Body Building - Fórum

Posilňovanie, Kulturistika, Fitness, Bojové športy, Silový trojboj - vaše diskusné fórum

Reklama

Rozhovory s českými a slovenskými kulturistami.
Pravidlá fóra: Tu uverejnené rozhovory je povolené kopírovať na iné webstránky výhradne s uvedením zdroja BODYBUILDING-FORUM.SK . Môžete samozrejme komentovať ale poprosím slušnou formou. V tejto kategórii je povolené témy zakladať iba adminovi, nakoľko sú to exluzívne a nikde nepublikované rozhovory. Je zakázané sem vkladať akékoľvek iné rozhovory skopírované z iných webstránok!!! Ďakujeme za pochopenie.
Užívateľov profilový obrázok
Od papagiorgo
#10338
Priestor pre dnešný rozhovor venujem Mgr. Ladislavovi Korschovi

Ahoj laco ... na úvod ťa poprosím stručné predstavenie sa ...

Volám sa Ladislav Korsch, mám 25 rokov a bývam v Starej Ľubovni kde aj trénujem a pracujem.

Vráť sa včase naspať o nejakých tých 10-11 rokov a predstav nám tvoje úplné začiatky , kedy si sa začal venovať cvičeniu .. Kedy , ako , prečo, s kým , odkial si čerpal informácie o cvičení , v akých podmienkach , kto ti pomáhal atd ...

Fitko mi nebolo nikdy cudzie, pretože otec ma brával do fitka už ako 3 ročného , čiže to pre mňa nikdy nebolo niečo špeciálne, práve naopak, bral som to ako bežnú činnosť ktorá patrí v mojej rodine už skoro k tradícií. Aktívne som začal samozrejme až v 15 rokoch, kedy som náhodne pri futbalovom tréningu zavítal do klubu k pánovi Andrejovi Hlinkovi. Poznali sme sa samozrejme odjakživa, ale nikdy som neuvažoval aby som sa aktívne zapájal do tréningov a súťaženia v jeho klube. Až kým sme si spolu nezatrénovali a vtedy zistil, že mám veľký potenciál. Bolo to tesne pred Majstrovstvami Slovenska dorastencov 2001, keďže som nemal vybavenú licenciu tak som nemohol štartovať, ale vtedy to všetko začalo. Rozbehol som aktívny objemový tréning (dovtedy to bolo len rekreačne, kedže som bol aktívny športovec) a chcel som sa pripraviť na rok 2002. S informáciami a prípravou som sa radil s Andrejom Hlinkom mladším a Michalom Hlinkom, ktorí boli už vtedy úspešní reprezentanti slovenska. Samozrejme samo štúdiom som sa zdokonaľoval v odbornej spôsobilosti, bavilo ma spoznávať tajomstvá bodybuildingu a výživy.
Svoju prvú súťaž si absolvoval už v dosť mladom veku , a navyše sa ti podarilo veľmi pekné umiestnenie na „bedni“ . Preto by ma zaujímalo , kto ťa vlastne priviedol na myšlienku začať súťažiť ... Bol to tvoj otec , ktorý taktiež súťažil ?

Áno, ako som už spomínal v 15 rokoch mi to nevyšlo, pretože som to nestihol, ale v 16 som už nastúpil na pódium a priniesol som si odtiaľ 3. miesto z Majstrovstiev Slovenska dorastencov. K súťaženiu ma priviedol tréner Hlinka, ktorý je zakladateľom nášho klubu v Starej Ľubovni a fungujeme už viac ako 25 rokov. Môj otec asi veľmi nechcel aby som súťažil, pretože vedel čo všetko do toho musí človek dať, čo všetko musí obätovať aby bol úspešný a úspech v tomto športe neznamená aj úspech v živote, resp. úspech na súťaži neznamená, že aj v živote budeme úspešní, ale pomôže nám to v zvládaní životných situácií, pretože kto zvládne tvrdú prípravu na vrcholovú súťaž tak ten sa dokáže vysporiadať so všetkým ostatným.

Povedz nám akých súžaží si sa doteraz zúčastnil , aj s umiestneniami a v akých kategóriách ...

