesklame.
Obrázok
Na záver máš priestor , čokoľvek o sebe doplniť , čo by mali o tebe užívatelia vedieť , a takisto máš priestor komukoľvek čokoľvek odkázať alebo poďakovať ...

V prvom rade by som chcel poďakovať mojej rodine a najmä mojej mame, ktorá ma v tom podporuje, ďalej mojej priateľke a zároveň mojej životnej láske bez ktorej by som to asi nezvládol pretože ma posúva a dáva mi chuť a silu sa zlepšovať. Samozrejme by som sa chcel poďakovať môjmu trénerovi, ktorému patrí moje poďakovanie za jeho ochotu a snahu a pevné nervy a rovnako aj môjmu známemu Gabimu, ktorý ma vie pozitívne pripraviť na tréningy a vytiahnuť z nich maximum. V neposlednom rade patrí moje veľké ďakujem mojim priateľom, ktorý ma v tom takisto veľmi podporujú a aspoň touto formou by som sa vám chcel všetkým poďakovať za vašu podporu.Samozrejme ďakujem aj adminovi tohto webu za pokytnutie priestoru pre tento rozhovor ĎAKUJEM :a22 :a22 :a22





Obrázok

ďakujem za poskytnutie tohto rozhovoru a želám veľa úspechov v kariére a veľa splnených športových snov ...

Reklama

Reklama

What is the use of Fildena Tablet?

Fildena Super Active is primarily used to treat […]

What Age Is Acne the Worst?

Acne can occur at any age, but it is most common d[…]

Tst a iné látky

Caute často omielana téma objednával[…]

If you're in search of effective medication for er[…]