100 g mrkvy
100 g zeleru
100 g petržlenu
100 g cibule
1 palice cesnaku
100 g masti
2 lyžice cukru
800 g hovädzieho mäsa zadného (použil som falošnú sviečkovú)
400 g mrazeného lesného ovocia
1 hrsť divokého korenia vrátane borievky
3 dl červeného vína suchého
trošku rozmarínu (aj čerstvý)
trošku tymianu (aj čerstvý)
1-2 zemiaky na zahustenie (na drobno rozvariť)
foto: Vlastimil Lunter
Postup na prípravu receptu:
Cibuľa sa nakrája na pásky, zelenina na väčšie kocky a cesnak roztlačíme a nasekáme nahrubo. Mäso nakrájame na väčšie kocky, osolíme a okoreníme. Na masti osmažíme koreňovú zeleninu, potom pridáme cibuľu a cesnak a zasypeme cukrom. Necháme celú zmes skaramelizovať a orestujeme mäso. Pridáme ovocie, koreniny, víno a bylinky a dusíme domäkka. Pred dokončením varenia pridáme zemiaky na zahustenie (na drobno) a varíme domäkka.
foto: Vlastimil Lunter
Krkonošského medveďa je možné podávať s knedľou, zemiakovými kroketami alebo pečivom.