3. miesto, majstrovstvá SR dorastencov, kat. do 65 kg - 2002
8. miesto, majstrovstvá SR juniorov, kat. do 70 kg – 2002
1. miesto, GP kond. kult. Stará Ľubovňa, kat. dorast - 2002
1. miesto, majstrovstvá SR dorastencov, kat. do 65 kg - 2003
3. miesto, majstrovstvá SR juniorov, kat. do 70 kg – 2003
2. miesto, GP kond. kult. Stará Ľubovňa, kat. juniori - 2003
2. miesto, GP kond. kult. Košice, kat. juniori – 2004
3. miesto, Veľká cena Košíc, kat. OPEN - 2004
2. miesto, Majstrovstvá SVETA juniorov OPAVA, kat. do 75 kg – 2004 1. miesto, GP kond. kult. Stará Ľubovňa, kat. juniori - 2004
1. miesto, Veľká Cena Nemšovej, kat. do 75 kg, Absolútny víťaz VC Nemšovej - 2005
4. miesto, Majstrovstvá SVETA juniorov a másters Budapešť – 2005
4. miesto, Majstrovstvá Slovenska mužov do 80 kg, Liptovský Mikuláš - 2006
1. miesto, Majstrovstvá Slovenska juniorov do 80 kg, Dubnica nad Váhom – 2006

1. miesto, Veľká Cena Nového Mesta nad Váhom, kat. do 80 kg, 2006, Absolútny víťaz
2. miesto, Majstrovstvá Slovenska mužov v klas.kult. do 178 cm, Poprad - 2007
8. miesto, Majstrovstvá EUROPY v klas.kult. do 178 cm, BAKU 2007, AZERBAJDZAN
1. miesto, Majstrovstvá Slovenska v klas.kult. do 175 cm, Bratislava - 2011
1. miesto, Veľká Cena Starej Ľubovne, kat. klas.kult. OPEN, 2011


Keďže si už absolvoval množstvo súťaží či už v dorastencoch , junioroch a samozrejme aj mužoch a vo väčšine si sa postavil na „bedňu“ , preto by ma zaujímalo , ktorú súťaž doteraz považuješ za svoju najvydarenejšiu a prečo ?

Tak vyskúšal som si veľa súťaží v rôznych kategóriach, skúsil som Európu aj Svet, kondičných, klasických aj váhových kulturistov. Za najvydarenejšiu súťaž považujem Majstrovstvá Sveta juniorov v Opave 2004, pretože som tam šiel vlastne na skúšku resp. „do počtu“ ale priniesol som si striebornú medailu z ktorej som sa nevedel ešte dlho spamätať, ale neskutočne ma to nakoplo aby som sa pripravil na nasledujúci rok a dokázal minimálne obhájiť alebo aj získať titul, no nestalo sa tak a tymto aj prechádzam k najnevydarenejšej súťaži, z ktorej som mal presne opačný pocit a bol som deprimovaný a znechutený ako dokáže politika pokaziť šport. Vtedy sa uplne zmenilo moje vnímanie súťažnej kulturistiky zvlášť na medzinárodnej úrovni.
A keby si mal vybrať jedno umiestnenie , ktoré bolo z hľadiska prípravy najvydretejšie , ktoré by to bolo ?

To bola presne tá súťaž o ktorej som práve písal, bola to súťaž Majstrovstvá Sveta juniorov v Budapešti 2005. Strašne veľa som tomu obetoval a neobjektívny názor rozhodcov ma pripravil o medailu, a možno aj o titul Majstra Sveta. No napriek tomu, každá zlá skúsenosť nás posúva ďalej a dáva nám niečo, čo nám pomáha byť pripravený na všetko.

Mal si doteraz v kariére nejaké obdobie , kedy by ti nejaké negatívne faktory zhatili tvoje súťažné plány ? Nejaké vynútené prestávky atd ...

Tým negatívnym faktorom bola tá spomínaná zlá skúsenosť z majstrovstiev sveta, ale nezabránilo mi to v ďalšom následnom súťažení, práve naopak ma to viac nakoplo aby som bol ešte lepší a ukázal sa posledný krát na majstrovstvách Slovenska juniorov. Boli to vlastne prvé oficiálne majstrovstvá Slovenska juniorov, ktoré som absolvoval v juniorskom veku, pretože po prechode z dorasteneckej kategórie k juniorom som to nestihol, keďže som sa rovno pripravoval na Majstrovstvá Sveta. Inak som nikdy nemal vynútenú prestávku, nikdy ma nedokázala odstaviť choroba alebo zranenie. Prestávku, ktorú som začal v roku 2007 som plánoval už dlhšie a nebola vynútená ale nevyhnutná, keďže som 6 rokov bez prestávky súťažil jar-jeseň.

Predpokladam , že tvojou najprestížnejšou súťažou boli práve tohtoročné majstrovstvá slovenska , kedy si sa v kategorii KK do 175cm postavil na najvyšší stupienok . Je to tak alebo sa mýlim ?

Najprestížnejšou súťažou boli Majstrovstvá Sveta a Európy, ale tohtoročné Majstrovstvá Slovenska v Bratislave nemali od nich, čo sa týka úrovňou a kvalitou pretekárov ďaleko. Samozrejme na Európe alebo Svete príde omnoho viac pretekárov no niektorí ani zďaleka nedosahovali kvality aké mali pretekári na tohtoročných Majstrovstvách Slovenska. Samozrejme čo sa týka cien a programu to nemôžem ani porovnávať. Poviem iba toľko, že Bratislava to tohto roku bezkonkurenčne „zabila“ :a22

Bol by som rád , keby si nám podrobne popísal celú svoju prípravu od tréningu , stravovania , suplementáciu až po diétu ... Čitatelia by určite uvítali , keby si uviedol aj konrétny tréningový rozpis a príklad tvojho celodenného jedálnička ...

Tak nieje to žiadna veľká veda. Tento rok to bolo o dosť jednoduchšie, až na ten koniec prípravy, kedy som robil veľké extrémy aké som zatiaľ nerobil ale myslím, že sa to aj odrazilo na výslednej forme.
Čo sa týka tréningov v objemovej fáze trénujem 2+1 a ak sa dostanem do vyššej intenzity tak podľa pocitu zaradím tréning 4+1. Vo všetkom sa riadim podľa pocitov a aktuálnej situácie, ale samozrejme dodržiavam základ ktorého sa stále držím. Trénujem tvrdo s ťažkými váhami, menšie počty opakovaní v príprave na súťaž prechádzam na super sety ale stále sa snažím ísť s maximálnymi váhami. Prestávky mám len minimálne a držím sa „tvrdých a rýchlych“ tréningov. Do 45 minút dokážem odtrénovať a potom už len relax a regenerácia.
Čo sa týka stravovania, to v objemovej fáze veľmi neriešim. Snažím sa iba pravidelne stravovať tzn. 4-6 tuhých jedál + 1 až 2x proteínový koktail. Strava pozostáva z domácej stravy, to veľmi neriešim pretože mám dobrý metabolizmus a tvrdé tréningy. Problém by bol iba v prípade ak by som povolil v pravidelnosti a jedol iba dvakrát max trikrát denne, to by sa prejavilo v spomalenom naberaní a horších tréningoch. Preto sa snažím stravu dopĺňať o proteínove nápoje a bcaa. To je pre mňa základ ktorého sa držím. Občas doplním nejakú pumpu obohatenú o kreatín+glutamín+arginín. Inak doplnky výživy tiež veľmi neriešim a myslím, že je to pre mňa dobré pretože neskôr v príprave mi všetko krásne funguje a každý doplnok výživy na mne doslova zanecháva stopy. Niekto tomu hovorí genetika niekto dar, ale pre mňa je to normálne že už z obyčajného kreatínu dokážem vyťažiť toľko ako niekto z anabolických steroidov.


Tréningový plán je jednoduchý a stabilný, mením iba úchopy, váhy, intenzitu, série, opakovania a všetko podľa pocitu. Viem ako moje telo reaguje a viem čo je pre mňa najlepšie.

4+1
1. deň: prsia, ramená
2. deň: chrbát, zadné ramená, trapézy, brucho
3. deň: stehná, lýtka
4. deň: biceps, triceps
5. deň: voľno


1. deň:

PRSIA:

benchpress 4 x 6
tlaky na šikmej 4 x 6 - 8
rozpažovanie na šikmej 4 x 8


RAMENA:

tlaky za hlavou 4 x 6
upažovanie 4 x 8 - 10
predpažovanie 4 x 8 - 10

2. deň:

CHRBÁT:

zhyby na hrazde zo závažím 4 x 6 - 8
priťahy T - tyče 4 x 8 - 10
priťahy veľkej činky v predklone podhmatom 4 x8 - 10


ZADNÉ RAMENA:

zapažovanie v predklone 4 x 8 - 10
zapažovanie s jednoručkou 4 x 12


TRAPÉZY:
zdvíhanie ramien jednoručky 4 x 6

3. deň:

STEHNÁ:

drepy 5 x 12
legg press 4 x 10 - 12
predkopávanie 4 x 12
zakopávanie 4 x 12
predklony 4 x 12
zakop. Jed. nohou 4 x 12


LÝTKA:

výpony v stoji 4 x 15
výpony na legg presse 4 x 15


4. deň: [/u][/i][/b]

BICEPS:

bicepsový zdvih v. č 4 x 6
zdvih jednoručiek v sede 4 x 6
zdvih s oporou lakťa 4 x 8


TRICEPS:

úzke tlaky 4 x 6
Francúzsky tlak 4 x 8
Sťahovanie kladky 4 x 8


5. deň:

VOĽNO

Jedálniček ti nepoviem, pretože je to každý deň niečo iné, sam ani nikdy neviem čo budem mať druhý deň na obed alebo večeru. Všetko si varím podľa chuti, pocitu, financií a tiež podľa toho čo mama navarí :a11 Som veľký jedák a zjem skoro všetko a veľmi mi chutí hlavne pikantné jedlo a mäso, ale aj domáce halušky či pirohy.

Vedel si niečo o svojej konkurencii v kategórii už vopred ? Keď už stojíš na pódiu , čo sa ti preháňa hlavou ? Vnímaš aj konkurenciu okolo seba alebo sa sústredíš výhradne na tvoj výkon ?

O konkurencií som nevedel nič a veľmi som to ani nesledoval, až na poslednú chvíľu sa začali ukazovať ľudia ktorí chceli pretekať ale nikdy som to nejak neriešil, no bol som si neisty pretože som dlho nesúťažil a stratil som pojem o kvalitách konkurencie. Čo som sledoval posledné majstrovstvá tak som vedel iba to, že úroveň sa oveľa zlepšila a ten štandard je úplne niekde inde ako keď som aktívne súťažil. Dnes je štandard vypruhované stehna a zadok, brutálna vyrysovanosť a vaskularita, takže som šiel do toho naplno aby som nezaostával za týmto štandardom. Samozrejme som nevedel či to bude stačiť ale veril som, že budem konkurencie schopný. Čo sa mi preháňa hlavou? Myslím že nič, snažím sa iba maximálne sústrediť na pózovanie, prepínanie každého svalu, hlavne stehien, zadku a hamstringov, konkurenciu si nevšímam, iba si naplno užívam pózovanie a sústreďujem všetky sily aby som vydržal a neodpadol priamo na pódiu :a15

S akými pocitmi a očakávaniami si vystupoval na pódium ? Aké pocity prežíva pretekár v momente , keď mu na krk vešajú zlato ?

Na pódium som vystupoval absolútne spokojný, uvoľnený a pokojný. Až som bol zo seba nervózny prečo som taký pokojný :a25 ale bol to príjemný pocit, aj keď som bol hladný, smädný a unavený. Vedel som že tieto pocity si musím úživať naplno pretože trvajú iba chvíľu ale znamenajú pre nás kulturistov celý život. Pocit keď mi vešajú na krk zlato je neopísateľný ale veľmi porovnateľný s pocitom ak sa môžete po súťaži bez zábran najesť a napiť. Preto nám súťaženie prináša také naplnenie, pretože toľko úžasných pocitov v jeden moment človek nezažije len tak hocikedy v živote a toto všetko stojí za tu drinu a odriekanie.

Keby si mal ohodnotiť pripravenosť tvojej konkurencie v kategórii , aký by bol tvoj názor ?

Konkurencia bola veľmi veľmi dobre pripravená, až som si myslel, čo tam vôbec robím. Keď som videl konkurenciu v zákulisí pri vážení, alebo tesne pred nastúpením na pódium, tak som sa cítil ako malý chlapec, ktorý tam nemá čo robiť. Po zhliadnutí fotografií, som zmenil názor a videl, že niesom až taký malý chlapec a vyzeral som na pódiu veľmi dobre. Každopádne konkurencia bola veľmi dobrá a stačilo by len trošku povoliť a víťazstvo mi mohlo kedykoľvek uniknúť.

Boli na podujatí pre teba nejaké prekvapenia alebo sklamania čo sa týka umiestnení pretekárov v iných kategóriach ?

Nie, myslím, že ten kto zvíťazil vo svojej kategórií, tak si to skutočne zaslúžil. Sklamanie som nezaregistroval, myslím že každý bol spokojný s tým ako dopadol. Samozrejme iba tí ktorí si to skutočne zaslúžili. Nemôže byť niekto nespokojný kto nemal požadovanú formu alebo nedokázal poraziť lepšie pripraveného alebo geneticky vybaveného pretekára.
Ak by si mohol , popíš nám tvoje všeobecné pocity a dojmy z celkovej atmosféry , organizácie ... Postrehol si aj ty nejaké nedostatky typu , že sa pretekári nemali kde osprchovať a pod ?

Z majstrovstiev som mal a stále mám veľmi dobrý pocit a dojem. Myslím že už len tým, že som túto súťaž porovnal s Majstrovstvami Európy alebo Sveta, ktoré sú na vždy na svetovej úrovni, čo sa týka kvantity a kvality pretekárov. Táto súťaž bola navyše veľmi dobre zabezpečená z hľadiska cien, programu a publika. Nedostatky asi postrehol každý, či už pretekár alebo divák. Mne ako pretekárovi vadilo iba to, že sa nedalo nikde osprchovať a súťaž sa neskutočne vliekla, osobne som musel čakať na vyhlasovanie mojej kategórie viac ako hodinu, čo je pre pretekára ktorý ledva žije dosť dlhá doba na nohách bez vody a jedla po výkone strávenom na pódiu. Ale sú to iba detaily, ktoré patria k súťaženiu, tak ako predsúťažné holenie, natieranie alebo umývanie. Pretekár s tým musí počítať.

Na rôznych diskusiách / aj tu na našom webe / sa rozoberá nesprávny výber moderátora , ktorý o kulturistike nevie absolútne nič , z pretekárov si tam robil srandičky atď ... Ďalšie diskusie sa vedú ohľadne výberu hudobného hosťa a jeho skladby nevhodnej na takéto podujatie ... Ako si to vnímal ty ?

Ja to vnímam tak, že takéto veci ma absolútne nezaujímajú, pretože mám v ten moment úplne iné problémy s ktorými sa musím vysporiadať. Ale pre divákov a návštevníkov fóra je to dobrá téma na diskusiu, ktorá nemá konca :a35 Každý si urobí vlastný názor, či už na Sajfu alebo Rytmusa, ja som si nevšímal dokonca ani Demitru a to pritom stál vedľa mňa. Poviem pravdu nešiel som tam kvôli nim, ale kvôli sebe a tomu čo robím rád. Samozrejme bolo to spestrenie, keď sa tam zišlo toľko známych osobností zo šoubiznisu alebo vrcholového športu, či politiky.
Teraz by som nechal súťaž súťažou a prešiel by som trocha k tvojmu súkromiu ak dovolíš, čitatelia by mi to neodpustili ..
Si momentálne slobodný a navyše aj nezadaný ... Ako je to vôbec možné ?


Všetko sa dá keď sa chce :a11 Srandujem, neviem ako je to možné, asi to ma teraz tak byť, uvidíme čo prinesie budúcnosť ale momentálne sa naplno venujem práci, tréningom a priateľom.

Keby si mal posúdiť, ako vníma tvoje najbližšie okolie / rodina, kamaráti .../ to čo robíš , aké by bolo tvoje vyjadrenie ?

Myslím, že to už berú ako samozrejmosť. Je to ako keď ryby plávaju, vtáky lietajú a ja trénujem a súťažím
:a15 Samozrejme ma v tom všetci podporujú, držia mi palce a sú na mňa určite aj hrdí zvlášť rodina a kamaráti.

Keďže máš pred menom titul mgr , bude to nejaká vysoká škola ... povedz nám niečo bližšie.

Áno som magister manažmentu ľudských zdrojov, teda vyštudoval som to, ale venujem sa podnikaniu. Vysoká škola mi pomohla veľmi, pretože to, čo som študoval ma aj skutočne baví a bola to radosť študovať, no v dnešných pomeroch na slovensku je veľmi ťažké presadiť sa v tomto odbore aj z dôvodu nedostatku pracovných miest a vysokým požiadavkám jednotlivých spoločností.
Rád by som sa dozvedel aj o tvojom zamestnaní , keďže nemusíš na nikoho pracovať , zarábaš čisto sám na seba ... Povedz nám v akej oblasti podnikáš a ako sa darí ?

Tak po vysokej škole som sa snažil zamestnať vo svojom odbore ale ako som už písal human resources management je na slovensku veľmi mladé a v začiatkoch. Ak aj niečo také existuje tak v skutočnosti je náplňou práce niečo úplne iné. Po letných prázdninách som na pár mesiacov odcestoval do zahraničia nabrať nejaké skúsenosti, odreagovať sa, zabaviť sa a spoznať trochu svet. Netrvalo to dlho, aby mi začalo naše slovensko a môj domov chýbať ale hlavným dôvodom bola práca a podnikateľská činnosť ktorú som priniesol zo zahraničia a momentálne ju rozbieham s mojim spoločníkom prostredníctvom našej firmy. Zameriavame sa na veľkoobchodný predaj a medzinárodný maloobchodný internetový predaj značkového oblečenia. Momentálne sme v rozbehu a darí sa nám veľmi dobre a verím, že sa budem tomuto venovať ešte veľmi dlho a stane sa to mojím životným štýlom podobne ako kulturistika.

Každá súťažná príprava je veľmi náročná z hľadiska tréningu, stravy, doplnkov a z toho vyplýva že zožerie nemalú finančnú čiastku , preto by ma zaujímalo , či sa ti darí byť sebestačný alebo ti niekto pomáha formou sponzorstva . Ako to bolo v minulosti u teba so sponzormi ?

Čo sa týka sponzorstva, tak najväčším sponzorom sú mi rodičia :a34 veď ako inak, kto iný vám pomôže keď nie rodičia. Samozrejme doplnky výživy som si všetky hradil sám z vlastných zdrojov no dostával som veľkú pomoc v podobe zľiav od spoločnosti BEST NUTRITION – Michal Hlinka a Martin Štelmach, s ktorými spolupracujem aj v predaji doplnkov výživy. Tieto doplnky využívam po celú dobu prípravy aj v objemovej príprave. Veľmi mi vyhovujú a to som vyskúšal už veľké množstvo rôznych značiek, príchutí a typov doplnkov.


Určite si aj ty prešiel rôznymi typmi tréningov a preto by ma zaujímalo , ktorý sa ti najviac osvedčil . Ak môžeš, povedz nám aj svoj aktuálny rozpis ...

Svoj aktuálny rozpis som už spomenul vyššie, iba pripomeniem že je to iba ako šablóna, ktorej sa pridržiavam ale musím povedať, že každý tréning mám iný a všetko riešim podľa pocitu. Som spokojný s tréningom rozdeleným do 4 dní, kedy precvičím celé telo. Po 4 dňoch obvykle dávam deň pauzu, ak sa cítim veľmi unavený tak dám pauzu už po dvoch tréningových dňoch, ale to všetko záleží od toho ako sa stravujem, koľko mám oddychu, doplnkov atď...

Neoddeliteľnou súčasťou pretekára je aj suplementácia ... Ktoré značky a produkty partia medzi tvoje obľúbené ?

V objemovom období používam ako základ BCAA, tie sú pre mňa neoddeliteľnou súčasťou a doplňujem občas kvalitným proteinovým koktailom ale iba zriedka. Samozrejme občas zaradím aj „all in one“ resp. nejakú predtréningovú pumpu s dostatkom sacharidov, glutamínu, kreatínu a arginínu. Zvyknem používať ANABOLX od BEST NUTRITION, veľmi sa mi osvedčil aj kvalitou, cenou ale hlavne chuťou. Dokáže mi zahnať smäd, ktorý ja mám neustále, denne vypijem aj 5 litrov vody. Zo značiek doplnkov preferujem slovenské výrobky, bral som AONE, POWER FACTORY, momentálne to je BEST NUTRITION. Vyskúšal som aj plno amerických značiek, ale vždy sa vrátim k osvedčenej klasike, ktorej verím a som ztotožnený s jej filozofiou. Samozrejme kúpou slovenských výrobkov nepomáham amerike obohatiť ich už aj tak bohatý trh doplnkov výživy.
Podľa čoho si volíš tréningovú hudbu ako aj hudbu a choreografiu súťažných zostáv ?

Trénigovú hudbu nejak neriešim, vypočujem si hocičo čo hraje v rádiu pustené vo fitku, ale niekedy mám chuť sa poriadne vyhecovať a vtedy nasadím slúchadla a zabijem poriadny hardrock alebo starý klasický rock (ACDC, LED ZEPPELIN, DEEP PURPLE, WHO, PEARL JAM,.....) Čo sa týka hudby na choreografiu, tak to je moja večná dilema, pretože dokážem pózovať na hocičo a vážne mám na výber toľko že si nedokážem vybrať. Tento rok som to riešil na poslednú chvíľu a večer pred súťažou som náhodne vybral pesničku pri ktorej sa cítim výborne alebo mi pripomína nejakú silnú emocionálnu udalosť. Vtedy si viem pózovanie na pódiu absolútne užívať a najlepšie to funguje ak nemám nič nacvičené. Rovno pustím hudbu a idem spontánne podľa aktuálnych pocitov, ako pri tanci na diskotéke :a44

Našich čitateľov vždy zaujímajú otázky ohľadom maximálok a mier jednotlivých partií . Keďže tento rozhovor môžu čítať aj potencionálni sponzori , čo by si im odkázal , aby investovali práve do teba ? V ktorých partiách vidíš svoje prednosti a naopak slabiny ?

Maximálky nerobím, už pomerne dlhú dobu kvôli šlachám a kĺbom aby som predchádzal zraneniam ale približne viem koľko dám na viac opakovaní, no je to relatívne podľa pocitu ako sa momentálne cítim a ako som na tom s energiou.

Benchpress: 8x140kg
Drep: 8x160-180kg
Bicepsový zdvih: 6x50-60kg

Miery jednotlivých partií tiež nepoznám, keďže som sa dlho nemeral no približne to bolo vždy nejako takto:

Paže: objem 47cm, súťaž 45cm
Stehno: objem 68cm, súťaž 65cm
Hrudník: okolo 130cm
[/b]
Tak myslím, že ak by som tu pre sponzorov napísal čokoľvek, akékoľvek krásne motivujúce slová, každý dobre vie že sponzor zadarmo nikomu nič nedá, samozrejme ak to nieje dobrý kamarát alebo rodina. Najväčším sponzorom si budem vždy sám a nikdy nechcem byť závislý na žiadnom sponzorovi, ale samozrejme každý sponzorský dar veľmi poteší teda ak bude mať niekto záujem so mnou spolupracovať, určite bude vedieť do čoho ide a čo z toho má. Určite tie peniaze neminiem na hlúposti, ale pomocou kulturistiky viem z toho vyťažiť maximum, či už je to po reklamno-propagačnej alebo umeleckej stránke. Som športovec hlavne srdcom a tento šport je pre mňa viac ako len šport, beriem ho skôr ako umenie a životný štýl pre ktorý som sa narodil, a či už budem súťažiť alebo nie, či už budem reprezentovať Slovensko alebo nie, vždy to budem robiť len pre seba, nie pre sponzora alebo štát.

Ako vnímaš ty pojem kulturistika? čo pre teba znamená? Čo pozitívne ti dala do života ?

Ako som už spomínal, pojem kulturistika je pre mňa (šport+umenie+životný štýl), je to vlastne môj život a kto ma pozná vie o čom hovorím. Aj keď to niekedy tak nevyzerá a každý si môže myslieť že kulturista sa správa a žije inak ja si to nemyslím. Niesom profesionálny kulturista a pre nich je to skôr šport, no pre mňa je to viac umenie a životný štýl. So športom som skončil vtedy keď som začal s kulturistikou. Kulturistika mi dala do života veľa, urobila zo mňa vlastne to kým dnes som, vytvorila môj charakter, moju osobnosť a môj pohľad na svet a ľudí. Dala mi sebadisciplínu, cieľavedomosť a vytrvalosť, samozrejme ma naučila vážiť si základné aspekty života, ktoré si ľudia vo viacerých prípadoch nevážia a nevidia čo je naozaj udržuje človeka nažive.

Teraz by som sa ešte zmienil o tvojom klube za ktorý pretekáš a trénuješ ... Povedz nám niečo o ňom , a tiež môžeš uviesť mená pretekárov , ktorých máš pod trénerskými krídlami a ako vidíš ich potenciál do budúcnosti .

Trénujem v KŠK Stará Ľubovňa od roku 2001 a odvtedy aj pretekám. Je to vlastne klubová posilovňa s členským vstupným, ktorá sa postupom času stala obľúbenejšia a momentálne nás navštevuje veľa domácich návštevníkov ale aj chlapci z okolitých obcí. Za posledné roky začali za náš klub pretekať aj kulturisti a fitnesky z rôzných iných miest a klubov, z dôvodu naších úspechov v tomto športe a výborných podmienok spojených s výjazdom na súťaže. Momentálne sa pripravuje na súťaž mnoho mladých dorastencov, ktorých nebudem menovať je ich veľa a po súťaži sa ukáže koho to najviac chytí a kto sa ukáže v najlepšom svetle. Hlavné je aby tento šport nezaspal a aby vždy bolo na koho pozerať a aby bolo koho povzbudzovať, pretože vieme ako to je so súťažnou kulturistikou. Pretekárov je čoraz menej ale zato sú kvalitnejší a odhodlanejší. Najväčší potenciál má podľa mňa jeden náš pretekár, ktorému som pred pár rokmi na jeho prvej súťaži povedal, že má nato stať sa veľkým šampiónom, ale musí do toho veľa dať a veľa obetovať. To pritom skončil na dorastencoch v kat. do 65kg až na 5.mieste. No chlapec to vzal veľmi vážne z čoho sa teším a dnes mu ľudia odhaduju aj „200kg“ telesnej hmotnosti :a24 samozrejme v rámci srandy, pretože vyzerá obrovský a to má pritom iba 19 rokov. Momentálne je 3 násobný majster Slovenska dorastencov a juniorov, tento rok sa chce pripraviť a jesenné súťaže a nominovať sa na Majstrovstvá Sveta juniorov. BIG TOY (Tomáš Grib) držíme palce :a33
Je obdivuhodné, že sa venuješ aj výchove a poradenstvu pre mladých prostredníctvom internetu , a to všetko vo svojom voľnom čase a bezplatne . Nemyslíš si že by bol na čase svoje skúsenosti a čas pretaviť do profesionálneho plateného trénerstva ?

Samozrejme to zvažujem už dlhšiu dobu a hádam si nato teraz nájdem čas a pustím sa do toho, no kedže mám momentálne veľa práce vo firme tak to stále odkladám ale verím, že cez leto bude viac času a všetko to stihnem aby som to od septembra spustil.

Keďže náš rozhovor smeruje do finále , bol by som rád , aby si nám prezradil niečo o svojich športových plánoch ... Dokedy sa plánuješ venovať súťaženiu ? Ako vysoko siahajú tvoje ciele ? Na ktorej súťaži sa predstavíš najbližšie ?

Toto je otázka na ktorú ani sám nepoznám odpoveď, pretože čo sa týka súťaženia, nikdy ho neplánujem dopredu ale všetko záleží od situácie, aj preto je ťažké dohodnúť sa s reprezentačným trénerom, keďže oni potrebujú vždy dopredu vedieť či sa budem alebo nebudem pripravovať. Tento rok je toho dôkazom. Každopádne keby mi záležalo na tom či tam pôjdem alebo nie tak si to viem zariadiť ale mne je jedno kde súťažim, pocit mi ostáva ten istý, či už je to Európa, Svet alebo Slovensko. Ako sa hovorí niekedy je ťažšie vyhrať Slovensko ako Svet alebo Európu
:a11
Moje ciele v súťažnej kulturistike sa netýkajú veľkosti súťaže ale skôr prestíže, čiže viac ma motivujú súťaže ako Arnold Classic alebo Amateur Olympia, alebo niektorá zo súťaží organizovaná v Spojených štátoch. Vyskúšať treba všetko a ja nerád robím stále to isté, rád navštevujem nové krajiny a nové súťaže na ktorých som ešte nesúťažil. Takže možno toto su tie moje ciele ktoré by som si chcel niekedy v budúcnosti splniť. A kedy sa predstavím najbližšie na súťaži? Tak to absolútne netuším, poviem iba že to bude vtedy, keď to na mňa príde :a25 a to môže byť aj na jeseň, o rok, alebo aj o tri roky.

A nejaké súkromné plány , ktoré nie sú tajomstvom sa nájdu ?

Súkromné plány niesu, snaď iba pracovať - zarábať, trénovať - priberať, a byť spokojný aj naďalej s tým čo robím.
Môžem sa ťa spýtať na tvoj názor na steroidy v kulturistike ? Čo si myslíš o pubertiakoch , ktorí poriadne nevedia čo je kreatín a poškuľujú po anabolikách ?

No poviem iba toľko, chlapci ak siahnete po pol roku tréningu po kreatíne, ešte je tam relatívna šanca na úspech, ale ak siahnete po pol roku tréningu po anabolikách, môžete sa rozlúčiť s kulturistickou kariérou, a iba v tom lepšom prípade. V horšom prípade stratíte aj to čo ste mali tzn. (rodinu, priateľov, samozrejme všetky svaly, zdravie, sebaúctu a morálku)
Každý chlapec ktorý začína s cvičením, si musí najprv povedať a uvedomiť čo vlastne chce dosiahnuť a co je ochotný obetovať. Anaboliká vám môžu zobrať všetko a už bude ťažké všetko nadobudnúť späť. Ak sa vyberiete čistou cestou, bude to náročnejšie a bude to trvať dlhšie ale garantujem že to všetko bude stáť zato. Tie pocity zaslúženej a tvrdo odmakanej práce budú o to sladšie keď to budete robiť s čistým svedomím a čistým telom.

Na záver máš priestor čokoľvek komukoľvek odkázať , poďakovať alebo doplniť o sebe , čo by mali o tebe čitatelia vedieť .

Na záver mi neostáva nič iné, iba poďakovať všetkým priateľom, konkurentom, priaznivcom kulturistiky, samozrejme rodine a známym bez ktorých by bolo zvládanie prípravy oveľa ťažšie. Veľká vďaka patrí hlavne rodičom ktorí ma aj finančne podporovali a firme BEST NUTRITION, ktorá mi uľahčila prípravu pomocou kvalitných doplnkov výživy za lepšie ceny. Chcem poďakovať aj chlapcom vo fitku, ktorí dokážu vytvoriť super atmosféru ktorá posúva v tréningoch a výkonoch za hranie možností :a6 A nesmiem zabudnúť ani na KŠK Stará Ľubovňa, kde sa môžem pripravovať a ktorí mi pomáhajú aj pri výjazdoch na súťaž. Ešte raz :a90 :a87 :a97 :a107 :a96 :a91 :a99 :a21 :a14

na záver pridám zopár fotiek z Msr 2011
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Ďakujem ti za poskytnutie vyčerpávajúceho rozhovoru a prajem vľa úspechov v osobnom ako aj športovom živote ...

Reklama

Reklama

Užívateľov profilový obrázok
Od Igor Illés
#10454
Laco, tento rok si prekvapil mnoho ludi..bolo to super. pekna forma, dzim palce nekdy priste znova!
What is the use of Fildena Tablet?

Fildena Super Active is primarily used to treat […]

What Age Is Acne the Worst?

Acne can occur at any age, but it is most common d[…]

Tst a iné látky

Caute často omielana téma objednával[…]

If you're in search of effective medication for er[…]